valasz.hu/uzlet/vona-gabort-elkapnak-egy-tancra-meleg-bar-mellett-nyilik-radikalis-nemzeti-diszko-29851

http://valasz.hu/uzlet/vona-gabort-elkapnak-egy-tancra-meleg-bar-mellett-nyilik-radikalis-nemzeti-diszko-29851

Gazdaság

Érdemszerzők

Ezt minek köszönhette az RTL sztárja?

/ 2009.11.05., csütörtök 07:24 /

Ágh Attila és a minap szintén Húszéves a Köztársaság-díjjal elismert Rajk László lett a kormány kitüntetéspolitikájának nyertese. Őket négyszer, további 82 főt legalább kétszer jutalmaztak 2002 és 2009 között. A Dobrev Klára könyvéhez ajánló sorokat író, az RTL Klubon rendszeresen szereplő Gálvölgyi Jánost például háromszor.

Hogyan fordulhatott elő, hogy Bajnai Gordont már 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerte el a kormány, ha a mai miniszterelnök addig főként csak a Wallis nevű magáncég vezetésével vétette észre magát? Miként kaphatta meg idén ugyanezt a kitüntetést Garamhegyi Ábel, aki mindössze a Kóka János - és Bajnai - melletti államtitkárkodással alkotott "maradandót"? Miért illették október 23-án Húszéves a Köztársaságdíjjal Debreczeni Józsefet, ha 2006-ban még azzal utasította vissza a lovagkeresztet, hogy közíróként nemigen vehet át állami érdemrendet? Miért érezte úgy 2002-ben a Medgyessy-kabinet, hogy frissiben tiszti- és lovagkereszttel kell jutalmaznia Bolgár György vagy Mészáros Tamás újságírót?

Nagyításért kattintson a képre!A válasz a lojalitásban keresendő, amit nyilván nemcsak a hét éve regnáló baloldal tart alapértéknek - hanem a mindenkori kormány. Gyurcsány Ferenc azonban a lóláb kendőzetlen kilógatására is vállalkozott 2006-ban: alig egy hónappal az országgyűlési választások előtt az egyik legrangosabb elismerésre terjesztette fel a Kádár-kor gazdasági diktatúrájának kulcsembereit. Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és a Magyar Nemzeti Bank nemrég elhunyt exalelnöke, Fekete János egy időben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést például Oláh György Nobel-díjas kémikussal. Ugyancsak ekkor adományoztak keresztet Barabás Jánosnak, a néhai MSZMP egyik fő propagandistájának, a Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottsági elnökének - akinek lánya programkoordinátorként tevékenykedik a Gyurcsány-hitves Dobrev Klára Egészséges Településekért Alapítványánál.

Idén helyrebillenni látszott a mérleg: a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét először Kányádi Sándor erdélyi költő, író kapta, később a rendszerváltó Tölgyessy Péter, valamint a németek előtti határnyitással (is) hírnevet szerzett - az MSZP-től időközben eltávolodó - Németh Miklós vált méltóvá e rang viselésére. Majd októberre Bajnai Gordon miniszterelnök szintén működésbe léptette régebbi reflexeit: az újonnan alapított Húszéves a Köztársaságdíjban már csak azok részesülhettek, "akik hozzájárultak a békés rendszerváltáshoz". Miként táblázatunkból is kiolvasható, a most kitüntetettek többsége esetében helyesebb lett volna az "évről évre hozzájárult a baloldal hatalmi törekvéseihez" fordulat alkalmazása.

Természetes persze, hogy minden kormányzat igyekszik olyan kitüntetési politikát folytatni, amely történelmi áthallásokra is lehetőséget ad. A Fidesz-érában újjáalapított - majd a balliberális időkben eljelentéktelenített - Corvin-láncot eredetileg Horthy Miklós vezette be. Ám a 2001-es díjazottak többsége korábban nem politikai megnyilatkozásokkal hívta fel magára a figyelmet; s az sem mellékes, hogy anno ugyanolyan arányban járt ki a tisztelet a reáltudomány képviselőinek (például Oláh Györgynek vagy Teller Edének), mint íróknak, történészeknek (Szabó Magdának, John Lukácsnak és másoknak).

A 2002-2009-es periódus kimutatásait összesítve a Heti Válasz arra jutott, hogy eddig 84 olyan személy akadt, aki legalább két magas rangú - az állam vagy a Fővárosi Közgyűlés által adományozott - díjban részesült. Gyökeres fordulat a korábbi időszakhoz képest, hogy a többszörösen kitüntetettek háromnegyede a humán szférából való; a listában egymást érik a volt politikusok, közírók (ez az átrendeződés már a Medgyessy Péter által kezdeményezett Nagy Imre Érdemrend odaítélésénél egyértelművé vált). Ráadásul a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal ékszerből vagy a "normál" középkeresztből 2002 után jóval többet adtak át, mint régebben - noha az évente kiosztható 35, illetve 70 darab egyik kormány esetében sem "fogyott el". (E pénzzel nem járó kitüntetésekhez képest állandóbbnak tűnik a Kossuth- és a Széchenyi-díjak utalási rendje. A jobb- és baloldali kormányok egyaránt 15-25 főt részesítettek az országos évi átlagkereset ötszörösére rúgó művészeti-tudományos elismerésekben.)

A 84 fős lajstromunk nyilvánvaló meglepetése, hogy a legtöbbet - és nem ok nélkül - díjazott Kemény Dénes vízilabdaedző, illetve Kornai János és Ferge Zsuzsa mellett a "régi SZDSZ-t" képviselő Rajk László és Ágh Attila filozófus is négy-négy kitüntetésben részesült 2002 és 2009 között. Vagyis ők ketten szinte a teljes tudományos és művészvilágot lepipálták (legalábbis ha az átvett kitüntetések darabszámát tekintjük rendezési elvnek). A Rajk körüli ellentmondásokról csak annyit: a liberális pártból nyáron kilépett politikus még őrzi - papíron ellenzéki - pozícióját az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségében. Ágh pedig egyebek mellett arról híresült el, hogy még 2007 szeptemberében is úgy nyilatkozott Gyurcsány Ferenc őszödi kifakadásáról, hogy "ez nem egy olyan történelmi alkalom, amire súlya alapján emlékeznünk kellene; a beszédből meglehetősen erőszakoltan és mesterségesen akarnak mérföldkövet csinálni".

Díjazottak toplistája 2002-2009*

Név

Állami/fővárosi kitüntetés száma

Díj, évszám (előterjesztő)

Ágh Attila filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára

4

Pro Urbe Budapest, 2003 (Fővárosi Közgyűlés), Szent-Györgyi Albert-díj, 2005 (oktatási miniszter), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2007 (miniszterelnök), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Ferge Zsuzsa szociológus

4

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2002 (miniszterelnök), Nagy Imre Érdemrend, 2007 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2009 (Fővárosi Közgyűlés), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Kemény Dénes vízilabdaedző, háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány

4

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2003 (miniszterelnök), középkeresztje a csillaggal, 2004 (miniszterelnök), nagykeresztje, 2008 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2008 (Fővárosi Közgyűlés)
Kornai János közgazdász

4

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2002 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2005 (Fővárosi Közgyűlés), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, 2007 (miniszterelnök), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Rajk László építész, az SZDSZ volt parlamenti képviselője

4

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2005 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2007 (Fővárosi Közgyűlés), Kossuth-díj, 2009 (miniszterelnök), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Esterházy Péter író

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2007 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2009 (Fővárosi Közgyűlés), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Fejtő Ferenc történész, publicista

3

Széchenyi-díj, 2003 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje, 2004 (miniszterelnök), Nagy Imre Érdemrend, 2005 (miniszterelnök)
Fischer Ádám karmester

3

Kossuth-díj, 2008 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, 2009 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2009 (Fővárosi Közgyűlés)
Gálvölgyi János színművész, parodista

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, 2002 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2005 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2006 (Fővárosi Közgyűlés)
Göncz Árpád volt köztársasági elnök

3

Nagy Imre Érdemrend, 2002 (miniszterelnök), A Köztársaságért, a jogállamért-díj, 2009 (igazságügyi miniszter), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Gönczöl Katalin kriminológus, az igazságügyi tárca volt szakállamtitkára

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2003 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2004 (Fővárosi Közgyűlés), Nagy Imre Érdemrend, 2005 (miniszterelnök)
Jancsó Miklós filmrendező

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, 2002 (miniszterelnök), Kossuth-díj másodszor, 2006 (miniszterelnök), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Kende Péter politológus, szociológus

3

Nagy Imre Érdemrend, 2005 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2007 (Fővárosi Közgyűlés), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, 2008 (miniszterelnök)
Koncz Zsuzsa énekesnő

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2006 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2008 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2008 (Fővárosi Közgyűlés)
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2003 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2007 (Fővárosi Közgyűlés), Húszéves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója

3

Pro Urbe Budapest, 2005 (Fővárosi Közgyűlés), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, 2006 (miniszterelnök), Nagy Imre Érdemrend, 2008 (miniszterelnök)
Méray Tibor író

3

Nagy Imre Érdemrend, 2002 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, 2009 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2009 (Fővárosi Közgyűlés)
Spiró György író

3

Pro Urbe Budapest, 2004 (Fővárosi Közgyűlés), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, 2005 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2006 (miniszterelnök)
Sztevanovity Zorán zenész, énekes, zeneszerző

3

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2005 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2006 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2009 (Fővárosi Közgyűlés)
Ascher Tamás rendező

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2002 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2003 (Fővárosi Közgyűlés)
Bacsó Péter filmrendező

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2002 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2006 (Fővárosi Közgyűlés)
Balázs Péter külügyminiszter

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2005 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2005 (Fővárosi Közgyűlés)
Bálint András színművész

2

Pro Urbe Budapest, 2002 (Fővárosi Közgyűlés), Kossuth-díj, 2003 (miniszterelnök)
Bálint György kertészmérnök, az SZDSZ volt parlamenti képviselője

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 2005 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2009 (Fővárosi Közgyűlés)
Benkó Sándor klarinétos, zenekarvezető

2

Pro Urbe Budapest, 2005 (Fővárosi Közgyűlés), Kossuth-díj, 2006 (miniszterelnök)
Bodrogi Gyula színművész

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2004 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2005 (miniszterelnök)
Bozsik Yvette táncművész, koreográfus

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 2005 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2006 (miniszterelnök)
Bródy János énekes, zenész, szövegíró

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2006 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2006 (Fővárosi Közgyűlés)
Chikán Attila közgazdász, az Orbán-kormány gazdasági minisztere

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2006 (miniszterelnök), Húsz éves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Darvas Iván színművész

2

Nagy Imre Érdemrend, 2002 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2005 (miniszterelnök)
Detrekői Ákos, a Műegyetem volt rektora

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2003 (miniszterelnök), Széchenyi-díj, 2006 (miniszterelnök)
Faludy György költő, műfordító, író

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2002 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2006 (miniszterelnök)
Fábry Béla pedagógus, az MSZP egyik alapítója, Fót alpolgármestere

2

Kiss Árpád-díj, 2004 (oktatási miniszter), Húsz éves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Fenyő Miklós énekes

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, 2004 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2008 (Fővárosi Közgyűlés)
Fischer Iván karmester

2

Budapest díszpolgára, 2005 (Fővárosi Közgyűlés), Kossuth-díj, 2006 (miniszterelnök)
Fónay Jenő, ’56-os szabadságharcos

2

Nagy Imre Érdemrend, 2005 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2006 (miniszterelnök)
Garas Dezső színművész, rendező

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2002 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2004 (Fővárosi Közgyűlés)
Glatz Ferenc történész, egyetemi tanár

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2004 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2009 (Fővárosi Közgyűlés)
Hankiss Elemér szociológus

2

Széchenyi-díj, 2006 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2006 (Fővárosi Közgyűlés)
Heller Ágnes filozófus

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2004 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2008 (Fővárosi Közgyűlés)
Horn Péter agrártudós

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2004 (miniszterelnök), Nagy Imre Érdemrend, 2008 (miniszterelnök)
Horváth Ádám tévérendező

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2002 (miniszterelnök), Kossuth-díj, 2007 (miniszterelnök)
Iványi Gábor lelkész, az SZDSZ volt parlamenti képviselője

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2006 (miniszterelnök), Pro Urbe Budapest, 2008 (Fővárosi Közgyűlés)
Kádár Béla közgazdász, az Antall-kormány külgazdasági minisztere

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2003 (miniszterelnök), Húsz éves a Köztársaság-díj, 2009 (kormány)
Kányádi Sándor költő, író

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2004 (miniszterelnök), a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2009 (miniszterelnök)
Kertész Imre Nobel-díjas író

2

Budapest díszpolgára, 2002 (Fővárosi Közgyűlés), a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2003 (miniszterelnök)
Király Béla vezérezredes

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2002 (miniszterelnök), Nagy Imre Érdemrend, 2004 (miniszterelnök)
Konrád György író

2

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal, 2003 (miniszterelnök), Budapest díszpolgára, 2004 (Fővárosi Közgyűlés)
Kósa Ferenc filmrendező, az MSZP volt parlamenti képviselője

2

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.