valasz.hu/uzlet/huzatos-ablakok-129107

http://valasz.hu/uzlet/huzatos-ablakok-129107

Gazdaság

Etikusan vállalkozni

/ 2009.06.03., szerda 08:03 /

Csak becsületesen szabad meggazdagodni - vallja Mészáros László. Az Amerikában élő, magyar születésű üzletember alapítványa gimnazistákat tanít az etikus vállalkozás alapjaira, de életútjával is példát mutathat a jövő vállalkozóinak.

Az ötvenes évek közepén hagyta el Magyarországot Mészáros László, s 17 évesen, az '56-os forradalom kitörésének napján kötött ki hajója Amerika partjainál. Ott kezébe nyomtak egy aznapi újságot, és ezzel fényképezték őt az amerikai újságírók. Az ünneplőktől tudta meg, mi történt, és azonnal vissza akart fordulni, hogy harcoljon a hazájáért. "Egész életemben csak egyetlen dolgot gyűlöltem: a kommunizmust. Az szakított el a családomtól és tette tönkre szüleimet" - mondja. Csakhogy a hajónak, amivel érkezett, az volt az utolsó útja.Az osztrák határ melletti Szentpéterfán nőtt fel vallásos családban, édesapja agronómus volt: e két dolog elég volt ahhoz, hogy az egész családot reakciósnak bélyegezze és üldözze a hatalom. Házukat elvették, édesapja alig kapott munkát, őt pedig az iskolában zaklatták tanárai. "Jó tanuló voltam, ezért a gimnáziumból nem, de a kollégiumból kirúgtak, amikor az orosztanárom meglátott a vasárnapi misén. Ezután döntöttünk úgy egy barátommal, hogy elhagyjuk Magyarországot."

Életveszélyes körülmények között szöktek át 1955 augusztusában a vasfüggönyön. "Ahogy öregszem, most jönnek újra elő a tenyeremen a sebek, amiket akkor szereztem, amikor rámarkoltam a drótkerítésre, hogy ne kelljen az aláaknázott földre lépni." Ausztriából egy évvel később Amerikába ment, ahol a Katolikus Karitász segítségével került mostani lakhelyére, a kanadai határ közelében fekvő Buffalóba. Itt mindent megtett a boldogulásáért: dolgozott mosogatóként, gyárban, takarított egy rákkutató intézetben, ahol hamar a laboratóriumban kapott munkát. "Orvos szerettem volna lenni, de az egyetem drága volt, és nem volt munka mellett is végezhető képzés." A hatvanas években akkori főnöke javaslatára tanulta ki az informatikát, és hamar szép sikereket ért el új szakmájában is. Már pályája elején rábízták a kórház számítógépes részlegének irányítását, s - mint meséli - minden további munkahelyén alulról építkezve jutott el vezető beosztásokig. 1980-ban hozta létre első önálló vállalkozását, egy informatikai tanácsadó céget. Vállalkozása már fél év után profitot termelt, és amikor egy visszautasíthatatlan ajánlat nyomán eladta cégét, már háromszáz ember dolgozott nála, és hat városban volt telephelye. Második vállalkozása a telefon és számítógép közötti technikai kapcsolat kiépítésén dolgozott: ezt, miután sikerre vitte, az Intel vásárolta meg az ezredfordulón.

Ettől kezdve fordult érdeklődése mindjobban Magyarország felé. "Nem anyagi segítségre gondoltam, mert azt elköltik, és kész. Viszont a Buffalói Egyetemen néhány professzorral kidolgoztunk egy tantervet, amellyel etikus vállalkozási ismereteket lehet tanítani fiataloknak." Alapítványa, a Mészáros International Center of Entrepreneurship Foundation Inc. (MICE) segítségével először öt szegedi piarista diák mehetett ki Amerikába egy háromhetes tanfolyamra. De Mészáros László nem elégedett meg ezzel, ezért 2003-ban Budapesten is elindította kurzusát a MICE, a Calasanctius Tréning Program és a State University of New York at Buffalo nevében.Három év után szünet következett, hogy a módszereket finomítsák és hatékonyabbá tegyék. Ennek gyümölcse az etikus vállalkozás alapjait összefoglaló tankönyv. A gimnazisták számára készült program ősszel indul újra a Corvinus Egyetemmel együttműködve Képzett Fiatalokkal a Jövőért! - MICE Program Alapítvány néven, s a jövőben képzéseket terveznek Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken is. "Ha valakinek az egyetlen célja a gyors meggazdagodás, akkor nem érdemes belevágni a vállalkozásba. A sikerhez egy jó ötlet kell, önbizalom és a csapatban való gondolkodás képessége. Csak becsületesen érdemes meggazdagodni. Bár úgy tovább tart, de ez a lényege az etikus vállalkozásnak" - vallja.MÉSZÁROS LÁSZLÓ

1939-ben született Csornán. • A buffalói egyetemen szerzett kereskedelmi diplomát. • Számos alapítvány kuratóriumi tagja és rendszeres támogatója. • Több üzleti egyesület tanácsadója. • Magyarországon ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.