Gazdaság

Óv a magyarországi befektetésektől a vezető német gazdasági napilap

/ 2012.03.12., hétfő 11:41 /
Óv a magyarországi befektetésektől a vezető német gazdasági napilap

Magyarország olyan kockázatos, mint „a rulett", így a Handelsblatt szerint nem érdemes itt befektetni.

 

A feltörekvő piacok között nem csak a BRIC-államokat (Brazília, Oroszország, India, Kína) szokás számon tartani, hanem a kelet-európai térséget is, ezért sok német itt próbál meg befektetni. A düsseldorfi Handelsblatt napilap azonban óv attól, hogy ezt a régiót egységesként kezeljék a befektetők, mert a lap szerint Magyarország immáron a kockázatos balkáni országokhoz tartozik.

A lap szerint egyedül Csehország, Szlovákia és Lengyelország tartozik „a biztos táborhoz", ahol a befektetések kevés kockázattal járnak. E három ország gazdasági mutatói is kiválóak. Csehországban például az államadósság GDP-hez viszonyított aránya - az EU-átlag 80 százalék helyett - csak 40 százalék, a lengyel gazdaság a válság közepette is növekszik, Szlovákia pedig jogi és adójogi szabályaival ígéretes a befektetőknek.

A Handelsblatt Magyarországot azonban egyértelműen a balkáni, így igencsak kockázatos térséghez sorolja. A lap szerint „nagy bátorság" kell ahhoz, hogy valaki mostanság magyar államkötvényeket vásároljon. Ráadásul Magyarország a forintárfolyam ingadozás miatt is rizikós. A lap ismerteti, hogy egy év alatt 250-ről az év elejére 320 forintig szaladt fel egy euró ára, és amennyiben nem jön létre megállapodás az IMF-fel, a magyar valutát „újabb mélységek veszélyeztethetik".

Hasonlóan veszélyes gazdaságoknak ítéli a Handelsblatt Romániát, Horvátországot és a korábban éltanulónak számító, de 2008 óta jelentős gazdasági visszaesésben lévő Szlovéniát. Ezen országok állampapírjai jelenleg nagy hozamot ígérnek, de - figyelmeztet a düsseldorfi napilap - nagyon nagy az államcsőd rizikója is.

A lap szerint Magyarország mellett nem sokára Szlovénia is külső hitelre fog szorulni, mert „problémáit egyedül nem képes megoldani".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.