Gazdaság

Kinek állt érdekében Fenyő János megölése?

/ 2013.07.09., kedd 12:00 /
Kinek állt érdekében Fenyő János megölése?

Kedden megkezdődött a Fenyő-gyilkosság büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken, ahol a vádlott Jozef Roháč tagadta bűnösségét. A Vico birodalom tulajdonosát, Fenyő Jánost több mint egy évtizeddel ezelőtt gyilkolták meg Budapesten.

Jozef Roháč megérkezik a bíróságra (fotó: MTI)

Jozef Roháč – akit a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is gyanúsítanak – kedden nem tett vallomást; szerinte a DNS-szakértő hamis szakvéleményt adott, hazugságvizsgálaton pedig nem kívánt részt venni. A tárgyaláson beszámolót tartott egy elmeszakértő is: „Az elsőrendű vádlott pszichopátiás életvezetésű, gátlástalanságra hajlamos, rejtőzködő, ugyanakkor jó intellektuális képességekkel és szervezőkészséggel rendelkező, energikus személyiség” – nyilatkozta a szakember.

Roháčéhoz hasonló védekezést adott elő vádlott-társa, aki elmondta, a gyilkosság idején „hazájában italozott több napja”, és épp' verekedés miatt letartóztatták. Ennek bizonyítására a másodrendű vádlott tanúkat is ajánlott, köztük egy ottani kocsmárost és egy ivócimboráját, akivel együtt ült.

A vád szerint Jozef Roháč egy ismeretlen személy megbízásából másfél évtizede egy hangtompítós géppisztollyal kivégezte Fenyő Jánost, a Vico cégcsoport elnökét Budapesten.

A cselekményt – szintén a vád szerint – Ladislav T. másodrendű vádlottal és Jozef H.-val készítették elő. Fegyvert szereztek, feltérképezték a sértett útvonalait, és 1998. február 11-én autóval követték őt. A 4-6-os villamos pályájának Margit körúti kanyarulatánál, a Margit utcában egy piros lámpánál Jozef Roháč a sértett gépkocsijához ment és két sorozatlövéssel megölte a vállalkozót.

Az igazán érdekes kérdésre máig nem adott választ a nyomozás: ki adott megbízást Fenyő János meggyilkolására?

 

 

Fenyő János fotóriporterből lett médiavállalkozó a rendszerváltás időszakában, 1989-ben alapította Vico elnevezésű cégbirodalmát, melyhez halálakor 13 lap tartozott: a Népszava, a Nők Lapja, a Vasárnapi Hírek, a Színes RTV újság, a Családi Lap, az Otthon, az Átrium, a Tina, a Bravo, a Bravo Girl, a Bravo Sport, a Buci Maci és a Prestige. A Vico-kiadványok havi példányszáma tízmilliós nagyságrendű volt.

A másfél évtizede történt gyilkosság ügyében a nyomozás során több ember is a hatóságok látókörébe került, de a cselekményhez köthető ruhákban talált DNS nem egyezett az akkor feltételezett elkövetőkével.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.