Gazdaság

Ennyit kaptál vissza a bankodtól – gondoltad volna?

/ 2015.11.10., kedd 11:24 /
Ennyit kaptál vissza a bankodtól – gondoltad volna?

A bankok 734 milliárd forint tisztességtelenül felszámított összeget térítettek vissza az elmúlt hónapokban az ügyfeleknek – derült ki a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank összegzéséből. A még élő szerződéssel bíró hitelesek 76 százalékának ténylegesen csökkent a törlesztőrészlete – mondták el a felügyeleten. Egy átlagos svájci frank hiteles havi törlesztése 26100 forinttal csökkent.

Közel 150 pénzügyi intézmény adatszolgáltatása alapján kiderült, hogy a devizaalapú kölcsönök elszámolása során a pénzügyi szolgáltatók átlagosan 393 ezer forint tisztességtelenül felszámított összeget térítettek vissza egy-egy adós számára – tájékoztatott Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. A visszatérített összegek eltérően alakultak: egy átlagos jelzáloghiteles 718, a nem jelzáloghitellel bíró ügyfél átlagosan 201 ezer forintot kapott vissza a bankjától. A pénzügyi intézmények összességében 734 milliárd forintot fizettek vissza az ügyfeleknek.

Az elszámolásban érintett 1,9 millió szerződésből 975,5 ezer olyan szerződés volt, amelyet korábban már lezártak (visszafizettek) az ügyfelek – ők kézhez kapták az elszámolt pénzt. (Ezek között több, mint 50 százalékos volt a gépjárműhitelek aránya.) Az elszámolás nyomán 66,2 ezer szerződés szűnt meg, azaz a visszatérített összegből ki lehetett fizetni a még fennálló tartozást. 

Az élő szerződéssel bíró ügyfeleknél összességében 549,5 milliárd forinttal csökkent a fennálló tartozás összege, ebből a nem esedékes tőketartozásra 474 milliárd fordítódott – ez az a rész amellyel érdemben csökkent a tartozás. A korábban az árfolyamgátba belépett ügyfelek 89,3 százalékának eltűnt a gyűjtőszámlán külön kezelt tartozás összege.

Ennek nyomán a még élő svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete negyedével, 26 100 forinttal csökkent, míg az ügyfelek fennálló tőketartozása 8 millió forintról 6,5 millió forintra csökkent – a jegybanki statisztikák szerint. Fontos hangsúlyozni, hogy a jegybank ebben az esetben nemcsak az elszámolás, hanem az ezt követő forintosítás utáni első törlesztőrészletet vetették össze a korábbi törlesztéssel. Az MNB kimutatásai szerint az élő kölcsönszerződések 76 százalékában 0-50 százalékkal csökkent a törlesztőrészlet, az ügyfelek 10 százaléka esetében nem, volt érdemi változás a törlesztőrészletekben.

Az elszámolást követően ugyanakkor az élő szerződések 5 százalékában az elszámolást követően nőtt a törlesztőrészlet. Ennek oka Freisleben Vilmos szerint az érintettek egy részénél az lehetett, hogy a kölcsön türelmi idős megoldás volt (csak kamatfizetés történt, pl. a lakástakarékoknál), de emelkedett a törlesztője azoknak is, akik a bankjukkal korábban átmeneti fizetéskönnyítő konstrukcióban állapodtak meg, s ezek jártak le az elszámolás után. A legnagyobb részt természetesen azok jelentik a növekvő törlesztéssel szembesülők közül, akiknek jelentős, már lejárt tartozása volt, hiszen esetükben a lejárt tartozást a bankok az elszámoláskor újra tőkésítették.

Az ügyfelek az elszámolással kapcsolatban 144 615 esetben éltek panasszal az elszámolással kapcsolatban, ezekből 141 350-et már megválaszoltak a bankok. Az ügyet tovább – szeptember 30-i – adatok szerint 13 674 hiteles vitte tovább a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elé. Az itt szeptember végéig lezárt ügyek közül 2391 esetben a PBT megszüntette az eljárást, 62 esetben egyezség született az adós a finanszírozó között. Az ügyletek közül 12 esetben kötelezte a testület a bankot a korrekt elszámolásra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.