new.valasz.hu/uzlet/bankarvalsag-33236

http://new.valasz.hu/uzlet/bankarvalsag-33236

Gazdaság

Civilek és a kudarcos kapitalizmusmodellünk

/ 2018.03.12., hétfő 18:30 /
Civilek és a kudarcos kapitalizmusmodellünk

A magyar kormány civilekkel és Soros Györggyel kapcsolatos kampányának van egy olyan implicit vonatkozása, melyet mindenki tud, de senki nem mer kifejteni, felszínre hozni. A kormány ugyanis azzal vádolja a civileket, hogy pénzeket fogadnak el Sorostól, az Európai Uniótól, a Norvég Alaptól, ezért tehát „idegen érdekek szolgálói”, és mint ilyenek, regisztrálniuk kell magukat. A rejtett dimenzió abban áll, hogy vajon miért fogadnak el a civilek pénzeket ezektől a külföldi donoroktól. Azért, mert hazai forrásból is finanszírozhatnák magukat ugyan, de ők külföldi érdekeket akarnak megvalósítani? Aligha. Azért fordulnak a külföldi támogatókhoz, mivel független hazai forrásból ezek a szervezetek képtelenek volnának megélni.

Ezen nem kormányzati szervezetek költségvetése nyilvános, átlátható, pontosan tudjuk tehát, hogy pár tízmilliós éves finanszírozási szükségletüknek csupán 10-20 százalékát képesek hazai támogatóktól beszedni. Még úgy is, hogy létezik az egyszázalékos törvény, melynek keretében olyan pénzről rendelkezhetnek az adózók, melyről már amúgy is le kellett mondaniuk. Ennek ellenére a tízmilliós országban az egyes szervezetek tényleges adományozóinak köre csupán százas nagyságrendű.

Ez a kormány kudarca is, hiszen 2010 után sem jött létre olyan erős hazai középosztály, mely képes lenne eltartani a kardinális fontosságú civil szférát. Lehet érvelni amellett, hogy egy adott civil szervezet nem rokonszenves valakinek, vagy vélekedése szerint nem olyan működést produkál, mellyel ő egyetért. De azt nehéz lenne megkérdőjelezni, hogy a kormánytól, az államtól, a helyi önkormányzatoktól finanszírozásban is független antikorrupciós szervezetekre, tényfeltáró újságírókra, valamint környezeti kérdéseket, a nők sorsát, a nemzetközi fejlesztési pénzeink felhasználását monitorozó szervezetekre ugyanúgy szüksége van az országnak, mint bármely nyugati demokráciának. Ha nem pont a létezőkre, ám legyen, de akkor hol vannak az alternatíváik, és hol vannak azok hazai eltartói? Egész egyszerűen nem léteznek.

De nem nagyon exponálja ezt a tényt a hazai ellenzék sem, hiszen pontosan tudja, hogy a helyzet a baloldali kormányzás végén, 2010-ben semmivel sem volt jobb. A civilek akkor sem voltak képesek csupán hazai magánforrásokból eltartani magukat. A magyar kapitalizmusmodell képtelen volt kitermelni azt az erős középosztályt, amely Nyugaton finanszírozza a civileket. Sőt, nemcsak az ehhez szükséges mértékben kiterjedt és erős középosztályt, de a töredékét sem. És lehet erre azt válaszolni, hogy az ethosz hiányzik, nem a pénz, de a társadalmi értékrendszert befolyásolni képes oktatást és a közmédiát is liberális és baloldali politikusok irányították a rendszerváltás után három cikluson keresztül. Hol a demokratikus holdudvar pénze? Óriási kudarc, hogy a keleti kapitalizmusnak és demokráciának nem volt elég közel három évtized sem arra, hogy legalább a legfontosabb civilek támogatása itthon megoldott legyen.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda nevű think tank vezetőjének számításai szerint a parlamenti pártok tagdíjaikból 226 millió forint körüli összeget szednek be évente. Az összes parlamenti párt együtt. Mindenki tudja, hogy ebből képtelenség lenne érdemben működtetni 6-8 parlamenti pártot országos szinten. Azaz közvetlen állami támogatás nélkül a tagsággal alig rendelkező politikai szervezetek sem működhetnének.

Kik a leginkább támogatott civilek Magyarországon? Kiss szerint éppenséggel a sokszor lesajnált szakszervezetek, amelyekről sokan gúnyosan kérdezik, hogy léteznek-e még egyáltalán. A tíz legnagyobb ágazati érdekképviselet ugyanis 2,2 milliárdos nagyságrendű tagdíjat gyűjt be évente, a teljes hazai szakszervezeti mozgalom ilyen bevételeit pedig akár 6-9 milliárdra is lehet becsülni. És mindez sok százezer tagjuktól érkezik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.