Gazdaság

Pontosításokat vár az IMF a kormánytól

/ 2012.10.03., szerda 16:58 /
Pontosításokat vár az IMF a kormánytól

Magyarország is jelen lesz az IMF október 14-i közgyűlésén. Hazánkat a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter fogja képviselni. Varga Mihály a tervek szerint több megbeszélést fog lebonyolítani, s találkozik Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosával is – tudta meg a Heti Válasz.

Fotó: Ajpek Orsi

Varga Mihály azt reméli, hogy a szóbeli egyeztetéseket követően érdemben is felgyorsulhatnak a pénzügyi védőhálóról szóló tárgyalások Magyarország, az IMF és az Európai Unió között. (Az IMF és a Világbank éves közgyűlésének idén Tokió ad otthont.) 

A hét elején egyébként Barbara Kaufmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével tárgyalt a magyar kormány Budapesten. Mint ahogy azt Varga Mihály a lapunknak adott interjújában elmondta: Barbara Kaufmann a hazánk ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt jött Magyarországra. Az Orbán-kormánynak ugyanis október 5-ig be kell mutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy fölfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat vagy sem.

Kaufmann arra is kíváncsi, mit válaszol a kormány az IMF-nek, amely további pontosításokra szólította fel a magyar kormányt. Mivel a Valutaalap alacsonyabb növekedést vár Magyarország esetében 2013-ban annál, mint amivel a kormány számol, ezért tudni szeretné, milyen hiánycsökkentő intézkedéseket tervez szükség esetére a kabinet. Az IMF a tranzakciós illeték jegybankra történő kivetésével kapcsolatosan is további részleteket szeretne látni.

Varga Mihály arról is beszél a Heti Válasznak, hogy Magyarország esetében eljött az ideje, hogy a hitelminősítők felülvizsgálják az ország adósbesorolását, a bóvli kategóriába való leminősítését. Szerinte ugyanis sok minden megváltozott azóta, hogy az ország tíz hónappal ezelőtt az IMF-hez fordult technikai asszisztenciáért. Mint megjegyezte, a három nagy nemzetközi hitelminősítővel ellentétben a Japan Credit Rating hitelminősítő ez idő alatt végéig BBB+, azaz befektetésre ajánlott kategóriában tartotta a magyar állampapírokat.

A miniszter kitért arra is, hogy eljött-e az ideje annak, hogy Magyarország újra devizakötvényt bocsásson ki a nemzetközi piacon. Mint mondja: „lassan már nincs olyan pénzintézet, amely ne kereste meg volna a kormány azzal, hogy szívesen megszervezné a magyar devizakötvény-kibocsátást, amire utoljára tavaly májusban volt példa”. Varga Mihály lapunknak azt is elárulta, meddig lehet elhúzni az IMF-fel zajló tárgyalásokat, s hogy ez miként érinti személyes sorsának alakulását.


Az interjú teljes terjedelmében a Heti Válasz október 4-én megjelenő számában, vagy a www.digitalstand.hu oldalán is elolvasható.


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.