Gazdaság

Brókerügyek: megszólalt egy bennfentes

/ 2015.03.13., péntek 11:09 /
Brókerügyek: megszólalt egy bennfentes

A brókerügy kapcsán a könyvvizsgálók felelősségét is felvetné a nemzetközi tanácsadó cég elnöke. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lehetséges olyan csalássorozat, amikor még a könyvvizsgálókat is megvezetik. Az más kérdés, mennyire lehet ezt hosszú éveken át űzni úgy, hogy az ne keltsen gyanút a környezetben – mondja Gion Gábor a brókerügyek kapcsán a Heti Válasznak adott interjújában.

A nemzetközi tanácsadócég, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint mindenütt, ahol kiderül a felelőtlen gazdálkodás vagy a jogszabályok megsértése, először a cégvezetés és a felügyelőbizottság felelősségét kell firtatni, majd a könyvvizsgálókét és az ellenőrző hatóságokét: „Nemcsak azért kell tisztán látni, hogy megbüntessék a visszaélések elkövetőit, hanem azért is, hogy a megfelelő tanulságokat vonjuk le az esetből. Mit kell tennünk a jövőben azért, hogy ilyen fajsúlyú ügyek még egyszer ne fordulhassanak elő.”

A szakember helyére tenné a szakmát és átgondolná a könyvvizsgálók hasznát és alkalmazását, „hogy vajon jó dologra használják-e őket a piaci szereplők vagy a központi szabályozók.

Mivel a könyvvizsgálók felelőssége korlátlan, azaz korlátlan összegekre perelhetők, s ez Damoklesz kardjaként lebeg a fejük felett, ezért igyekeznek minél kevesebbről véleményt mondani – miközben olyan információk és tudás birtokában vannak, amelyek sokkal inkább megalapozhatnának egy-egy üzleti döntést.”

Gion Gábor szerint viszont egyre csökken az értéke a cégek éves beszámolóját ellenőrző és auditáló könyvvizsgálói munkának, mert ma már csak kevesen veszik figyelembe a pénzügyi beszámolókban foglaltakat. „Ugyanakkor a könyvvizsgáló a piaci szabályozásnak és ellenőrzésnek csak egy eleme, és nem a biztosítéka vagy biztosítója” – figyelmeztet az elnök-vezérigazgató, aki szerint számos botrány elkerülhető volna, ha magasabb szinten állna a pénzügyi kultúránk, s a diákok nemcsak a füsti fecskék szokásairól, hanem a pénz természetrajzáról is tanulnának.

 

Arról, hogy mit gondol a nemzetközi tanácsadócég első embere a mohóságról, a legszexisebb állásokról és a magyar bankszektor átalakulásáról, bővebben a Heti Válasz március 12-i számában olvashat. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.