Gazdaság

Pénzjutalmat kap, aki feldobja a kartellező bankokat

/ 2011.11.29., kedd 20:46 /
Pénzjutalmat kap, aki feldobja a kartellező bankokat

Csányi Sándor OTP elnök mobiltelefonjába vagy Patai Mihály bankszövetségi elnök határidőnaplójába is betekintettek a Gazdasági Versenyhivatal ellenőrei?

 

Hét pénzintézet a CIB, az Erste, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az Unicredit Bank, illetőleg a Fundamenta Lakáskassza ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH munkatársai előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak november 23-án a szóban forgó egyes vállalkozások székhelyein. A versenyhivatal úgy észlelte, hogy a bankok 2011. szeptember 22-e után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal) megemelték lakossági jelzáloghiteleiknek a kamatait, illetve magasabb kamatozású, új terméket vezetett be.

A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egyidejűleg végrehajtott emeléseinek valószínűsíthető magyarázata a bankok közti megállapodás.

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint egy ilyen jellegű kényszerintézkedés alkalmazását több lépés is megelőzi. „Elsőként be kell gyűjteni és ellenőrizni kell az információkat, meg kell vizsgálni a bizonyítékokat, majd a bíróságtól kell engedélyt kérnünk, hogy egy adott helyszínre kiszállhassunk. A bíróság akkor engedélyezi a rajtaütést, ha feltehető, hogy az indítvány szerinti helyszínen a megjelölt jogsértéssel kapcsolatos információforrás fellelhető. Meglehetősen hosszú előkészítést igényel tehát egy ilyen rajtaütés" - ezt válaszolta a GVH-elnök a bankrazziát megelőzően a Heti Válasznak arra a kérdésére, hogy „a hivatal munkatársai vajon a bankok esetében is úgy fognak-e eljárni, mint ahogy korábban az autópálya- és a malomkartell esetében tették. Azaz le fogják-e foglalni Csányi Sándornak, az OTP elnökének a mobiltelefonját vagy a Bankszövetség elnökének, Patai Mihálynak a határidőnaplóját".

Az ilyen kartellszerű összejátszásokat ugyanis rendkívül nehéz felderíteni. Igaz, sajtóhírek szerint a GVH nemcsak a lakosság köréből, hanem a bankszektorból is kapott erre utaló információkat.

A kartellek felderítésének megkönnyítése érdekében lépett életbe 2010. április 1-jét követően az informátori díj intézménye, melynek keretében díjban részesül, aki a kőkemény kartellek felderítéséhez nélkülözhetetlen információt szolgáltat a versenyhivatalnak. „Az informátornak nemcsak akkor jár díj, ha közvetlenül a kartellezéssel kapcsolatos irati bizonyítékot bocsát a GVH rendelkezésére, hanem akkor is, ha olyan információt ad át, mellyel meg tudjuk alapozni a rajtaütési engedélyt, a rajtaütés során pedig a kartellezéssel kapcsolatos nélkülözhetetlen bizonyítékot találnak a hivatal munkatársai" - tette hozzá az elnök.

A bankok egyébként az elmúlt években többször is a GVH célkeresztjébe kerültek. 2008-ban hat, 2009-ben nyolc, 2010-ben pedig négy, pénzintézeteket érintő határozatot hozott.

A bankkártyák bankközi jutalékának megállapításával és elszámolásával kapcsolatos ügyben 2009-ben, a kártyatársaságokat is figyelembe véve közel kétmilliárd forint összegű bírságot szabott ki.

A mostani kartellügyben a GVH a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével is felvette a kapcsolatot. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke ugyanis a PSZÁF-nél is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A Bankszövetségnél viszont úgy látják, hogy „a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a kormány devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékát és hozzáállását".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.