Gazdaság

Brókerbotrány: bukhatja pénzét a Könyvvizsgálói Kamara is

/ 2015.04.24., péntek 11:21 /
Brókerbotrány: bukhatja pénzét a Könyvvizsgálói Kamara is

A brókercégeknek is ugyanaz volt a könyvvizsgálója, aki a kamarát is négy évig könyvvizsgálta. A Heti Válasz friss számában a szaktestület elnökét, Lukács Jánost faggattuk a legújabb pénzügyi botrányokról és kollégáinak felelősségéről.

„Egy könyvvizsgáló nem állíthatja azt, hogy őt lehetetlen becsapni, kijátszani, átejteni, s nem ígérheti azt sem, hogy a bűnelkövetőket tetten éri, a csalókat leleplezi, a sikkasztást pedig felgöngyölíti, mert nem nyomozó” – mondja a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Lukács János szerint „a könyvvizsgáló nem garantálhatja a cégvezetés tisztességét, a megbízója fizetőképességét vagy a vállalkozás életképességét sem. A könyvvizsgálat során ezért még a véletlen hiba feltárásának is nagyobb a valószínűsége, mint a szándékos csalásénak vagy sikkasztásénak. Az elkövetők ugyanis épp arra törekednek, hogy ezeket gondosan elleplezzék, elrejtsék. Így csak a szerencsén múlik, ha valami gyanús ügy könyvvizsgálati módszerekkel akad fenn a rostán”.

A szervezet elnöke úgy véli: a könyvvizsgálók is áldozatául estek a brókerügyeknek, mint ahogy a kamara is, amely még pénzt is bukhat a botrány miatt. A kamara egyik cége ugyanis 25 millió forintot fektetett be a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Ráadásul a Buda-Cash Zrt.-nek és a Hungária Értékpapírnak is ugyanaz volt a könyvvizsgálója, aki négy évig a kamarát is könyvvizsgálta.

Bár a könyvvizsgálóknak kötelező szakmai felelősségbiztosítást kötniük, a biztosító csak akkor fizet, ha a kár a könyvvizsgáló gondatlanságából következett be. „Szándékos károkozás esetén a biztosítás semmit sem ér”.

További részletek a Heti Válasz legújabb számában, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.