Gazdaság

Bazi nagy görög vita: az EU tényleg megpuccsolta Cipraszt?

/ 2015.07.15., szerda 10:30 /
Bazi nagy görög vita: az EU tényleg megpuccsolta Cipraszt?

Igaz-e, hogy lusták a görögök, s szorgalmasak a németek? Tényleg a lehetőségeik felett éltek a görögök? Ki húzott hasznot eddig a Görögországnak szánt mentőcsomagokból? S mi történt az elmúlt napokban: az EU megpuccsolta Cipraszt? Bazi nagy görög vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Az euróövezeti államok által kidolgozott legújabb görög megállapodást nehéz nem úgy értelmezni, minthogy az unió pénzügyminiszterei saját belpolitikai céljaikból megbuktattak egy, a megszorítások keynesiánus alternatíváját kínáló, demokratikusan megválasztott miniszterelnököt – mondja Pogátsa Zoltán a görög kormányfőre, Alekszisz Cipraszra utalva. A jelenleg Athénban kutató ismert közgazdászt Zsoldos Istvánnal, a Mol Nyrt. vezető közgazdászával „hoztuk vitába” a Heti Válasz hasábjain. Mindkét szakember kiválóan ismeri a görög gazdaság helyzetét, arról rendszeresen ír különböző folyóiratokban, blogokon. Míg Pogátsa a görög kormánypárt eredeti, északi modellt követő, keresletnövelő gazdaságpolitikájával ért egyet (mondván: Görögország zárt gazdaság, és ha a szegények odahaza költenék el a pénzüket, annak nyomban keresletélénkítő hatása lenne), addig Zsoldos piacpárti, s a strukturális reformokat hiányolja, ellenezve mindenféle indokolatlan költségvetési kiadást ebben a helyzetben.

De van-e, s ha igen, mekkora a görög kormány mozgástere? Hogy került a csőd szélére Görögország? Mennyi írható ebből Brüsszel, s mennyi a görög korrupt politikai elit számlájára? Ki húzott hasznot a Görögországnak szánt eddigi mentőcsomagokból, s ki most a felelős a mediterrán állam fizetésképtelenségéért? Tényleg a lehetőségeik felett éltek a görögök? Valóban csak a külföldi hiteleknek volt köszönhető a jólétük, s nem a gazdaság reális teljesítményének? Igaz-e, hogy lusták a görögök, s szorgalmasak a németek? Milyen igazságok húzódnak a sztereotípiák és a közhelyek mögött?

A Heti Válasz „bazi nagy görög vitáját” a július 16-i lapszámban olvashatják; a páros interjút egy, az államcsődök és gazdasági összeomlások természetrajzát bemutató összeállítással egészítettük ki. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.