valasz.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

http://valasz.hu/uzlet/rona-peter-orban-viktor-nem-erti-a-szingapuri-modell-lenyeget-127021

Gazdaság

Etikusan vállalkozni

/ 2009.06.03., szerda 08:03 /

Csak becsületesen szabad meggazdagodni - vallja Mészáros László. Az Amerikában élő, magyar születésű üzletember alapítványa gimnazistákat tanít az etikus vállalkozás alapjaira, de életútjával is példát mutathat a jövő vállalkozóinak.

Az ötvenes évek közepén hagyta el Magyarországot Mészáros László, s 17 évesen, az '56-os forradalom kitörésének napján kötött ki hajója Amerika partjainál. Ott kezébe nyomtak egy aznapi újságot, és ezzel fényképezték őt az amerikai újságírók. Az ünneplőktől tudta meg, mi történt, és azonnal vissza akart fordulni, hogy harcoljon a hazájáért. "Egész életemben csak egyetlen dolgot gyűlöltem: a kommunizmust. Az szakított el a családomtól és tette tönkre szüleimet" - mondja. Csakhogy a hajónak, amivel érkezett, az volt az utolsó útja.Az osztrák határ melletti Szentpéterfán nőtt fel vallásos családban, édesapja agronómus volt: e két dolog elég volt ahhoz, hogy az egész családot reakciósnak bélyegezze és üldözze a hatalom. Házukat elvették, édesapja alig kapott munkát, őt pedig az iskolában zaklatták tanárai. "Jó tanuló voltam, ezért a gimnáziumból nem, de a kollégiumból kirúgtak, amikor az orosztanárom meglátott a vasárnapi misén. Ezután döntöttünk úgy egy barátommal, hogy elhagyjuk Magyarországot."

Életveszélyes körülmények között szöktek át 1955 augusztusában a vasfüggönyön. "Ahogy öregszem, most jönnek újra elő a tenyeremen a sebek, amiket akkor szereztem, amikor rámarkoltam a drótkerítésre, hogy ne kelljen az aláaknázott földre lépni." Ausztriából egy évvel később Amerikába ment, ahol a Katolikus Karitász segítségével került mostani lakhelyére, a kanadai határ közelében fekvő Buffalóba. Itt mindent megtett a boldogulásáért: dolgozott mosogatóként, gyárban, takarított egy rákkutató intézetben, ahol hamar a laboratóriumban kapott munkát. "Orvos szerettem volna lenni, de az egyetem drága volt, és nem volt munka mellett is végezhető képzés." A hatvanas években akkori főnöke javaslatára tanulta ki az informatikát, és hamar szép sikereket ért el új szakmájában is. Már pályája elején rábízták a kórház számítógépes részlegének irányítását, s - mint meséli - minden további munkahelyén alulról építkezve jutott el vezető beosztásokig. 1980-ban hozta létre első önálló vállalkozását, egy informatikai tanácsadó céget. Vállalkozása már fél év után profitot termelt, és amikor egy visszautasíthatatlan ajánlat nyomán eladta cégét, már háromszáz ember dolgozott nála, és hat városban volt telephelye. Második vállalkozása a telefon és számítógép közötti technikai kapcsolat kiépítésén dolgozott: ezt, miután sikerre vitte, az Intel vásárolta meg az ezredfordulón.

Ettől kezdve fordult érdeklődése mindjobban Magyarország felé. "Nem anyagi segítségre gondoltam, mert azt elköltik, és kész. Viszont a Buffalói Egyetemen néhány professzorral kidolgoztunk egy tantervet, amellyel etikus vállalkozási ismereteket lehet tanítani fiataloknak." Alapítványa, a Mészáros International Center of Entrepreneurship Foundation Inc. (MICE) segítségével először öt szegedi piarista diák mehetett ki Amerikába egy háromhetes tanfolyamra. De Mészáros László nem elégedett meg ezzel, ezért 2003-ban Budapesten is elindította kurzusát a MICE, a Calasanctius Tréning Program és a State University of New York at Buffalo nevében.Három év után szünet következett, hogy a módszereket finomítsák és hatékonyabbá tegyék. Ennek gyümölcse az etikus vállalkozás alapjait összefoglaló tankönyv. A gimnazisták számára készült program ősszel indul újra a Corvinus Egyetemmel együttműködve Képzett Fiatalokkal a Jövőért! - MICE Program Alapítvány néven, s a jövőben képzéseket terveznek Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken is. "Ha valakinek az egyetlen célja a gyors meggazdagodás, akkor nem érdemes belevágni a vállalkozásba. A sikerhez egy jó ötlet kell, önbizalom és a csapatban való gondolkodás képessége. Csak becsületesen érdemes meggazdagodni. Bár úgy tovább tart, de ez a lényege az etikus vállalkozásnak" - vallja.MÉSZÁROS LÁSZLÓ

1939-ben született Csornán. • A buffalói egyetemen szerzett kereskedelmi diplomát. • Számos alapítvány kuratóriumi tagja és rendszeres támogatója. • Több üzleti egyesület tanácsadója. • Magyarországon ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!