Gazdaság

Etikusan vállalkozni

/ 2009.06.03., szerda 08:03 /

Csak becsületesen szabad meggazdagodni - vallja Mészáros László. Az Amerikában élő, magyar születésű üzletember alapítványa gimnazistákat tanít az etikus vállalkozás alapjaira, de életútjával is példát mutathat a jövő vállalkozóinak.

Az ötvenes évek közepén hagyta el Magyarországot Mészáros László, s 17 évesen, az '56-os forradalom kitörésének napján kötött ki hajója Amerika partjainál. Ott kezébe nyomtak egy aznapi újságot, és ezzel fényképezték őt az amerikai újságírók. Az ünneplőktől tudta meg, mi történt, és azonnal vissza akart fordulni, hogy harcoljon a hazájáért. "Egész életemben csak egyetlen dolgot gyűlöltem: a kommunizmust. Az szakított el a családomtól és tette tönkre szüleimet" - mondja. Csakhogy a hajónak, amivel érkezett, az volt az utolsó útja.Az osztrák határ melletti Szentpéterfán nőtt fel vallásos családban, édesapja agronómus volt: e két dolog elég volt ahhoz, hogy az egész családot reakciósnak bélyegezze és üldözze a hatalom. Házukat elvették, édesapja alig kapott munkát, őt pedig az iskolában zaklatták tanárai. "Jó tanuló voltam, ezért a gimnáziumból nem, de a kollégiumból kirúgtak, amikor az orosztanárom meglátott a vasárnapi misén. Ezután döntöttünk úgy egy barátommal, hogy elhagyjuk Magyarországot."

Életveszélyes körülmények között szöktek át 1955 augusztusában a vasfüggönyön. "Ahogy öregszem, most jönnek újra elő a tenyeremen a sebek, amiket akkor szereztem, amikor rámarkoltam a drótkerítésre, hogy ne kelljen az aláaknázott földre lépni." Ausztriából egy évvel később Amerikába ment, ahol a Katolikus Karitász segítségével került mostani lakhelyére, a kanadai határ közelében fekvő Buffalóba. Itt mindent megtett a boldogulásáért: dolgozott mosogatóként, gyárban, takarított egy rákkutató intézetben, ahol hamar a laboratóriumban kapott munkát. "Orvos szerettem volna lenni, de az egyetem drága volt, és nem volt munka mellett is végezhető képzés." A hatvanas években akkori főnöke javaslatára tanulta ki az informatikát, és hamar szép sikereket ért el új szakmájában is. Már pályája elején rábízták a kórház számítógépes részlegének irányítását, s - mint meséli - minden további munkahelyén alulról építkezve jutott el vezető beosztásokig. 1980-ban hozta létre első önálló vállalkozását, egy informatikai tanácsadó céget. Vállalkozása már fél év után profitot termelt, és amikor egy visszautasíthatatlan ajánlat nyomán eladta cégét, már háromszáz ember dolgozott nála, és hat városban volt telephelye. Második vállalkozása a telefon és számítógép közötti technikai kapcsolat kiépítésén dolgozott: ezt, miután sikerre vitte, az Intel vásárolta meg az ezredfordulón.

Ettől kezdve fordult érdeklődése mindjobban Magyarország felé. "Nem anyagi segítségre gondoltam, mert azt elköltik, és kész. Viszont a Buffalói Egyetemen néhány professzorral kidolgoztunk egy tantervet, amellyel etikus vállalkozási ismereteket lehet tanítani fiataloknak." Alapítványa, a Mészáros International Center of Entrepreneurship Foundation Inc. (MICE) segítségével először öt szegedi piarista diák mehetett ki Amerikába egy háromhetes tanfolyamra. De Mészáros László nem elégedett meg ezzel, ezért 2003-ban Budapesten is elindította kurzusát a MICE, a Calasanctius Tréning Program és a State University of New York at Buffalo nevében.Három év után szünet következett, hogy a módszereket finomítsák és hatékonyabbá tegyék. Ennek gyümölcse az etikus vállalkozás alapjait összefoglaló tankönyv. A gimnazisták számára készült program ősszel indul újra a Corvinus Egyetemmel együttműködve Képzett Fiatalokkal a Jövőért! - MICE Program Alapítvány néven, s a jövőben képzéseket terveznek Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken is. "Ha valakinek az egyetlen célja a gyors meggazdagodás, akkor nem érdemes belevágni a vállalkozásba. A sikerhez egy jó ötlet kell, önbizalom és a csapatban való gondolkodás képessége. Csak becsületesen érdemes meggazdagodni. Bár úgy tovább tart, de ez a lényege az etikus vállalkozásnak" - vallja.MÉSZÁROS LÁSZLÓ

1939-ben született Csornán. • A buffalói egyetemen szerzett kereskedelmi diplomát. • Számos alapítvány kuratóriumi tagja és rendszeres támogatója. • Több üzleti egyesület tanácsadója. • Magyarországon ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.