valasz.hu/uzlet/civilek-es-a-kudarcos-kapitalizmusmodellunk-127702?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201803

http://valasz.hu/uzlet/civilek-es-a-kudarcos-kapitalizmusmodellunk-127702?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201803

Gazdaság

Civilek és a kudarcos kapitalizmusmodellünk

/ 2018.03.12., hétfő 18:30 /
Civilek és a kudarcos kapitalizmusmodellünk

A magyar kormány civilekkel és Soros Györggyel kapcsolatos kampányának van egy olyan implicit vonatkozása, melyet mindenki tud, de senki nem mer kifejteni, felszínre hozni. A kormány ugyanis azzal vádolja a civileket, hogy pénzeket fogadnak el Sorostól, az Európai Uniótól, a Norvég Alaptól, ezért tehát „idegen érdekek szolgálói”, és mint ilyenek, regisztrálniuk kell magukat. A rejtett dimenzió abban áll, hogy vajon miért fogadnak el a civilek pénzeket ezektől a külföldi donoroktól. Azért, mert hazai forrásból is finanszírozhatnák magukat ugyan, de ők külföldi érdekeket akarnak megvalósítani? Aligha. Azért fordulnak a külföldi támogatókhoz, mivel független hazai forrásból ezek a szervezetek képtelenek volnának megélni.

Ezen nem kormányzati szervezetek költségvetése nyilvános, átlátható, pontosan tudjuk tehát, hogy pár tízmilliós éves finanszírozási szükségletüknek csupán 10-20 százalékát képesek hazai támogatóktól beszedni. Még úgy is, hogy létezik az egyszázalékos törvény, melynek keretében olyan pénzről rendelkezhetnek az adózók, melyről már amúgy is le kellett mondaniuk. Ennek ellenére a tízmilliós országban az egyes szervezetek tényleges adományozóinak köre csupán százas nagyságrendű.

Ez a kormány kudarca is, hiszen 2010 után sem jött létre olyan erős hazai középosztály, mely képes lenne eltartani a kardinális fontosságú civil szférát. Lehet érvelni amellett, hogy egy adott civil szervezet nem rokonszenves valakinek, vagy vélekedése szerint nem olyan működést produkál, mellyel ő egyetért. De azt nehéz lenne megkérdőjelezni, hogy a kormánytól, az államtól, a helyi önkormányzatoktól finanszírozásban is független antikorrupciós szervezetekre, tényfeltáró újságírókra, valamint környezeti kérdéseket, a nők sorsát, a nemzetközi fejlesztési pénzeink felhasználását monitorozó szervezetekre ugyanúgy szüksége van az országnak, mint bármely nyugati demokráciának. Ha nem pont a létezőkre, ám legyen, de akkor hol vannak az alternatíváik, és hol vannak azok hazai eltartói? Egész egyszerűen nem léteznek.

De nem nagyon exponálja ezt a tényt a hazai ellenzék sem, hiszen pontosan tudja, hogy a helyzet a baloldali kormányzás végén, 2010-ben semmivel sem volt jobb. A civilek akkor sem voltak képesek csupán hazai magánforrásokból eltartani magukat. A magyar kapitalizmusmodell képtelen volt kitermelni azt az erős középosztályt, amely Nyugaton finanszírozza a civileket. Sőt, nemcsak az ehhez szükséges mértékben kiterjedt és erős középosztályt, de a töredékét sem. És lehet erre azt válaszolni, hogy az ethosz hiányzik, nem a pénz, de a társadalmi értékrendszert befolyásolni képes oktatást és a közmédiát is liberális és baloldali politikusok irányították a rendszerváltás után három cikluson keresztül. Hol a demokratikus holdudvar pénze? Óriási kudarc, hogy a keleti kapitalizmusnak és demokráciának nem volt elég közel három évtized sem arra, hogy legalább a legfontosabb civilek támogatása itthon megoldott legyen.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda nevű think tank vezetőjének számításai szerint a parlamenti pártok tagdíjaikból 226 millió forint körüli összeget szednek be évente. Az összes parlamenti párt együtt. Mindenki tudja, hogy ebből képtelenség lenne érdemben működtetni 6-8 parlamenti pártot országos szinten. Azaz közvetlen állami támogatás nélkül a tagsággal alig rendelkező politikai szervezetek sem működhetnének.

Kik a leginkább támogatott civilek Magyarországon? Kiss szerint éppenséggel a sokszor lesajnált szakszervezetek, amelyekről sokan gúnyosan kérdezik, hogy léteznek-e még egyáltalán. A tíz legnagyobb ágazati érdekképviselet ugyanis 2,2 milliárdos nagyságrendű tagdíjat gyűjt be évente, a teljes hazai szakszervezeti mozgalom ilyen bevételeit pedig akár 6-9 milliárdra is lehet becsülni. És mindez sok százezer tagjuktól érkezik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.