Gazdaság

Centrum a periférián

Meg fog lepődni! Gyurcsány pénzelői a kerékbilincselési botrányban

/ 2009.10.13., kedd 09:25 /

Filló Pál MSZP-s országgyűlési képviselő veje az a férfi, akit a Centrum Parkoló Kft. vezérigazgató-helyetteseként nyáron meggyanúsítottak. A terézvárosi kerékbilincselési ügyben érintett cégcsoportban Gyurcsány Ferenc Amőba mozgalmának egykori finanszírozói is megjelentek - a társaság ettől függetlenül kiszorulhat a budapesti utcákról.

Ha Centrum, akkor kerékbilincselés Teréz-, Erzsébet- és Józsefvárosban - emellett parkoltatás hét kerületben, továbbá mobilfizetés Budapesten és másutt. Könnyen lehet, hogy e főszabály már csak néhány hónapig igaz; az autók szélvédőjére helyezett "mikuláscsomagok" legismertebb szállítója ugyanis a nyáron büntetőeljárásba keveredett. A botrány még dagadó félben van, noha a Budapesti Nyomozó Ügyészség máris kilenc közreműködőt gyanúsított meg vesztegetés és más cselekmények miatt. A terézvárosi közterület-felügyelet előzetes letartóztatásban lévő exvezetője, Farkas Kálmán 2008-2009-ben minden hónap elején "ösztönzési" pénzt fogadott el a Centrum Parkoló Kft. munkatársától, hogy három - ugyancsak gyanú alá vont - beosztottja minél több autóst sújtson kerékbilincs-büntetéssel.

A vasakat a közterületesekkel párban mozgó Centrum-alkalmazottak szerelték fel a járművekre - csak a VI. kerületben napi negyvenet. A hatósági intézkedés 15 ezer forintos alapdíja - a három érintett pesti kerülettel való ésszerűtlen megállapodás nyomán - a magáncég számlájára folyt be, s az önkormányzatokat illető 55 százaléknyi összeget innen utalták tovább. Hogy a Farkas Kálmánnak juttatott különpénzt milyen kasszából vette elő Dudás Gábor, a Centrum Kft. - szintén gyanúsított - vezérhelyettese, egyelőre nem tudni. Tény viszont, hogy a köz- és a magánszféra együttműködésével zajló bilincselési munkaversenynek nem mindenki látta kárát: négy rendőrtiszt elérte például Farkasnál, hogy az ő szabálytalanul parkoló autóikra szerelt rögzítők a büntetés megfizetése nélkül lekerüljenek. A rendőrökkel együtt tehát már "tömegnyi" gyanúsítottja van az ügynek, de a bilincs alóli mentességet élvezők listája információink szerint több tucat további nevet tartalmaz, és a terézvárosi polgármesteri hivatal egyik-másik munkatársának is lehet félnivalója.Amőbák a fedélzeten

A nagypártokkal "hivatalból" szembehelyezkedő MDF, valamint újabban a Lehet Más a Politika és a Jobbik jó ideje górcső alatt tartja a Centrum Kft. működését. Szerintük ugyanis az MSZP által vezetett VI. és VII. kerület, a polgármester-választás előtt álló József város, illetve négy budai fideszes városrész nyolc-tíz éve tart fenn "önsorsrontó" kapcsolatot a céggel. Ennek eredménye, hogy a kerületek legfeljebb 22-25 százalékban részesülnek a társaság által beszedett-behajtott parkolási díjakból, a maradék összeget - dologi kiadás, beruházás és profit címén - a Centrum nyeli le.

A kft.-t érintő kerékbilincselési botrány politikai szálait azonban egyelőre nem bogozták ki a kispártok. Pedig az ügyészség által a vesztegetés "donorjaként" megnevezett Dudás Gábor nem más, mint az ugyancsak Centrum-infrastruktúrát használó VII. kerület szocialista parlamenti képviselőjének veje. A Filló Pállal való rokonság azért érdemel említést, mert Dudás a helyhatóság tulajdonában álló Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja is - és pozícióját az ügyészségi eljárás ellenére őrzi. Nem mellékesen: a közterületis Farkas Kálmán szintén MSZP-aktivista, forrásaink szerint Verók István terézvárosi polgármester egyik leglelkesebb ajánlószelvény-gyűjtője (volt). Az elmúlt években már Ralovich Gábort és Kiss Lászlót is a Centrum-csoport foglalkoztatja; ők 2007-2008-ig a Gyurcsány Ferenc támogatására létrejött, majd besült Amőba-mozgalom finanszírozását szolgáló cégeknél ügyvezetősködtek. (Ezek, a nevükben a Bázis előtagot viselő kft.-k eredetileg szórakozóhely-működtetésből fedezték volna a baloldali megújulás költségeit.)

Mindemellett a régi igazságok is érvényesek: a Centrum tulajdonosi körében az 1999-es kezdetkor - egy cégen keresztül - az a Somlyódy Csaba is feltűnt, aki időközben az MSZP budapesti pénztárnoka volt, ma pedig a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. Az új évezredben viszont Kupper András fideszes országgyűlési képviselő hasonló nevű nagybátyja ellenőrzi a parkolótársaságot - ám ebből még nem következik, hogy a jobboldal testületileg behúzódott volna a Centrumba. Pláne, hogy a politikus másik nagybátyja, a cégtulaj testvére, Kupper Vojtek Béla 1990 márciusáig Horn Gyula külügyminisztériumi kabinetfőnöke volt.

Nagyításért kattintson a képre!A Goszták-kapcsolat

A Centrum akkor ütötte véglegesen magára a "politikai vállalkozás" billogot, amikor egyik leánya, a telefonos parkolást működtető Első Mobilbefizetés Elszámoló (EME) Zrt. már a 2006-os önkormányzati választások előtt igazgatósági taggá fogadta Terézváros korabeli MSZP-s alpolgármesterét, az Andrássy úti ingatlanpanamákkal is összefüggésbe hozott Fürst Györgyöt.

Azóta a Baloldali Ifjúsági Társulásban edződött Fürst kivonult a politikából - megérkezett viszont a cégcsoport központi egységeként ismert Centrum Parkoló Kft. vezérigazgatói székébe. S hogy a szocialista kormányzat is rokonszenvvel figyelte a társaság terjeszkedési stratégiáját, bizonyítja, hogy 2006-ban az állam erősítette meg - az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-n keresztül - a mobilfizetésre szakosodott EME pénzügyi helyzetét. Az pedig már csak a bennfenteseknek tűnt fel, hogy a több tízmilliós állami tőkeinjekciót vezérigazgatóként jegyző Goszták Árpád korábban annál a Siemens Zrt.-nél volt igazgatósági tag, amely az ősidőktől biztosítja a Centrum parkolóautomatáit.

Mindezek fényében a piacot váratlanul érhette, hogy a Fürst-féle kft. épp a "pimf" kerékbilincselésekbe bukott bele. Az ügyészségi eljárás mellett a Centrumot az is sújtja, hogy a rendészeti tárca épp 11500 forintban készül meghatározni a bilincseléssel járó maximális díjat. Így ha valamilyen csoda folytán a cég - a miniszteri rendelet hatálybalépése után - tovább "szolgáltatna" a pesti kerületekben, akkor sem szedhetne be többé autónként 15 ezer forintot.

Lassanként azonban a parkoltatási üzletág is befullad; szeptember 24-ével a VI., a VII. és a VIII. kerületben lejárt a Centrummal kötött tízéves szerződés, így a Siemens óráknak az önkormányzatok tulajdonába kell(ene) kerülniük. A helyhatóságok ennek ellenére próbálták bent tartani Fürstéket a bizniszben - Teréz- és Józsefváros ki is írta "a várakozóhelyek parkolásgazdálkodási rendszerben történő jövőbeni üzemeltetéséről" szóló tendert -, ám a Közbeszerzési Döntőbizottság sérülni látta a versenyt, és nemrég felfüggesztette az eljárásokat. (A VI. kerületi önkormányzat a döntőbizottság hárommillió forintos büntetése után a múlt pénteken vissza is vonta a maga közbeszerzését.)Az új rend előnyei

Hogy ne szűnjön meg a parkoló pénzszedés a 2009-es év utolsó negyedében, a három pesti kerület december 31-ig (illetve az esetleg újból kiírandó közbeszerzés lezárultáig) meghosszabbította a Centrummal kötött szerződéseit. Mindez azonban legfeljebb utóvédharc. Bár Terézvárosban egy SZDSZ-es alpolgármester, Bajor Zoltán készítette elő a hosszabbítást, s Józsefvárosban szintén a liberális Takács Gábor jegyezte ellen az új megállapodást, a Fővárosi Közgyűlés szabad demokrata közlekedési tanácsnoka, Lakos Imre mégis leszögezte: elképesztő, hogy korrupciógyanús ügyek idején a belső kerületek pályáztatás nélkül átmenetileg a Centrumra bízták a parkoltatást.

A kiutat a lapunk által megkérdezett budapesti politikusok többsége az Európai Bizottság egyik 2005-ös határozatában látja, mely szerint egy önkormányzat, ha saját gazdasági társaságával végez közszolgáltatást (például parkoltatást), erre közbeszerzési eljárás nélkül jogosult. A saját céges megoldásra tett javaslatot a VI. kerületben Wertán Zsolt Zoltán kereszténydemokrata képviselő - akit szeptember végén leszavaztak, de közben a száz százalékban fővárosi tulajdonú Parking Kft. is jelezte, hogy átvenné a Centrum piacát. Az autósok a Parking-féle rendszerben sem fizetnének kevesebbet, ám az átláthatóság radikálisan javulhatna: az automaták bevétele ugyanis nem a magáncég Centrumhoz, hanem a fővárosi kezelésű utak esetében a fővároshoz, a kerületi kezelésűeknél pedig a kerületi önkormányzatokhoz folyna be - s az új üzemeltető csak utólag kapna némi működési kompenzációt a helyhatóságoktól. (Úgy tudjuk, az is felmerült, hogy a Parking vételi ajánlatot tesz a kiürített Centrum Kft.-re, így a négy érintett budai kerület - ahol 2011-ig él a Fürst-céggel kötött szerződés - sem maradna ki az új leosztásból.)A Centrum Parkoló belső átrendeződése ugyancsak arra utal, hogy a tíz bő esztendőnek vége; a gazdasági társaság most minden forintot meg akar becsülni - persze a magyar adórendszer kárára. A cégbíróságon fellelhető dokumentumok szerint a kft. már májusban több tízmillió forintos megbízási szerződést készült kötni egy Federal nevű tanácsadó zrt.-vel, melynek három dominikai bejegyzésű adóoptimalizáló érdekeltség a tulajdonosa. Időközben részben offshore-talapzatra helyezték a leginkább "jövőképes" mobilfizetési rendszert is - az újonnan épített Federal-cégcsoport ügyvezetői között pedig megjelent az Amőba-mozgalomnál már emlegetett Kiss László, valamint az MSZP-s Filló Pál lánya (lásd ábránkat). Lehetséges, hogy a Dominikai Köztársaság közelebb van Magyarországhoz - pláne a Centrumhoz -, mint elsőre gondolnánk?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.