valasz.hu/uzlet/magyarorszagra-tevodott-at-a-heroincsempeszes-balkani-utvonala-52618/

http://valasz.hu/uzlet/magyarorszagra-tevodott-at-a-heroincsempeszes-balkani-utvonala-52618/

Gazdaság

Bajnai begorombult – először üzen külföldi cégvezérként

/ 2014.09.10., szerda 12:52 /

A Bajnai Gordont foglalkoztató francia cég azért egy kicsit amerikai is – és természetesen kötődik a Clinton-adminisztráció egyik alapemberéhez.

Bajnai Gordon

Bajnai Gordon

Egyhetes a hír, hogy a francia hátterű Meridiam-csoport ügyvezető igazgatójává nevezték ki Bajnai Gordont. Az is kiderült, hogy a volt miniszterelnök kapcsolata a céggel nem most kezdődött, az elmúlt két évben ugyanis a vállalat felügyelőbizottságában dolgozott.

A hírben az tűnhetett a legmeglepőbbnek, hogy nem valamely amerikai nagyvállalat igazolta le az Együtt alapítóját – Bajnai ugyanis az elmúlt években inkább a tengerentúlról szerzett szponzorpénzeket. A Haza és Haladás Alapítvány fő adományozója például a Soros György támogatásával létrejött, ma a Clinton családhoz kötődő Center for American Progress agytröszt. Emellett Bajnai rész vehetett a Johns Hopkins Egyetem Transzatlanti Kapcsolatok Központjának munkájában (jelenleg is az egykori kormányfő tanácsadója, Simonyi András vezeti az amerikai intézetet).

Jane Garvey

Jane Garvey

A Meridiam-csoport mostani közleményét böngészve persze újra ráleltünk az amerikai vonalra. Egyrészt a közlemény feladásának helye „New York/Paris”, vagyis a Meridiamnak biztosan van amerikai „lába”. Másrészt a Meridiam észak-amerikai elnökeként nem más, mint az egykori Clinton-adminisztráció közlekedésügyi nagyágyúja, az egykor a Szövetségi Légügyi Ügynökséget vezető Jane Garvey üdvözli a fedélzeten „Gordont”.

A hivatalos Bajnai-közleménynek ellentmondva a Meridiam azt is leszögezi, hogy a magyar exminiszterelnök nem 2012-től, hanem 2011-től volt tagja a vállalatcsoport felügyelőbizottságának.

Mindez azért érdemel említést, mert az Országgyűlés honlapján elérhető Bajnai-vagyonnyilatkozatokban nyoma sincs a Meridiam felügyelőbizottsági tisztsége után járó tiszteletdíjnak. A politikus csak az Ebit Consulting Kft. nevű cégét vallotta be; erről korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy e vállalkozáson keresztül infrastruktúra-fejlesztéssel és beruházásokkal fogalakozó társaságoknak ad tanácsokat. „A nevüket nem mondom; nem érdemlik meg, hogy politikai zaklatás áldozatai legyenek. Pláne, hogy tevékenységüknek nincs köze Magyarországhoz – annál inkább Észak-Amerikához, Nyugat-Európához és a Távol-Kelethez.” Mindehhez hozzátette: „Ez havonta két-három napos utazást, illetve gyakran éjszakai elfoglaltságot – telefonálást, írást – jelent.” 

Mivel a felügyelőbizottsági tiszteletdíj konkrétan nem szerepel az idén csak rövid ideig képviselősködő Bajnai Gordon parlamenti vagyonnyilatkozataiban, a Válasz.hu az alábbi kérdéssort juttatta el az Együtt sajtóosztályára:

1. Miért nem szerepeltette Bajnai Gordon a Meridiamtól kapott tiszteletdíjának összegét a vagyonnyilatkozataiban?

2. Amennyiben az Ebit Consulting Kft.-be folyt be a tiszteletdíj, ennek mekkora volt a havi összege?

3. Az Ebit Consulting Kft. végzett-e valós tanácsadási tevékenységet, vagy a cég csupán a Meridiamtól érkező felügyelőbizottsági tiszteletdíj fogadására szolgált?

4. Amennyiben Bajnai Gordon tanácsadási tevékenységet is végzett a Meridiamnak, hogyan lehetséges, hogy valaki szerződtetett tanácsadói és felügyelőbizottsági tagi minőségében egyszerre kötődik ugyanazon nemzetközi nagyvállalathoz? 

Az Együtt sajtóosztályától az alábbi választ kaptuk:

Bajnai Gordon külföldön tartózkodik, de onnan is megértéssel figyeli a Heti Válasz újságírójának küzdelmét, hogy az Orbán–Simicska maffiaháborút is elhomályosító leleplezést kreáljon a semmiből. Azonban Bajnai Gordon vagyonnyilatkozata – szemben például Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének pénzügyeivel – jogilag és tartalmilag pontosan tükrözte valamennyi jövedelmét. Kérem, hogy a nyilatkozatot egyben, változtatás nélkül közölje. Munkasikereket kívánok!”

A Válasz.hu ezúton köszöni a sajtószabadságot tiszteletben tartó, kimért, tényszerű, transzparens választ!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.