Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek | Válasz.hu

Gazdaság

Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek

/ 2010.02.18., csütörtök 18:48 /
Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek

A héten különleges akciós plakátok jelentek meg a 4-6-os villamos vonalán.

A city lightok ironikus ál-auchanos akcióról adnak hírt, melyeken a tőzegláp élővilágát kínálják „kedvező áron". A gerillamarketing-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a dunakeszi tőzegtavakra.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a dunakeszi láp területére építene parkolót az Auchan áruház; ehhez joga is lehet, amíg az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKVTF) elvitatja a Dunakeszi külterületén található terület láp jellegét, amire így nem terjed ki az 1996-os természetvédelmi törvény, mely minden magyarországi lápot védelem alá helyez.

A terület védelmére szerveződött Tőzegtó Alapítvány ezért pert indított az OKVTF ellen. Egyúttal több civil szervezet is petíciót nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz, melynek eredményeként február 10-én Szabó Imre miniszter a főfelügyelőség minisztériumi határozatának felülvizsgálatát rendelte el.

A kérdés, hogy láp-e a láp? Egy környezetvédő aktivista által a Youtube-ra feltett bizonyító videót eddig több mint 172 ezren nézték meg. A gerillakampánynak viszont naponta lehet ennyi a „nézettsége".

A figyelemfelhívó akció készítője magánszemély, de segítséget valószínű az akcióiról elhíresült Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapító tagjától kapott.

Kovács Gergő, az egyszemélyes szerveződés - az MKKP saját honlapján és Facebook-oldalán - így kommentálta a feltett képet:Ezt a plakátot nem én készítettem, csak a khmm utcai vizualizációban (8-as csőkulcs rendeltetésszerű használata) nyújtottam segítséget, de azt is csak úgy mondom, lehet nem is igaz, ... Örülhettek egyébként, h nem én csináltam, mert ugye akkor ...valószínűleg fekete-fehér volna és a4-ekből lenne összeragasztgatva ..."

A grafika nem újkeletű - mint Lenkei Pétertől, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagjától megtudtuk, már a december közepi demonstráció alkalmával is lehetett látni, akkor még csak A5-ös méretben.

Hogy a kampány mennyire éri el a célját, és mennyiben támogatja a minisztériumi vizsgálatot, nem látható előre. Mindenesetre azzal, hogy a civil társadalom figyelmét felkeltette a dunakeszi láp élővilágának védelme, részben már elérte célját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.