Gazdaság

Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek

/ 2010.02.18., csütörtök 18:48 /
Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek

A héten különleges akciós plakátok jelentek meg a 4-6-os villamos vonalán.

A city lightok ironikus ál-auchanos akcióról adnak hírt, melyeken a tőzegláp élővilágát kínálják „kedvező áron". A gerillamarketing-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a dunakeszi tőzegtavakra.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a dunakeszi láp területére építene parkolót az Auchan áruház; ehhez joga is lehet, amíg az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKVTF) elvitatja a Dunakeszi külterületén található terület láp jellegét, amire így nem terjed ki az 1996-os természetvédelmi törvény, mely minden magyarországi lápot védelem alá helyez.

A terület védelmére szerveződött Tőzegtó Alapítvány ezért pert indított az OKVTF ellen. Egyúttal több civil szervezet is petíciót nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz, melynek eredményeként február 10-én Szabó Imre miniszter a főfelügyelőség minisztériumi határozatának felülvizsgálatát rendelte el.

A kérdés, hogy láp-e a láp? Egy környezetvédő aktivista által a Youtube-ra feltett bizonyító videót eddig több mint 172 ezren nézték meg. A gerillakampánynak viszont naponta lehet ennyi a „nézettsége".

A figyelemfelhívó akció készítője magánszemély, de segítséget valószínű az akcióiról elhíresült Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapító tagjától kapott.

Kovács Gergő, az egyszemélyes szerveződés - az MKKP saját honlapján és Facebook-oldalán - így kommentálta a feltett képet:Ezt a plakátot nem én készítettem, csak a khmm utcai vizualizációban (8-as csőkulcs rendeltetésszerű használata) nyújtottam segítséget, de azt is csak úgy mondom, lehet nem is igaz, ... Örülhettek egyébként, h nem én csináltam, mert ugye akkor ...valószínűleg fekete-fehér volna és a4-ekből lenne összeragasztgatva ..."

A grafika nem újkeletű - mint Lenkei Pétertől, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagjától megtudtuk, már a december közepi demonstráció alkalmával is lehetett látni, akkor még csak A5-ös méretben.

Hogy a kampány mennyire éri el a célját, és mennyiben támogatja a minisztériumi vizsgálatot, nem látható előre. Mindenesetre azzal, hogy a civil társadalom figyelmét felkeltette a dunakeszi láp élővilágának védelme, részben már elérte célját.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.