valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Chikán Attila: Ne az összeszerelők és bérmunkások országa legyünk!

/ 2015.06.04., csütörtök 15:06 /
Chikán Attila: Ne az összeszerelők és bérmunkások országa legyünk!

A közfoglalkoztatás szociális szempontból kedvező hatású, és tényleg jobb, ha az emberek reggel dolgozni mennek segélyért való sorban állás helyett. A közfoglalkoztatás ugyanakkor kifejezetten rontja a gazdaság termelékenységi mutatóit – állítja Orbán Viktor egykori gazdasági minisztere. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

A teljes foglalkoztatást a világon sehol sem lehetett megvalósítani, mert a munkanélküliség bizonyos mértékig normális velejárója a gazdaság működésének – mondja a Heti Válasznak adott interjúban Chikán Attila volt gazdasági miniszter. A Corvinus Egyetem korábbi rektora szerint ez olyan politikai célkitűzése az Orbán-kormánynak, amely gazdaságilag értelmezhetetlen, ugyanis „mind a strukturális, mind a súrlódásos munkanélküliség bizonyos mértéke normális velejárója a gazdaság működésének. A politikai szlogen azt a kormányzati törekvést fejezheti ki, hogy a gazdaságpolitika minden eszközzel igyekszik növelni a foglalkoztatást – ami értelmes határok között helyes és dicséretes.”

Sokkal többet is lehetett volna tenni azonban az elmúlt két és fél évtizedben a munkaerőpiaci helyzet javításáért: „a közfoglalkoztatásnak nem vagyok az ellensége, mert szociális szempontból összességében kedvező hatású, és tényleg jobb az, ha az emberek reggel dolgozni mennek segélyért való sorban állás helyett. A közfoglalkoztatás azonban kifejezetten rontja a gazdaság termelékenységi mutatóit, mert a közfoglalkoztatottaknak az egy munkaórára jutó teljesítménye lényegesen alacsonyabb az átlagnál” – így a közgazdász-professzor.

Chikán szerint üdvözölhető, hogy több nagy autógyártó cég is kialakított magyarországi bázist az utóbbi évtizedekben, ám szerinte az iparosítás erőltetésének árnyoldalai is vannak. „Baj abból adódik, ha az összeszerelő vagy bérmunkában dolgozó társadalomra rendezkedünk be” – mondja.

A professzor a Corvinus Egyetemmel kapcsolatos levélhamisítási botrányról, az intézmény esetleges feldarabolásáról, valamint a közgazdaságtudományi képzés színvonaláról és a lehetséges megújításáról is beszélt a lapunknak. A teljes interjú a június 4-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.