Gazdaság

Cukrosbácsik.hu

/ 2017.08.16., szerda 18:16 /

A fiatal lányokat gazdag idős férfiakkal összeboronáló társkeresők amerikai atyja szerint a szerelem a szegény emberek találmánya. A keresztény értékrendet valló Hernádi Zsolt és az ellenzéki akcióiról is ismert Weiler Péter jóvoltából itt a magyar változat, a Puncs.hu.

„Csak menő pasikkal randizok!” – közli a vonzó nő, akinek képe a Soros György-ellenes reklámok mellett láthatósok fővárosi plakáthelyen. A kampány egy 2016 őszén indult társkeresőt népszerűsít, de nem épp szokványosat: a Puncs.hu célja, hogy fiatal nőket hozzon össze idősebb, tehetős urakkal. Az oldal „sugar párkapcsolatnak” nevezi ezt – nem a szószoros értelmében vett prostitúcióról van szó, hanem arról, amit a magyar nyelv kitartotti viszonynak hív egy gáláns úriember (sugar daddy) és egy támogatott nő (sugar baby) között. Sokak szemében a kettő közti határmezsgye olyan vékony, hogy nem is létezik, ezért a hirdetések felháborodást váltottak ki konzervatív és feminista körökben. És minden jóérzésű emberben, aki szerint még ha szemet hunyunk is a jelenség fölött, rossz példát állít a fiatal lányok elé, ha a „boldogulásnak” ezt a módját reklámozzák nekik.

Anyagiak nem kizárva

„Észak-Magyarországon élő 23 éves lány vagyok, aki megunta, hogy ösztöndíjából a lakbért is alig tudja kipengetni. Olyan férfit keresek, aki megfelelő anyagi hátteret tud biztosítani, hogy izgalmas élményeket éljünk át” – olvassuk egy hirdetésben, miután regisztrálunk a Puncsra. „24 éves, egyetemet végzett lány vagyok, az egészségügyben dolgozom. Akit keresek: egy gáláns férfi, aki mellett igazi nőnek érezhetem magam. Nagyon szeretek moziba, éttermekbe járni, utazni” – írja egy másik hirdető. Az oldal a név és az életkor mellett két-két adatot emel ki: a férfiaknál a vagyont és a jövedelmet, nőknél a végzettséget és az elvárt életszínvonalat, azaz a havi apanázst. A minimum havi 20–50 ezer forint, a legmagasabb legalább félmillió. A legtöbben 100–500 ezer forint körüli támogatást remélnek.

„Még mindig BKV-val jársz?” – szegezte a lenéző kérdést az utasoknak a Puncs reklámja néhány buszmegállóban. Ezzel szemben az oldal olyan életet fest le a leendő sugar babyk előtt, ahol vitorlásokon koktéloznak és elegáns szállodákban nyaralnak, sugar daddyjük kapcsolati hálója gyakornoki pozícióhoz, álláshoz is juttatja őket. Az oldal blogján hasznos tanácsokat kapnak, például hogyan egyensúlyozzanak a sugar daddy és egy fiatal pasi között, vagy hogy nős támogatótól véletlenül se essenek teherbe, és sose kérjék, hogy hagyja el a feleségét.

Bár sokan luxusprostitúcióról beszélnek, nem arról van szó, hogy Marina-parti luxuslakásban órás tarifával fogadnak egy nap több vendéget, ahogy a „klasszikus” prostitúcióesetében működik. A legtöbb sugar baby egy, legfeljebb két általa megválasztott férfival tart fenn huzamosabb viszonyt, és bár a legtöbb kapcsolatban a szex is fontos szerepet játszik, nem kizárólagosat. Sok sugar daddynek fontosabb, hogy komoly témákról is beszélgethessen partnerével, és ne jöjjön zavarba, ha egy fogadáson be kell mutatni őt. Ilyen típusú kapcsolatok régóta léteznek, de mint annyi mindent, az internet ezt a jelenséget is hatékonyabbá, tömegesebbé és láthatóbbá tette. Amerikában évekkel ezelőtt zajlott le az a rácsodálkozás, ami most nálunk. A szingapúri származású Brandon Wade 2006-ban megelégelte, hogy hiába menő programozó, sikertelen a nőknél, holott tigrisanya típusú mamája azzal erőltette a tanulást, hogy kapkodni fognak érte a nők. Ezért létrehozta a Seeking Arrangement nevű weboldalt, ahol talált is egy szép, fiatal ukrán lányt, akit azóta feleségül is vett.

Az oldalon ma 2,5 millió sugar baby keres mecénást, Wade milliárdos lett. Fő célcsoportjává a diákság vált. Az amerikai hallgatók zöme tízmillió forintnak megfelelő adósságot halmoz fel, mire végez. A tanulás és a lakhatás költsége világszerte nő, ezért egyre több diáklány fedezi szexmunkából a költségeit. Egy brit kutatás szerint minden tizedik női hallgató sztriptízből, erotikus masszázsból vagy prostitúcióból pótolja ki az ösztöndíjat; egy német vizsgálat szerint a berlini és a párizsi egyetemisták 30 százaléka nyitott erre.

Egy fokkal vonzóbb alternatíva a kitartottság. A Seeking Arrangementen minden szemeszter elején megugrik az új tagok száma, egyetemi e-mail-címmel ingyenes a regisztráció. Egy átlagos diák havi 3000 dollár apanázshoz jut az oldalon, amit tandíjra, lakbérre, szórakozásra költ. Hogy később miként tud lemondani a megszokott életszínvonalról, és megállapodni egy normális partner és hétköznapi állás mellett, arról nem szól a fáma.

A tanulás költségei nálunk is meredeken emelkednek; egy biztosító felmérése szerint 2011 és 2016 között a tandíj és az albérlet ára is a duplájára nőtt. „Drága az albérlet, utálod a kolit? A diákkedvezményeket lesed mindenhol?” – a Puncs egy ideig ilyen kérdésekkel hirdette magát, ennek ellenére a sugar babyknek egyelőre csak a negyede főiskolás vagy egyetemista. Eddig 100 ezren regisztráltak, fele-fele arányban férfiak és nők. A sugar babyk jellemzően 27–34 évesek, a sugar daddyk 40 körüliek. Átlagos jövedelmük 5–50 millió forint között mozog, összvagyonuk 2000 milliárd forint fölött jár, de ezt ne vegyük készpénznek: bármit beírhatunk. Elvileg létezik fordított felállás is (sugar boy és sugar mommy), de ezen kapcsolatok aránya elenyésző.

Startup magyar módra

Az oldal funkcióinak teljes kihasználásához prémium tagság szükséges, a nők ezért havi ezer, a férfiak 10 ezer forintot fizetnek. A Puncs szűk egy éve működik, azóta még nem tett közzé beszámolót, így nem tudjuk, mennyire jövedelmező az üzlet. Az oldalt az NTICE Kft. működteti, amely 49 százalékban a több társkeresőt üzemeltető Dating Central Europe (DACE) Kft. tulajdona, de közvetve többségi üzletrésze is az ezt a céget vezető Weiler Péteré. Weiler közel húsz éve foglalkozik társkereséssel: 2000-ben ő alapította a leglátogatottabb magyar társkeresőt, a Randivonalat működtető Habostortát. 2014-ben új cégbe vitte át az oldalt – ez lett a DACE –, tehát kvázi startuppá vált.

Ez azért fontos, mert az Európai Unió 2009 és 2016 között 130 milliárd forinttal támogatta a magyar startupokat a Jeremie program keretében. A magyar kormány 28 kockázati tőkealap között osztotta szét a pénzt, amelyek az uniós forrást egyharmadnyi saját tőkével kiegészítve startupokba fektethették azt. Az egyik alap, a Gran Kockázati Tőkealap a DACE-ban is fantáziát látott, és 83 százalékos tulajdonrészt vásárolt benne (a maradék 17 Weiler cégéé maradt). A cég két éve 394, tavaly 420 millió forintos bevétel mellett 78, illetve 76 millió forintos nyereséget termelt.

Mindezt nem csak a Randivonal produkálta; a DACE több oldal felvásárlásával és létrehozásával komoly portfóliót alakított ki. Elindították az 50+ korosztálynak szóló Újszerelem.hu-t, a diplomásokat célzó VagyokNeked.hu-t, megvették a Melegrandit és az alkalmi partnereket közvetítő Szexrandit (utóbbi esetében az Európai Bizottság kifogásolta is a Jeremie-pénzek etikailag kétes elköltését). A Puncs megvásárlása ezután jött. Van még egy erkölcsileg megkérdőjelezhető társkereső a DACE kezében: a 150 ezer felhasználóval büszkélkedő Viszony.hu, mely a házasságban és párkapcsolatban élőknek szervíroz szeretőt.

A hűtlenségre csábító oldalt 2011-ben indította a pornóban is utazó - a migránsgáncsolásról elhíresült László Petra operatőr elleni gyűlölethadjárattal is nevet szerző - Györfi András, és 2013-ban vette meg Weiler Péter cége. Reklámjukat egy tévécsatorna sem volt hajlandó lehozni, ezért autókkal vontatott táblákon hirdettek. Egy plakátjuk fonnyadt virágot („férjemtől”) és gyémánt ékszert („szeretőmtől”) ábrázolt, tavaly nőnapkor pedig a következő feliratot húzta a Baross utcai szülészeti klinika elé: „Egész évben feleség és anya vagy? Lepd meg magad!”

Kézenfekvő elmélet, hogy a DACE azért mozdul a szakosodott oldalak felé, mert a világszerte hódító Tinder okostelefon-alkalmazás elszívja a „normál” társkeresőket a Randivonalról. Weiler azonban lapunknak azt mondja, a Tinder még hasznos is, mivel a felületes, pár másodperces döntésekre épülő appban csalódott felhasználók közül sokan a Randivonalon kötnek ki. A specializált oldalakra szerinte azért van szükség, hogy kiszűrjék a Randivonalról azokat, akik nem hagyományos, „komoly” párkapcsolatot keresnek, hanem szexpartnert, szeretőt – vagy épp sugar daddyt/babyt.

Üzletszerű

Weiler nem lát kivetnivalót mindebben. „Ha azt gondoljuk, hogy a Viszony.hu miatt csalnak meg valakit, naiv világképünk van. Amióta létezik ember és ember között párkapcsolat, a megcsalás jelen volt” – mondja lapunknak. A Puncsról pedig ezt gondolja: „Az első randevún szinte kivétel nélkül előkerülnek a családi státuszt, munkakört és a személyes vagyont leírókérdések. A Puncson annyi történt, hogy ezeket az oldal előre megkérdezi.” A honlapon egy ideig azt is olvashattuk, hogy dédszüleink korában is megnézték a kérő anyagi hátterét, így voltaképp az ő értékrendjüket ülteti át korunkba.

Weiler neve nem csak a társkeresésből lehet ismerős, a könyves világban és a kortárs festő- és akcióművészetben is otthon van. Sokáig vezető pozíciót töltött be a Líra Könyv Zrt.-ben (nem mellesleg Kolosi Tamás Líra-vezér veje), és ellenzéki performanszokkal is észrevéteti magát. Két éve „egyszemélyes határzárba” csukta magát a Keleti pályaudvarnál a kormány menekültpolitikája elleni tiltakozásul, idén vörös szőnyeget terített a CEU bejárata elé, hogy a kormány helyett tisztelje az egyetemet.

Még érdekesebb, hogy kitől kapott uniós startuptőkét: a Gran Kockázati Tőkealapot kezelő Gran Private Equity Zrt. Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatótulajdonában áll. Az alap eddig 11 startupba fektetett be, van köztük mobilhirdetéssel, fantasy szerepjátékokkal, e-könyvekkel és ingatlankezeléssel foglalkozó cég is a Puncs mellett. Ám míg a Seeking Arrangement alapítója azt vallja, hogy a szerelem „a szegény emberek találmánya”, Hernádi többször hitet tett a keresztény értékek mellett, és barátság fűzi Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspökhöz is, akinek lakása van az üzletember esztergomi – a Becket Szent Tamás tiszteletére emelt kápolna melletti – házában.

„Nem az intézményrendszer átalakítása lehet a fejlődés motorja, hanem az emberek erkölcsének megváltoztatása, visszatérés az alapvető morális magatartásformákhoz” – mondta egy üzleti etikáról tartott konferencián Hernádi. A Heti Válasz Isten fizesse meg! című 2014-es kötetében pedig elárulta: állásinterjúkon mindig megkérdezi, hívő-e a jelölt, mert a vallásos emberek értékrenddel is bírnak, és szereti megismerni a kollégák házastársait is. A Hernádi Zsolt által vallott és a DACE társkeresőiről feltételezett értékrend között feszülő ellentétre a Gran Private Equitynek is rámutattunk, de lapzártánkig nem válaszoltak felvetésünkre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.