valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

Eredeti tőkefelhalmozás

/ 2016.12.21., szerda 15:53 /

Közép-Európában egy év alatt még senki nem jutott annyi vagyontárgyhoz, megrendeléshez, mint a „Mészáros Lőrinc és Vidéke Áfész”. Teljes iparágakba harapott bele, s lett a médiapiac és a turisztika bajnoka.

„Nem az a durva, hogy olimpiát fogunk rendezni, hanem hogy Mészáros Lőrinc nyeri majd a 200 női mellet is” – foglalta össze az évet egy Facebook-bejegyzésben Bödőcs Tibor humorista. Közben az RTL Klub bedobta: a felcsúti polgármesterhez köthető cégek 225 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek 2016-ban. A célszemély viszont arról panaszkodott a Hír Tv-nek, hogy az építőiparban nem teljesített elég jól, „mert a tavalyi árbevételnek talán az egynegyedét fogjuk elérni”.

A Heti Válasz a Bödőcs–RTL–Mészáros-féle „vita” meghaladása érdekében leltárt készített arról, milyen vagyontárgyakhoz, megrendelésekhez, állami lehetőségekhez jutott a magát a miniszterelnök barátjaként azonosító, gázszerelőként indult nagyvállalkozó. Összeállításunkból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc mára intézménnyé vált: van kvázi kabinetfőnöke (Csík Zoltán exrendőr-jogász), lettek piacon jegyzett „üzletágigazgatói” (a régi bizalmas Halmi Tamás és Vörös József mellett a volt CBA-vezér Malasics András, a médiahatóság egykori elnökhelyettese, Mátrai Gábor, valamint a hotelüzemeltetésben jártas Schmidl Péter). A frissen szerzett banki, szállodaipari és sajtóérdekeltségek nem mindig a polgármester neve alatt futnak, hanem részben offshore-hátterű magántőkealapok „takarásában”, de a látható tisztségviselők személyéből egyértelműen következik a Mészáros-közelség (Heti Válasz, 2016. december 15.). A felcsúti mágnás az elmúlt másfél évben cégszerűen is összeépült az ország legnagyobb utászával, a Duna Aszfalt Kft.-t jegyző Szíjj Lászlóval; szimbiózisukat tényként kezeli a piac, ezért az itt következő sikerlistán – mely a Mészáros Lőrinc-féle gazdasági holdudvar 2016-os eredményeit veszi sorra – ezt a sztrádaépítő társaságot is szerepeltetjük.

Mindezek fényében az RTL Klub 225 milliárdos tétele durva alulbecslés: a Mészáros–Duna Aszfalt koalíció 660 milliárd forintnyi közpénzhez kerülhet közel a 2016-os kormányzati döntések következtében. A gyűjtésünkben felemlegetett négy, egyenként 70 milliárdos keretösszegű szennyvízelvezetési tenderen ugyanakkor több győztest is hirdettek, életszerűbb tehát, ha a 660 helyett 500 milliárd forintnyi építőipari bevétellel számolunk. Ezek mellé jött idén két banki befolyásszerzés (MKB, FHB), néhány agrárprojekt (földterület-halmozás, búzafeldolgozó Visontán), hotellánc- és médiavásárlás, miegyéb. Az is kezd kirajzolódni, hogy Mészárosék nem a privatizációban nagyok, hanem a csődbe vagy felszámolásközeli helyzetbe jutott nagyvállalatok értékeinek kimazsolázásában. A Népszabadság-bedöntéssel hírnevet szerző Opimus Group Nyrt. például a pénzügyi csalás miatt ellehetetlenült Buda-Cash „romjain” épül, a Lifestyle Hotel Mátra üzemeltetését pedig az ugyancsak összeomlott Quaestortól sikerült megörökölni.

Az alábbi lajstrom nemcsak magyar szemmel tűnik megmagyarázhatatlanul hosszúnak, hanem közép-európai viszonylatban is. A román, lengyel, cseh és szlovák sztárgazdagok klubját inkább a rendszerváltás környéki magánosítási hullámban erőre kapott „párttechnokraták”, a külföldön megtollasodott, majd hazatelepült potentátok, illetve az új nemzedékhez tartozó informatikai zsenik vagy plázatulajdonosok alkotják. Olyan évet, mint – a Szíjj Lászlóval, Duna Aszfalttal felturbózott – Mészáros Lőrinc, viszont egyikük sem zárt. Itt ugyanis nem egy-egy cég cserélt gazdát egységnyi idő alatt, hanem teljes iparágakba harapott bele az új „nemzeti burzsoázia”.

I. Építőipar

• 260 milliárd forintnyi autópálya-, közút- és kerékpárút-beruházást nyert el a Szíjj László fémjelezte Duna Aszfalt Kft. A nagy eredmények novemberben születtek: az M44-es gyorsforgalmi út két szakaszán 102 milliárdot, az M4-esen 52 milliárdot kereshet a tiszakécskei központú vállalat.

• A Nemzeti Fejlesztési Programiroda hat regionális, egyenként 70 milliárd forintnyi keretösszegű közbeszerzést írt ki szennyvízelvezetési, -tisztítási, hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére. Ezek közül az észak- és közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi tenderen futott be a Mészáros és Mészáros Kft.; ám az így megszerezhető 140 milliárd forintnak csak egy része kerül majd a felcsúti polgármesterhez, hiszen minden régióban több győztes társaság között osztják fel a munkákat.

• A Nemzeti Fejlesztési Programiroda gigapályázatán a délkelet-magyarországi, valamint a közép- és kelet-magyarországi térségre szánt 70-70, tehát összesen 140 milliárd forintból a Mészáros–Szíjj-szövetséghez tartozó (korábban a Duna Aszfaltban társtulajdonos) Varga Károly érdekeltsége, a Magyar Vakond Kft. is részesülhet.

• A dél-balatoni vasútvonal (Szántód–Balatonszentgyörgy) 72,4 milliárdos felújítását a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel és a V-Híd Zrt.-vel közösen vitte el a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord Építőipari Kft. Ugyanez a cég kisebb MÁV- és GYSEV-tendereken is diadalmaskodott, így mindösszesen 76 milliárd forint elköltésében működhet közre.

• A szintén Varga Károlyhoz tartozó, a Duna Aszfalttal rendre konzorciumban pályázó Hódút Kft. önállóan is kaszált 18 milliárd forintot közútfelújításon, burkolaterősítésen.

• A Mészáros Lőrinc vőjelöltje, Pálffy Balázs által vezetett, a Duna Aszfalt többségi befolyása alatt álló Magyar Építő Zrt. – önállóan vagy konzorciumi tagként – 17 milliárd forintnyi megbízást söpört be. Részt vehet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központjának kivitelezésében, a Millenáris Széllkapu-projektben, a kaposvári Csiky Gergely Színház felújításában és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítésében.

• A Mészáros Lőrinc megyéjéből és gyermekei keresztnevének (Beatrix, Ágnes, Lőrinc) kezdőbetűiből „összetákolt” Fejér-B.Á.L. Zrt. a West Hungária Bau Kft.-vel közösen kapta meg egy izsáki és egy dunakeszi iskola kivitelezését, továbbá a Kerepesi úti Nemzeti Lovarda felújítását. A három projekt összértéke 8,5 milliárd forint.

• Összességében néhány százmillió forintnyi pénzt nyert közbeszerzéseken a Mészáros Lőrinc és Szíjj László résztulajdonában álló CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., illetve CLH Klímaszerviz Kft., valamint a Csík Zoltán által vezetett – egyébként az Opimus Grouphoz tartozó – győri Euro Generál Zrt.

II. Bankszektor

• Az MKB Bank legnagyobb, 45 százalékos tulajdonosává vált Metis Magántőkealapban a Figyelő értesülése szerint a Duna Aszfalt-tulaj Szíjj László pénze „fekszik”.

• Mészáros immár az FHB-csoport–Takarékbank–takarékszövetkezetek–Magyar Posta-koalíciót is belülről figyelheti. Csík Zoltán (a Konveniál Kft.-n, illetve az Easy Holding Zrt.-n keresztül) tulajdonos lett a fenti vállalategyüttes informatikai szolgáltatójában, a DOM-P Zrt.-ben. Utóbbi cég a bankingatlan-gazdálkodással és gépjárműflotta-kezeléssel foglalkozó MA-TAK-EL Magyar Takarék Ellátó Zrt.-ben is birtokol 20 százaléknyi részvényt.

III. Agrárium, borászat

• A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt Kft. közös vállalkozásaként ismert Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó-keményítőgyártó üzemét, mely 34 milliárd forintos beruházással jöhet létre.

• Mészáros felvásárolta Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdostól (a budai Mammut bevásárlóközpont „atyjától”) a Zsámbéki-medence fejlesztésére alapított Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-t és leányvállalatait. Ezek közé tartozik a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság utódjaként ismert Agrosystem Zrt. is, mely 2051-ig 3960 hektár földterületet bérel az államtól.

• Az állami tulajdonú földek eladása során a felcsúti polgármester, felesége, két lánya, fia és testvére a Fejér megyében meghirdetett területek közel kilenc százalékának lett tulajdonosa; ez 1545 hektárt jelent. (Mészáros Lőrinc egy Tolna megyei – juhépusztai – gyorstalpalón szerzett aranykalászos gazda képesítést, mely alapfeltétel volt a földvásárlásokhoz.)

• Mészárosék Búzakalász 66 Kft.-je megszerezte Tokaj-Hegyalja egyik emblematikus pincészetét, a bodrogkeresztúri Dereszlát. Emellett övé lett az ugyanarra a címre bejegyzett, modern borászati központot működtető Henye Kft. harmada. Utóbbi cégben a felcsúti polgármester üzlettársa a Kulcsár-féle brókerperben első fokon felmentett Dunai György, az állami építési tendereken ugyancsak hasító EuroAszfalt főalakja.

IV. Szállodák, vendéglátás

• Csík Zoltán Event-Immo Kft.-je vette át az egerszalóki Saliris, a Lifestyle Hotel Mátra és a balatonalmádi Bál Resort (volt Ramada) luxusszállók irányítását. Utóbbi hotelépület már a földhivatali nyilvántartás szerint is Mészáros Lőrincé, a többinél még húzódik az átírási folyamat.

• Az állami Eximbank és az MKB szíves hiteleinek köszönhetően ma már ugyancsak Mészáros stábja ellenőrzi a Hunguest Hotels Zrt. saját (tehát nem franchise-rendszerben üzemeltetett) szállodáit. Az újonnan csatlakozott Bál Resort-egységen kívül a hajdúszoboszlói Apollo, Aqua-Sol és Béke, a gyulai Erkel, az egri Flóra, a zalakarosi Freya, a galyatetői Galya, a hévízi Helios és Panoráma, a tapolcai Pelion, a bükfürdői Répce és Répce Gold, valamint a budapesti Millennium és Platánus tartozik ebbe a csoportba.

• A Mészáros Lőrinc–Csík Zoltán-érdekkörbe került Opimus Group Nyrt. ausztriai cége, a Holiday Resort Kreischberg–Murau GmbH üzemelteti a Relax Resort nevű „síhotelt”.

• Alcsúti Szálloda Projekt Kft. néven is alapított egy gazdasági társaságot Mészáros Lőrinc. Mindezt azután, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé lett az alcsútdobozi arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja, a kiemelt műemléki védettségű Mosóház. Az új kft. vélhetően ennek közelében épít majd szállót.

• A felcsúti polgármester családjának másik friss vállalkozása a Mészáros Gasztro Kft. Ez a cég működteti az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, az óbaroki benzinkút mögött található felújított Szekér csárdát, a felcsúti kisvasút központi büféjét, valamint az alcsútdobozi Mészáros Pub és Pizzériát.

• Megnyílt a Mészáros és Mészáros Kft. által üzemeltetett Alcsútdobozi Kalandpark is az arborétum közelében. Ugyanezen a településrészen Mészárosék két vadászház jellegű épületet is felhúztak.

V. Média

• Az Opimus Group sajtóérdekeltséget is bejegyeztetett Opimus Press Zrt. néven; utóbbi 20 millió eurós zártkörű kötvénykibocsátással teremtett forrást a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és a Népszabadságot kiadó – illetve utóbbit bezáró – Mediaworks Hungary felvásárlására. Ezzel a tranzakcióval a megyei újságokat megjelentető Pannon Lapok Társasága is az Opimus-család tagja lett. A cégcsoport Budapesten és Veszprémben korszerű nyomdával rendelkezik, valamint tulajdonosa az egyik legnagyobb hazai szórólapterjesztő vállalkozásnak, a DMH Magyarország Kft.-nek. Az Opimus a kezelésében lévő médiaportfólió reklámtevékenységének koordinálására nemrég létrehozta a Printimus Kft.-t.

• A Mészáros-befolyás alá került Talentis Group megvette Széles Gábortól az Echo Hungária Tv-t.

VI. Horvátországi érdekeltségek

• A Puskás Akadémia FC-t is ellenőrző Mészáros Lőrinc megszerezte az NK Osijek nevű eszéki futballcsapatot. A klub szponzorai között azóta feltűnt a Duna Aszfalt, a Magyar Építő és a West Hungária Bau.

• A Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt horvátországi ingatlanfejlesztésekre szakosodott céget is gründolt; ez a Marlera-Istria Kft. Az is idén derült ki, hogy a felcsúti polgármester – horvát források szerint – csaknem 700 millió forintért vett villát Ugljan szigetén (a Viren található nyaralója mellé). Mészárost egy luxusjachton is lefotózták – ám a hajó papíron nem az övé, hanem egy máltai társaságé.

VII. Irodaházak

• Az Opimus Group legnagyobb részvényesei Kajmán- és Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore-társaságok. Az Opimusnak belize-i érdekeltsége is van: ezen keresztül birtokolja például a Révay Irodaházat az Andrássy úttal párhuzamos Révay utcában.

• Mészáros Lőrinchez került a herceghalmi Talentis Business Park irodaháza is, miután az általa megszerzett Talentis Group „magához vonta” az épületet birtokló TBP Ingatlanhasznosító Zrt.-t.

VIII. Egyéb

• Az Opimus Grouphoz tartozó, a Salgótarjáni Vasöntöde jogutódjaként ismert Wamsler SE üzemelteti Közép-Európa legnagyobb tűzhelygyárát. A 10 millió euró jegyzett tőkéjű vállalatnak németországi kereskedőcégei is vannak.

• A MÁV 486,6 millió forint értékben rendelt ásványvizet a Mészáros család Vivienvíz Kft.-jétől.

• A Mészáros-féle Talentis Group a minap megalapította a fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelemre szakosodott Herceghalmi Kereskedőház Kft.-t. A társaságot vezető Szikla Péter korábban az Auchan beszerzési igazgatója volt. A Herceghalom név használatához Erdősi László polgármester járult hozzá, akinek felesége egy kopaszok által „menedzselt” népszavazási kezdeményezéssel beelőzte a vasárnapi zárva tartás ellen akciózó MSZP-t.

• A gépjárműjavító érdekeltséggel már régóta rendelkező felcsúti polgármester idén újabb „kerekes” üzletet indított Mészáros M1 Autókereskedő Kft. néven.

• Bejegyeztette továbbá a vadgazdálkodással foglalkozó Vért Vadászati Kft.-t. (Vért puszta Alcsútdobozhoz tartozik.)

• Mészáros gyermekei Csík Zoltánnal közös vagyonkezelő társaságot hoztak létre; ez a Medio Vario Zrt.

• Papíron ugyancsak Csík a most felfuttatandó Közép-európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt. gazdája.

* * *

A felcsúti polgármester legfőbb üzleti támaszai

Szíjj László

Noha Mészáros cége építi a Duna Aszfalt-tulajdonos gellérthegyi álomvilláját a szuperelegáns Bérc utcában, szó sincs arról, hogy a két fél közül Szíjj László volna magasabb polcon. A két vállalkozó csakis elválaszthatatlan üzlettársként értelmezhető: közösen terjeszkednek Horvátországban, párban építenek búzafeldolgozót Visontán, továbbá együtt fektettek be klímatechnikai vállalkozásokba.

Csík Zoltán

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori – Doszpot Péterrel vállvetve dolgozó – gyilkossági nyomozója jelenleg csődszakértő, azaz tudja, milyen javakat lehet kimenteni egy-egy felszámolási eljárásból. Csík Zoltánt úgy emlegetik a sajtóban, mint a felcsúti polgármester „gazdatisztjét”, „intézőjét”, „nagybevásárlóját”, „céges előkóstolóját”. Ő az egyik látható kistulajdonos az offshore cégekkel „betakart” Opimus Group Nyrt.-ben.

Vörös József

A Mészáros család ügyvédje. Érdemeit az állam is elismeri: igazgatósági tagsági pozícióhoz juttatták a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-ben, a Pilisi Parkerdő Zrt.-ben pedig ő a felügyelőbizottság elnöke.

Halmi Tamás

A Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjének szolgálatait ugyancsak igénybe veszi az állam: Halmi a Vadex Mezőföldi Zrt. felügyelőbizottságában kapott helyet. Ehhez a közintézményhez tartoznak a vérti vadászmezők is, ahol Mészáros Lőrinc Vért Vadászati Kft.-je is érdekelt.

Malasics András

A CBA korábbi vezérigazgatója igazgatósági tag az Opimus Groupban, a Hunguest Hotelsnél, a Csík Zoltán fémjelezte Közép-európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelőnél pedig a felügyelőbizottságot erősíti.

Mátrai Gábor

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság volt elnökhelyettese az Opimus igazgatóságában és a fent említett magántőkealap-kezelő felügyelőbizottságában is együtt ül Malasics Andrással.

Schmidl Péter

A Hotel Normafa egykori főnöke a Csík Zoltán-féle, Mészáros-szállodákat üzemeltető Event-Immo Kft. ügyvezetője – s a közelmúlttól a Hunguest Hotels igazgatósági tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.