Gazdaság

Családban marad?

/ 2010.02.18., csütörtök 11:26 /

Nehéz időszak vár a magyarországi családi vállalkozásokra: tulajdonosaikat a gazdasági válság mellett őszülő halántékuk is aggaszthatja. A nemzetközi statisztikák szerint ugyanis három családi vállalkozás közül kettő nem éli túl az alapító távozását.

"Hogy fogsz napi tizenkét órában felelősséget vállalni a cégért?" - tette fel a kérdést Kürti Sándor, a Kürt Zrt. alapító-tulajdonosa, miután fia, Tamás jelezte: átadná másnak az eddig általa vezetett kutatás-fejlesztési területet, és a tulajdonos szerepében is kipróbálná magát. "Válaszul elkészítettem az általam elképzelt, hosszú távú stratégiát, amelyet az összes tulajdonos és az igazgatóság is elfogadott" - meséli Kürti Tamás, miként zajlott beemelése a tulajdonosi döntésekbe. Persze nem csak ezen múlt, hogy a Kürtnél sikeresen zajlott az utódlás kérdése. A fiú ugyanis itthon és külföldön is kipróbálta magát, aztán szinte a semmiből felépítette a családi vállalat ma már egyik meghatározó részlegét, a kutatásfejlesztési osztályt.

A Kürt példája azonban nem feltétlenül jellemző a családi vállalatok nemzedékváltásánál. Szinte mindennapos eset annak a reklámipari beszállító cégnek a története, melynek alapító-tulajdonosai nyugdíjba vonulásuk után egy unokatestvérre bízták az irányítást. Hamarosan azt vették észre, hogy a rokon inkább a maga, mintsem a cég gyarapodásán dolgozik, s lassan kilopja alóluk a vállalkozást.

"Nagy körültekintést és legalább 3-5 éves előkészítést igényel a megfelelő utód kiválasztása és felkészítése" - figyelmeztet Gelléri Péter, a Family Business Partners szakmai vezetője. Itthon azonban szinte teljesen hiányzik a családi vállalatok gondolkodásából az utódok módszeres felkészítése. A Corvinus Egyetem kutatása azt mutatta, hogy a cégvezetők többsége nem számít problémára a kiválasztott örökössel. A nemzetközi számok fényében ez túlzott derűlátás: a statisztikák szerint ugyanis a nemzedékváltás során a családi vállalatok kétharmada vagy tönkremegy, vagy nehezen helyrehozható törést szenved el.

Az utódlás kérdése a hazai vállalatok tömegeiben vált hirtelenjében égetővé. A jól működő és mára naggyá váló családi vállalatok nagy részét a rendszerváltozás környékén hozták létre az akkor harmincas-negyvenes éveikben járó alapítók. Vezetőik számára mostanában lesz időszerű a staféta átadása. Az pedig nem mindegy, hány vállalat éri meg a következő öt-tíz évet, hiszen több tízezer ember megélhetését adják, és sokmilliárdos adóbevételt jelentenek az államnak. Tömeges bedőlésük, a nem megfelelő cégutódlás miatt, Magyarország gazdasági teljesítményére, a munkanélküliség alakulására is rossz hatással lenne.

Ezt ismerte fel több nagy családi vállalat - mint a Zwack, a Jüllich, a Petrányi vagy a Kürt -, és hozta létre a Felelős Családi Vállalkozások Egyesületét. Azt tűzték zászlajukra, hogy tapasztalatcserével, képzésekkel és érdekképviselet életre hívásával segítsék a családi vállalatok működését. "A kérdés elsősorban nem a sarki fűszeres vagy a családi kényszer bt.-k számára égető, hiszen ott lehet, hogy nincs is akarat az üzlet továbbvitelére; inkább a legalább öven embert foglalkoztató és több tízmillió forintnyi adót fizető cégeknél jelentkezik" - mondja Kürti Tamás, az egyesület alelnöke.

Az igény a kis- és középvállalati szektorban is jelen van. A kkv-k tulajdonosainak több mint fele szeretné, ha az utód közvetlenül a családból kerülne ki, vagy a cég vezetését más végezné ugyan, de a tulajdonjog a családon belül maradna. Persze minél kisebb a cég, annál egyszerűbb az üzlet továbbadása, a "nagyok" tapasztalatait azonban a kisebb vállalkozások is jól használhatják. Gelléri szerint a legnagyobb kihívás a kkv-knál az üzlet vonzóvá tétele, mivel sokszor a gyerekek csak a pénzt szeretik örökölni, a munkát és az azzal járó felelősséget nem.

A családi vállalatok nagy előnye a hosszú távú, nemzedékeken átívelő gondolkodás. Ebből adódóan a válságot is jobban viselték. "Míg a tőzsdei cégek a részvényesek kielégítéséért sok esetben feláldozták hosszú távú terveiket a jó negyedéves jelentés oltárán, addig a családi vállalkozások tulajdonosai türelmes tőkések, konzervatívak a hitelfelvételeikben és megtérülési elvárásaik időtávjában" - magyarázza Rudas László, az egyesület elnöke. Szerinte ezeket az előnyöket és az utódlással járó kihívásokat még tudatosítani kell a hazai gazdasági vezetésben.

Mindezt az Európai Bizottság már felismerte, és tavaly ősszel a családi vállalatokra vonatkozó szabályozási ajánlásait is megfogalmazta. Nem véletlen a kitüntetett figyelem, hiszen az olyan birodalmakat is beleszámítva, mint a Volkswagen, a Bosch vagy a Citroën-Peugeot, a családi vállalatok az európai GDP 45-65 százalékát adják. Ráadásul az EU-ban is örökösödési boom várható: a következő évtizedben évente 700 ezer kis- és középvállalkozásnál lesz vezető váltás, ami csaknem hárommillió munkahelyet érint. Ajánlásaiban a bizottság egyenlő feltételek biztosítását javasolja, egyszerűbb jogi kereteket és adókedvezményeket sürget.

"Mi sem akarunk mást, mint ami az uniós javaslatokban megfogalmazódik" - mondja az egyesület titkára, Varga Szabolcs. Szerinte az egyenlőtlenséget jól példázza, hogy ma Magyarországon a rövid távon spekuláló befektető csupán az ár folyam nyereség-adót fizeti, a nemzedékekre tervező családi vállalkozás vezetőjét viszont kétféle adó is sújtja, ha pénzt vesz ki a vállalkozás profitjából. Az uniós ajánlásokból más elemek sem szerepelnek egyelőre a magyar jogrendben. Így nincs lehetőség magánalapítványok létrehozására, amely Nyugat-Európában kedvelt intézménye az öröklésnek. Ráadásul a jelenlegi szabályok mellett kedvezőbb pénzt ajándékozni az örökösnek, mint cégrészesedést.HAT NEMZEDÉK

A hatodik nemzedék irányítja már sikeresen a legrégibb magyar családi vállalkozást, a Zwack Unicumot. "Édesapám egy nap lehívott a dolgozószobájába, és bejelentette, hogy átadja a stafétabotot nekem és húgomnak, Izabellának. Eleinte nem is igazán fogtam fel, hogy mit mondott. Azt hittem, csak próbára tesz. De aztán láttam az arcán, hogy szó sincs viccelődésről" - idézi fel lapunknak az átadás nagy pillanatát Zwack Sándor. A döntés időzítését Zwack Péter úgy indokolta: ilyen fontos lépéseket akkor kell megtenni, amikor a cég sikeres - a Zwack Unicum Nyrt. pedig 2008-ban egyik legeredményesebb évét zárta. Zwack Péter nem vonult végleg vissza: jelenleg tiszteletbeli elnök. "Így ha tanácsra van szükségem, tudom, hogy számíthatok rá" - mondja Sándor, hozzátéve: kemény munkával évek óta készült a vezetés átvételére. Hazatérése előtt egy londoni borimportőr cégnél, majd az olasz partnercégnél az Unicum márkamenedzsereként dolgozott. Itthon végigjárta a vállalati szamárlétrát, míg a prémiummárkákért felelős vezető és az igazgatóság tagja lett. Zwack Sándor második éve a vállalat igazgatóságának elnöke, Izabella pedig a tagja.FOLYAMATOS JÖVŐ

A több mint hatvan éve működő Élő Nyelvek Szemináriuma számára nem ismeretlen a nemzedékváltás problémája: Bíró Pál a nyolcvanas évek közepén került a nyelviskola élére. Előtte több vezető tisztséget is ellátott, és dolgozott máshol, más munkakörökben is. A ma már zökkenőmentesnek ítélt átvétel ellenére négy évbe telt, mire újra a régi lett a cég. Mint mondja, még nem tervezi a visszavonulást, lányát, Alexandrát azonban már évek óta készítik arra, hogy majd ő viszi tovább az iskolát. "Megszerezte a szükséges végzettséget, majd tanárjelölt lett az iskolában. Ma az egyik legjobb tanárunk" - mondja Bíró Pál, hozzátéve: lánya kicsit már az irányításból is kiveheti a részét.Alma a fájától

"Elsőként a tulajdonosnak meg kell terveznie az életét a cég nélkül" - mondja Gelléri Péter. A legjellemzőbb hiba, hogy az alapító képtelen elengedni a gyermekének tekintett céget, így az utód nem tanul meg önállóan dönteni. Az örökös kiválasztásánál az illető alkalmasságát, és nem a vele való viszonyt kell szem előtt tartani. "Nem a legszófogadóbb gyerek lesz a legjobb utód, hanem az, aki mer saját terveket is megvalósítani" - mutat rá a szakértő. Fontos, hogy a jövendőbeli tulajdonos máshol, akár más szakterületen is dolgozzon, a családi vállalkozásnál pedig ne rögtön vezető beosztásba kerüljön. Az átadásnak fokozatosan kell történnie, egy ideig közösen dolgozva, megjelölve az átadás céldátumát. Végül helyzetbe kell hozni az utódot a cégen és a családon belül is, hogy megteremthesse a presztízsét. Nyugat-Európában komoly szakirodalom és kiterjedt tanácsadói hálózat segíti a családi vállalatok zökkenőmentes működését. A nemzedékváltás problémáira pedig több tagállam kormányzati szinten is figyel. A holland gazdasági minisztérium levélben emlékezteti a családi cég gazdáját az átadás tervezésének fontosságára, amikor az eléri az 55 éves kort. A spanyolországi Valenciában pedig a generációváltáshoz ingyen biztosítja a szakértőket a tartomány.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.