Gazdaság

Brüsszel 100 000 000 000 forintot követelhet Magyarországon

/ 2015.05.14., csütörtök 13:59 /
Brüsszel 100 000 000 000 forintot követelhet Magyarországon

Ha Brüsszel rájön arra, hogy szabálytalanul használják fel az uniós támogatásokat a hazai egyetemek és főiskolák, akkor akár százmilliárd forintra is rúghat az az összeg, amit vissza kell majd fizetnie a magyar államnak – állítja az Állami Számvevőszék elnöke. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A Domokos László által vezetett pénzügyi-ellenőrző szervezet a rendszerváltás óta most először vizsgálta meg a felsőoktatási intézményeket, összesen 30 egyetem és főiskola gazdálkodását tekintette át. Az ÁSZ jelentései lesújtó megállapításokat tartalmaznak, az elnök szerint a legtöbb problémát a művészeti egyetemeknél találták, ahol „még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lett volna: a gazdálkodásnak még a legelemibb szabályait sem tartották be”. Domokos megfogalmazása szerint „két végén égették a húszezer forintosokat” a rektorok – akik 2009 és 2013 között nem mellesleg a legjobban fizetett közszolgák voltak, a miniszterelnök havi fizetésének akár a többszörösét is hazavitték.

Az EU 2014–20-as költségvetési ciklusában is az egyetemek lesznek az uniós források legnagyobb haszonélvezői, hiszen megint százmilliárdok mehetnek kutatásra és innovációra. A pénzek elköltésének viszont szigorú feltételei vannak, s ha az egyetemek rosszul és szabálytalanul használják fel ezeket, akkor Brüsszel felfüggesztheti a pályázatokat, a számlák befogadását, s a végén még büntetést is kiszabhat hazánkra. A számvevőszéknek elsősorban nem az intézményvezetők magas fizetésével van gondja, hanem a rendetlenséggel, a számonkérhetőség és a felelősségre vonhatóság hiányával – mondja az elnök.

Részletek a Heti Válasz május 14-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.