Gazdaság

Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek

/ 2010.02.18., csütörtök 18:48 /
Auchan-botrány: kígyót-békát hirdetnek

A héten különleges akciós plakátok jelentek meg a 4-6-os villamos vonalán.

A city lightok ironikus ál-auchanos akcióról adnak hírt, melyeken a tőzegláp élővilágát kínálják „kedvező áron". A gerillamarketing-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a dunakeszi tőzegtavakra.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a dunakeszi láp területére építene parkolót az Auchan áruház; ehhez joga is lehet, amíg az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKVTF) elvitatja a Dunakeszi külterületén található terület láp jellegét, amire így nem terjed ki az 1996-os természetvédelmi törvény, mely minden magyarországi lápot védelem alá helyez.

A terület védelmére szerveződött Tőzegtó Alapítvány ezért pert indított az OKVTF ellen. Egyúttal több civil szervezet is petíciót nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz, melynek eredményeként február 10-én Szabó Imre miniszter a főfelügyelőség minisztériumi határozatának felülvizsgálatát rendelte el.

A kérdés, hogy láp-e a láp? Egy környezetvédő aktivista által a Youtube-ra feltett bizonyító videót eddig több mint 172 ezren nézték meg. A gerillakampánynak viszont naponta lehet ennyi a „nézettsége".

A figyelemfelhívó akció készítője magánszemély, de segítséget valószínű az akcióiról elhíresült Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapító tagjától kapott.

Kovács Gergő, az egyszemélyes szerveződés - az MKKP saját honlapján és Facebook-oldalán - így kommentálta a feltett képet:Ezt a plakátot nem én készítettem, csak a khmm utcai vizualizációban (8-as csőkulcs rendeltetésszerű használata) nyújtottam segítséget, de azt is csak úgy mondom, lehet nem is igaz, ... Örülhettek egyébként, h nem én csináltam, mert ugye akkor ...valószínűleg fekete-fehér volna és a4-ekből lenne összeragasztgatva ..."

A grafika nem újkeletű - mint Lenkei Pétertől, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagjától megtudtuk, már a december közepi demonstráció alkalmával is lehetett látni, akkor még csak A5-ös méretben.

Hogy a kampány mennyire éri el a célját, és mennyiben támogatja a minisztériumi vizsgálatot, nem látható előre. Mindenesetre azzal, hogy a civil társadalom figyelmét felkeltette a dunakeszi láp élővilágának védelme, részben már elérte célját.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.