valasz.hu/uzlet/az-alkotmanybirosag-is-elnezte-32398

http://valasz.hu/uzlet/az-alkotmanybirosag-is-elnezte-32398

Gazdaság

Eredeti tőkefelhalmozás

/ 2016.12.21., szerda 15:53 /

Közép-Európában egy év alatt még senki nem jutott annyi vagyontárgyhoz, megrendeléshez, mint a „Mészáros Lőrinc és Vidéke Áfész”. Teljes iparágakba harapott bele, s lett a médiapiac és a turisztika bajnoka.

„Nem az a durva, hogy olimpiát fogunk rendezni, hanem hogy Mészáros Lőrinc nyeri majd a 200 női mellet is” – foglalta össze az évet egy Facebook-bejegyzésben Bödőcs Tibor humorista. Közben az RTL Klub bedobta: a felcsúti polgármesterhez köthető cégek 225 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek 2016-ban. A célszemély viszont arról panaszkodott a Hír Tv-nek, hogy az építőiparban nem teljesített elég jól, „mert a tavalyi árbevételnek talán az egynegyedét fogjuk elérni”.

A Heti Válasz a Bödőcs–RTL–Mészáros-féle „vita” meghaladása érdekében leltárt készített arról, milyen vagyontárgyakhoz, megrendelésekhez, állami lehetőségekhez jutott a magát a miniszterelnök barátjaként azonosító, gázszerelőként indult nagyvállalkozó. Összeállításunkból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc mára intézménnyé vált: van kvázi kabinetfőnöke (Csík Zoltán exrendőr-jogász), lettek piacon jegyzett „üzletágigazgatói” (a régi bizalmas Halmi Tamás és Vörös József mellett a volt CBA-vezér Malasics András, a médiahatóság egykori elnökhelyettese, Mátrai Gábor, valamint a hotelüzemeltetésben jártas Schmidl Péter). A frissen szerzett banki, szállodaipari és sajtóérdekeltségek nem mindig a polgármester neve alatt futnak, hanem részben offshore-hátterű magántőkealapok „takarásában”, de a látható tisztségviselők személyéből egyértelműen következik a Mészáros-közelség (Heti Válasz, 2016. december 15.). A felcsúti mágnás az elmúlt másfél évben cégszerűen is összeépült az ország legnagyobb utászával, a Duna Aszfalt Kft.-t jegyző Szíjj Lászlóval; szimbiózisukat tényként kezeli a piac, ezért az itt következő sikerlistán – mely a Mészáros Lőrinc-féle gazdasági holdudvar 2016-os eredményeit veszi sorra – ezt a sztrádaépítő társaságot is szerepeltetjük.

Mindezek fényében az RTL Klub 225 milliárdos tétele durva alulbecslés: a Mészáros–Duna Aszfalt koalíció 660 milliárd forintnyi közpénzhez kerülhet közel a 2016-os kormányzati döntések következtében. A gyűjtésünkben felemlegetett négy, egyenként 70 milliárdos keretösszegű szennyvízelvezetési tenderen ugyanakkor több győztest is hirdettek, életszerűbb tehát, ha a 660 helyett 500 milliárd forintnyi építőipari bevétellel számolunk. Ezek mellé jött idén két banki befolyásszerzés (MKB, FHB), néhány agrárprojekt (földterület-halmozás, búzafeldolgozó Visontán), hotellánc- és médiavásárlás, miegyéb. Az is kezd kirajzolódni, hogy Mészárosék nem a privatizációban nagyok, hanem a csődbe vagy felszámolásközeli helyzetbe jutott nagyvállalatok értékeinek kimazsolázásában. A Népszabadság-bedöntéssel hírnevet szerző Opimus Group Nyrt. például a pénzügyi csalás miatt ellehetetlenült Buda-Cash „romjain” épül, a Lifestyle Hotel Mátra üzemeltetését pedig az ugyancsak összeomlott Quaestortól sikerült megörökölni.

Az alábbi lajstrom nemcsak magyar szemmel tűnik megmagyarázhatatlanul hosszúnak, hanem közép-európai viszonylatban is. A román, lengyel, cseh és szlovák sztárgazdagok klubját inkább a rendszerváltás környéki magánosítási hullámban erőre kapott „párttechnokraták”, a külföldön megtollasodott, majd hazatelepült potentátok, illetve az új nemzedékhez tartozó informatikai zsenik vagy plázatulajdonosok alkotják. Olyan évet, mint – a Szíjj Lászlóval, Duna Aszfalttal felturbózott – Mészáros Lőrinc, viszont egyikük sem zárt. Itt ugyanis nem egy-egy cég cserélt gazdát egységnyi idő alatt, hanem teljes iparágakba harapott bele az új „nemzeti burzsoázia”.

I. Építőipar

• 260 milliárd forintnyi autópálya-, közút- és kerékpárút-beruházást nyert el a Szíjj László fémjelezte Duna Aszfalt Kft. A nagy eredmények novemberben születtek: az M44-es gyorsforgalmi út két szakaszán 102 milliárdot, az M4-esen 52 milliárdot kereshet a tiszakécskei központú vállalat.

• A Nemzeti Fejlesztési Programiroda hat regionális, egyenként 70 milliárd forintnyi keretösszegű közbeszerzést írt ki szennyvízelvezetési, -tisztítási, hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére. Ezek közül az észak- és közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi tenderen futott be a Mészáros és Mészáros Kft.; ám az így megszerezhető 140 milliárd forintnak csak egy része kerül majd a felcsúti polgármesterhez, hiszen minden régióban több győztes társaság között osztják fel a munkákat.

• A Nemzeti Fejlesztési Programiroda gigapályázatán a délkelet-magyarországi, valamint a közép- és kelet-magyarországi térségre szánt 70-70, tehát összesen 140 milliárd forintból a Mészáros–Szíjj-szövetséghez tartozó (korábban a Duna Aszfaltban társtulajdonos) Varga Károly érdekeltsége, a Magyar Vakond Kft. is részesülhet.

• A dél-balatoni vasútvonal (Szántód–Balatonszentgyörgy) 72,4 milliárdos felújítását a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel és a V-Híd Zrt.-vel közösen vitte el a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord Építőipari Kft. Ugyanez a cég kisebb MÁV- és GYSEV-tendereken is diadalmaskodott, így mindösszesen 76 milliárd forint elköltésében működhet közre.

• A szintén Varga Károlyhoz tartozó, a Duna Aszfalttal rendre konzorciumban pályázó Hódút Kft. önállóan is kaszált 18 milliárd forintot közútfelújításon, burkolaterősítésen.

• A Mészáros Lőrinc vőjelöltje, Pálffy Balázs által vezetett, a Duna Aszfalt többségi befolyása alatt álló Magyar Építő Zrt. – önállóan vagy konzorciumi tagként – 17 milliárd forintnyi megbízást söpört be. Részt vehet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központjának kivitelezésében, a Millenáris Széllkapu-projektben, a kaposvári Csiky Gergely Színház felújításában és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítésében.

• A Mészáros Lőrinc megyéjéből és gyermekei keresztnevének (Beatrix, Ágnes, Lőrinc) kezdőbetűiből „összetákolt” Fejér-B.Á.L. Zrt. a West Hungária Bau Kft.-vel közösen kapta meg egy izsáki és egy dunakeszi iskola kivitelezését, továbbá a Kerepesi úti Nemzeti Lovarda felújítását. A három projekt összértéke 8,5 milliárd forint.

• Összességében néhány százmillió forintnyi pénzt nyert közbeszerzéseken a Mészáros Lőrinc és Szíjj László résztulajdonában álló CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., illetve CLH Klímaszerviz Kft., valamint a Csík Zoltán által vezetett – egyébként az Opimus Grouphoz tartozó – győri Euro Generál Zrt.

II. Bankszektor

• Az MKB Bank legnagyobb, 45 százalékos tulajdonosává vált Metis Magántőkealapban a Figyelő értesülése szerint a Duna Aszfalt-tulaj Szíjj László pénze „fekszik”.

• Mészáros immár az FHB-csoport–Takarékbank–takarékszövetkezetek–Magyar Posta-koalíciót is belülről figyelheti. Csík Zoltán (a Konveniál Kft.-n, illetve az Easy Holding Zrt.-n keresztül) tulajdonos lett a fenti vállalategyüttes informatikai szolgáltatójában, a DOM-P Zrt.-ben. Utóbbi cég a bankingatlan-gazdálkodással és gépjárműflotta-kezeléssel foglalkozó MA-TAK-EL Magyar Takarék Ellátó Zrt.-ben is birtokol 20 százaléknyi részvényt.

III. Agrárium, borászat

• A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt Kft. közös vállalkozásaként ismert Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó-keményítőgyártó üzemét, mely 34 milliárd forintos beruházással jöhet létre.

• Mészáros felvásárolta Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdostól (a budai Mammut bevásárlóközpont „atyjától”) a Zsámbéki-medence fejlesztésére alapított Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-t és leányvállalatait. Ezek közé tartozik a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság utódjaként ismert Agrosystem Zrt. is, mely 2051-ig 3960 hektár földterületet bérel az államtól.

• Az állami tulajdonú földek eladása során a felcsúti polgármester, felesége, két lánya, fia és testvére a Fejér megyében meghirdetett területek közel kilenc százalékának lett tulajdonosa; ez 1545 hektárt jelent. (Mészáros Lőrinc egy Tolna megyei – juhépusztai – gyorstalpalón szerzett aranykalászos gazda képesítést, mely alapfeltétel volt a földvásárlásokhoz.)

• Mészárosék Búzakalász 66 Kft.-je megszerezte Tokaj-Hegyalja egyik emblematikus pincészetét, a bodrogkeresztúri Dereszlát. Emellett övé lett az ugyanarra a címre bejegyzett, modern borászati központot működtető Henye Kft. harmada. Utóbbi cégben a felcsúti polgármester üzlettársa a Kulcsár-féle brókerperben első fokon felmentett Dunai György, az állami építési tendereken ugyancsak hasító EuroAszfalt főalakja.

IV. Szállodák, vendéglátás

• Csík Zoltán Event-Immo Kft.-je vette át az egerszalóki Saliris, a Lifestyle Hotel Mátra és a balatonalmádi Bál Resort (volt Ramada) luxusszállók irányítását. Utóbbi hotelépület már a földhivatali nyilvántartás szerint is Mészáros Lőrincé, a többinél még húzódik az átírási folyamat.

• Az állami Eximbank és az MKB szíves hiteleinek köszönhetően ma már ugyancsak Mészáros stábja ellenőrzi a Hunguest Hotels Zrt. saját (tehát nem franchise-rendszerben üzemeltetett) szállodáit. Az újonnan csatlakozott Bál Resort-egységen kívül a hajdúszoboszlói Apollo, Aqua-Sol és Béke, a gyulai Erkel, az egri Flóra, a zalakarosi Freya, a galyatetői Galya, a hévízi Helios és Panoráma, a tapolcai Pelion, a bükfürdői Répce és Répce Gold, valamint a budapesti Millennium és Platánus tartozik ebbe a csoportba.

• A Mészáros Lőrinc–Csík Zoltán-érdekkörbe került Opimus Group Nyrt. ausztriai cége, a Holiday Resort Kreischberg–Murau GmbH üzemelteti a Relax Resort nevű „síhotelt”.

• Alcsúti Szálloda Projekt Kft. néven is alapított egy gazdasági társaságot Mészáros Lőrinc. Mindezt azután, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé lett az alcsútdobozi arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja, a kiemelt műemléki védettségű Mosóház. Az új kft. vélhetően ennek közelében épít majd szállót.

• A felcsúti polgármester családjának másik friss vállalkozása a Mészáros Gasztro Kft. Ez a cég működteti az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, az óbaroki benzinkút mögött található felújított Szekér csárdát, a felcsúti kisvasút központi büféjét, valamint az alcsútdobozi Mészáros Pub és Pizzériát.

• Megnyílt a Mészáros és Mészáros Kft. által üzemeltetett Alcsútdobozi Kalandpark is az arborétum közelében. Ugyanezen a településrészen Mészárosék két vadászház jellegű épületet is felhúztak.

V. Média

• Az Opimus Group sajtóérdekeltséget is bejegyeztetett Opimus Press Zrt. néven; utóbbi 20 millió eurós zártkörű kötvénykibocsátással teremtett forrást a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és a Népszabadságot kiadó – illetve utóbbit bezáró – Mediaworks Hungary felvásárlására. Ezzel a tranzakcióval a megyei újságokat megjelentető Pannon Lapok Társasága is az Opimus-család tagja lett. A cégcsoport Budapesten és Veszprémben korszerű nyomdával rendelkezik, valamint tulajdonosa az egyik legnagyobb hazai szórólapterjesztő vállalkozásnak, a DMH Magyarország Kft.-nek. Az Opimus a kezelésében lévő médiaportfólió reklámtevékenységének koordinálására nemrég létrehozta a Printimus Kft.-t.

• A Mészáros-befolyás alá került Talentis Group megvette Széles Gábortól az Echo Hungária Tv-t.

VI. Horvátországi érdekeltségek

• A Puskás Akadémia FC-t is ellenőrző Mészáros Lőrinc megszerezte az NK Osijek nevű eszéki futballcsapatot. A klub szponzorai között azóta feltűnt a Duna Aszfalt, a Magyar Építő és a West Hungária Bau.

• A Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt horvátországi ingatlanfejlesztésekre szakosodott céget is gründolt; ez a Marlera-Istria Kft. Az is idén derült ki, hogy a felcsúti polgármester – horvát források szerint – csaknem 700 millió forintért vett villát Ugljan szigetén (a Viren található nyaralója mellé). Mészárost egy luxusjachton is lefotózták – ám a hajó papíron nem az övé, hanem egy máltai társaságé.

VII. Irodaházak

• Az Opimus Group legnagyobb részvényesei Kajmán- és Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore-társaságok. Az Opimusnak belize-i érdekeltsége is van: ezen keresztül birtokolja például a Révay Irodaházat az Andrássy úttal párhuzamos Révay utcában.

• Mészáros Lőrinchez került a herceghalmi Talentis Business Park irodaháza is, miután az általa megszerzett Talentis Group „magához vonta” az épületet birtokló TBP Ingatlanhasznosító Zrt.-t.

VIII. Egyéb

• Az Opimus Grouphoz tartozó, a Salgótarjáni Vasöntöde jogutódjaként ismert Wamsler SE üzemelteti Közép-Európa legnagyobb tűzhelygyárát. A 10 millió euró jegyzett tőkéjű vállalatnak németországi kereskedőcégei is vannak.

• A MÁV 486,6 millió forint értékben rendelt ásványvizet a Mészáros család Vivienvíz Kft.-jétől.

• A Mészáros-féle Talentis Group a minap megalapította a fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelemre szakosodott Herceghalmi Kereskedőház Kft.-t. A társaságot vezető Szikla Péter korábban az Auchan beszerzési igazgatója volt. A Herceghalom név használatához Erdősi László polgármester járult hozzá, akinek felesége egy kopaszok által „menedzselt” népszavazási kezdeményezéssel beelőzte a vasárnapi zárva tartás ellen akciózó MSZP-t.

• A gépjárműjavító érdekeltséggel már régóta rendelkező felcsúti polgármester idén újabb „kerekes” üzletet indított Mészáros M1 Autókereskedő Kft. néven.

• Bejegyeztette továbbá a vadgazdálkodással foglalkozó Vért Vadászati Kft.-t. (Vért puszta Alcsútdobozhoz tartozik.)

• Mészáros gyermekei Csík Zoltánnal közös vagyonkezelő társaságot hoztak létre; ez a Medio Vario Zrt.

• Papíron ugyancsak Csík a most felfuttatandó Közép-európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt. gazdája.

* * *

A felcsúti polgármester legfőbb üzleti támaszai

Szíjj László

Noha Mészáros cége építi a Duna Aszfalt-tulajdonos gellérthegyi álomvilláját a szuperelegáns Bérc utcában, szó sincs arról, hogy a két fél közül Szíjj László volna magasabb polcon. A két vállalkozó csakis elválaszthatatlan üzlettársként értelmezhető: közösen terjeszkednek Horvátországban, párban építenek búzafeldolgozót Visontán, továbbá együtt fektettek be klímatechnikai vállalkozásokba.

Csík Zoltán

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori – Doszpot Péterrel vállvetve dolgozó – gyilkossági nyomozója jelenleg csődszakértő, azaz tudja, milyen javakat lehet kimenteni egy-egy felszámolási eljárásból. Csík Zoltánt úgy emlegetik a sajtóban, mint a felcsúti polgármester „gazdatisztjét”, „intézőjét”, „nagybevásárlóját”, „céges előkóstolóját”. Ő az egyik látható kistulajdonos az offshore cégekkel „betakart” Opimus Group Nyrt.-ben.

Vörös József

A Mészáros család ügyvédje. Érdemeit az állam is elismeri: igazgatósági tagsági pozícióhoz juttatták a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-ben, a Pilisi Parkerdő Zrt.-ben pedig ő a felügyelőbizottság elnöke.

Halmi Tamás

A Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjének szolgálatait ugyancsak igénybe veszi az állam: Halmi a Vadex Mezőföldi Zrt. felügyelőbizottságában kapott helyet. Ehhez a közintézményhez tartoznak a vérti vadászmezők is, ahol Mészáros Lőrinc Vért Vadászati Kft.-je is érdekelt.

Malasics András

A CBA korábbi vezérigazgatója igazgatósági tag az Opimus Groupban, a Hunguest Hotelsnél, a Csík Zoltán fémjelezte Közép-európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelőnél pedig a felügyelőbizottságot erősíti.

Mátrai Gábor

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság volt elnökhelyettese az Opimus igazgatóságában és a fent említett magántőkealap-kezelő felügyelőbizottságában is együtt ül Malasics Andrással.

Schmidl Péter

A Hotel Normafa egykori főnöke a Csík Zoltán-féle, Mészáros-szállodákat üzemeltető Event-Immo Kft. ügyvezetője – s a közelmúlttól a Hunguest Hotels igazgatósági tagja.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.