Gazdaság

Devizaügy: Kivárnak a bankok, egy keresetlevél sem érkezett az első napon

/ 2014.07.29., kedd 11:13 /
Devizaügy: Kivárnak a bankok, egy keresetlevél sem érkezett az első napon

Hétfő volt az első munkanap, amikor a bankok pert indíthattak volna az állam ellen, hogy védjék a devizahiteles szerződéseiket. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint egyetlen keresetlevél sem érkezett a bankoktól.

A szombaton hatályba lépett törvény szerint a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy egyoldalú szerződésmódosításaik nem voltak tisztességtelenek, ehhez a magyar állam ellen kell pert indítaniuk. Mindössze harminc nap áll erre rendelkezésükre, és tegnap volt az első munkanap, amikor a keresetleveleket az erre kijelölt Fővárosi Törvényszéken „érkeztethették”. A törvényszék sajtóirodájának tájékoztatása szerint azonban egyetlen keresetlevél sem érkezett hozzájuk.

Mindez annak ellenére történt, hogy korábban a sajtóhírek arról szóltak, csaknem valamennyi bank perre készül az állam ellen. A Kúria döntésének értelmében ugyanis az árfolyamrésen kívül csaknem valamennyi egyoldalú szerződésmódosítással járó költségemelkedés tisztességtelennek (magyarán törvénytelennek) minősül, és ezeket a pénzintézeteknek kamatostól kell visszafizetniük az adósoknak. Kivéve, ha pert nyernek az állam ellen, vagyis bizonyítani tudják, hogy okkal emelték a kamatokat vagy a kezelési költséget. Miután a törvény nemcsak a deviza-, hanem a forintalapú hitelszerződésekre, s nem pusztán a lakáshitelekre, hanem valamennyi fogyasztói hitelre, tehát például a kétezres közepén tömegesen vásárolt autókra is érvényes, a nagyobb bankok tízmilliárd forintos nagyságrendben veszíthetnek a Kúria döntésének következtében. Ám, ahogy tegnapi bejegyzésünkben jeleztük, logikus lépés a szempontjukból, hogy borsot dörgöljenek az állam orra alá, vagyis kivárásra játszanak. A bíróságoknak ugyanis szintén harminc napjuk lesz a perek eldöntésére, és az első fokú döntést meg is lehet fellebbezni, vagyis az időhúzással a bankok a politikusok elevenjébe vágnak – szépen kicsúsztatják a döntéseket a politikailag legérzékenyebb időszakból, az október 12-i önkormányzati választás előtti kampányból. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.