felsooktatasirangsor.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

http://felsooktatasirangsor.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

Gazdaság

Drágák az új lakások? - érdekes számot mondtak a fejlesztők

/ 2016.05.03., kedd 10:41 /

Az idén 70 kiállító lesz jelen a pénteken induló Lakás 2016. szakmai vásáron. Azt, hogy az ingatlanpiac megélénkült, mindennél jobban jelzi, hogy a kiállítók közel fele immár ingatlanfejlesztő, akik új projektjeiket kínálják a piacon.

A Portfolio.hu és az Otthontérkép legújabb felmérése szerint ma még nem túlfűtött a 2007-2008-ban a válság előtt még közel 5 évi átlagbér szükséges egy minimális, 30 négyzetméteres garzon megvásárlásához. Ma ehhez már 3 év elegendő. Eközben a lakáshitelek kamata számottevően alacsonyabb, mint a válság előtti – svájci frank alapú – hitelek kamata volt – a hitelek 4 százalékos szinten elérhetőek. A lakások bérbeadásából még a szerényebb hozamelvárások mellett is 5-6 százalékos éves hozam realizálható, ami a jelenlegi betéti kamatokhoz, illetve állampapír-hozamokhoz képest is számottevő megtérülést hoz. A világban ma már több helyen negatív kamatok vannak a bankokban, a laza monetáris politika vélhetően még sokáig fenn marad – emlékeztetett Nagygyörgy Tibor, aki szerint az ingatlanok relatív védettsége miatt jelenleg jó befektetési lehetőség.

Hatás, ellenhatás

A Biggeorge és az Otthon Centrum fő tulajdonosa szerint az elmúlt hónapokban az ingatlanpiacon lezajló áremelkedés csak egyfajta korrekciónak fogható fel, hiszen a gazdaság helyzetének javulása, az alacsony hitelkamatok és a devizahiztelek kivezetése immár mind a befektetőknek, mind a lakást vásárlóknak kedvező helyzetet teremt. Nagygyörgy Tibor szerint a válság előtti 180 ezer lakás adás-vételhez képest a válság után évi 100-110 ezer tranzakciót jegyeztek fel, ami azt jelenti, hogy nagyjából 400 ezer lakásvásárlás maradt el a piacon. A kereslet növekedésének csak az elvándorlás szabhat határt – de például Budapestre többen szeretnének jönni, mint akik külföldre távoznak – mondta a Biggeorge tulajdonosa.

A lakáspiac megújulásának másik mozgatórugója, hogy a hazai lakásállomány a nyugat-európai lakások minőségéhez képest rosszabb állapotúak.

Ha reálértéken nézzük a lakások árát, akkor nagyjából 20 százalékkal a 2008-as árak alatt vagyunk, miközben a kelet-közép-európai országokhoz képest 25-50 százalékos felértékelődési lehetőség van a lakásárakban. Igaz, ez az elmaradás immár évtizedes, ám Nagygyörgy Tibor szerint a mostani rendkívül alacsony kamatok az itteni felzárkózásra is komoly lehetőséget ad.

Az építtető helyzete

A lakásfejlesztés az áfacsökkentéssel és a dráguló árakkal immár újra nyereséges, ezért a szakember arra számít, hogy a 2015-ös 7619 új lakáshoz képest, 2017-ben 20 ezer, 2018-ban pedig akár 30 ezer új lakás épülhet. A jelentős új lakás kínálat ellenére a Biggeorge 2016-ban nem számít árcsökkentésre – már csak azért sem, mert a fejlesztők is egy ársokkal néztek szembe pl. a telekárak drámai áremelkedése miatt. Ugyancsak drágítja majd az építkezéseket, hogy komoly munkaerő-hiány alakult ki ezen a területen, a külföldre ment szakemberek visszacsábításához az építőipari vállalkozó akár járulékcsökkentést is elképzelhetőnek tart. Árcsökkenésre a jövőben is csak ott lesz lehetőség, ahol nagy számban, olcsó telkekre épülnek projektek – pl. Budapest külső, úgynevezett rozsdaterületein, a volt ipari körzetekben. A szakember szerint ugyanakkor fontos lesz az, hogy megbízható beruházóktól vegyenek lakásokat az emberek, de nagy a finanszírozó bankok felelőssége is, hogy csak a megfelelő referenciával bíró építtetővel szerződjenek a projektek és a vevők finanszírozására. Nagygyörgy Tibor szerint az idén 150 ezer lakás adás-vétel realizálódhat a magyar piacon.

CSOK-dobás

Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese szerint mind az ingatlanfejlesztés, mind a lakáshitelezés terén komoly növekedés látható a piacon: az alacsony bázishoz képest a duplázódás önmagában nem nagy szó, hiszen a válság előtti időszakhoz képest. A 2015. IV. negyedéves FHB lakásindex azt mutatja, hogy a lakásárak elérték a 2008. évi árakat – ám reálértéken még mindig csak 2010-nél tartunk. Az idei év eleje – nem kis mértékben a CSOK-nak köszönhetően – megmozgatta a piacot (természetesen azoknál a lakásoknál volt kiugró áremelkedés, ahol a tulajdonosok/fejlesztők úgy gondolták, hogy az adott lakás megfelel a CSOK feltételeinek.)

Miközben a CSOK iránt az FHB-nál érdeklődő ügyfelek száma már meghaladta a 10 ezret, az elérhető, a feltételeknek megfelelő lakások szűkössége miatt az aláírt szerződések száma nagyon alacsony. Míg korábban az ügyfelek kétharmada-háromnegyede készpénzzel vesz lakást, az FHB felmérése szerint a CSOK mellett igényelt lakások 45 százaléka valamilyen hitelkonstrukcióban kel majd el.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.