valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

Európai szabadságharcunk

/ 2012.12.12., szerda 16:44 /

Václav Klaus cseh elnök megírta könyvét az európai szabadságharcról: rólunk, nekünk, értünk. Ma két nézet harcol egymással Európa jövőjéért. Az első egy szuperállamot kíván, amely Brüsszelbe központosítja a tagállamok maradék jogköreit, tényleges pénzügyi, költségvetési és politikai uniót hoz létre. Mindenkinek közös pénze, adózása lesz. Következik ebből, hogy a nemzetállamok elsorvadnak, a kulturális eltérések eltűnnek, a nemzeti nyelvek elhalnak, a különbözőségek megszűnnek.

A másik gondolat épp fordított: Európa megőrzi a különbözőségeket a kultúrában, nyelvben, szokásokban, szabályokban, ahogy a pénz, adózás, költségvetés, állam terén is, de halad az egységes belső piac felé, kiteljesítve az emberek, tőke, információk szabad áramlását. Már nem ad át több jogkört Brüsszelnek, sőt felülvizsgálja a központosítás mértékét. Az Európai Bizottságot kontroll alá helyezi közvetlen választás, valamint a nemzeti és uniós parlament révén.

Klaus szerint az elsőt világosan jellemzik Jean Monnet szavai 1952-ből: "Az európai nemzeteket egy szuperállam felé kell vezetni úgy, hogy Európa népei ne értsék, mi történik." Klaus szerint ma már egy Európai Posztdemokratikus Köztársaságok Uniójának vagyunk a tagjai, nem az EU-nak. A következő lépés az egyhangú döntéshozatal megszüntetése lenne a tagállamok legfelsőbb döntési szintjén: ezután már szabad lenne az út a szuperállam felé.

Az európai történelem világosan jelzi, hogy épp a sok elkülönülő politikai egységből jött az egyéni és közösségi szabadság, aminek legfőbb őre a demokratikus nemzetállam. Ha a nemzetállamok demokratikus választási rendszerét kiiktatják, akkor újból visszasüllyedünk a diktatúra világába.


Aligha kétséges, hogy Klausnak igaza van. A mi cseh, lengyel, magyar, szlovén, litván, bolgár, spanyol, ír, svéd, angol szabadságharcunk nem csupán gyerekeink jövőjéért folyik, hanem Európa jövője a tét. Ha az első győz, akkor elvész az európai nemzetállamok egyéni és közösségi szabadságot védő vonala, és a szuperállam már nem lesz demokratikus, mert már nem kell demokratikusnak lennie. Reményt ad, hogy minden eddigi, erővel végrehajtott egyesítési kísérlet végül kudarcot vallott, mert a népek a szabadság mindenkori szintjének elvételét érezték: teljes joggal.

Sikeresek voltak viszont a regionális egyesítési kísérletek. 1492 és 1600 között létrejött Spanyolország, Anglia és Franciaország. Sikeres volt az 1860-as itáliai és az 1870-es német egyesítési kísérlet is, de a későbbi regionális és európai méretű egyesítések kudarcot vallottak. 1990 után megfordultak Európa népei: homogén nemzetállamok felé haladunk. Több vegyes nemzetállam felbomlott Európa keleti felén, miközben erősödik a vegyes államokon belüli elszakadási törekvés Európa nyugati és déli részén.

Ez nem véletlen. Mára a gazdasági teljesítmény alapja a kultúra, az értékrend, az egyéni és közösségi viselkedés. Jelentősen eltérő kulturális és viselkedési mintákat követő, ráadásul eltérő nyelvű és történelmű közösségek aligha maradnak meg egy állam keretei között. Ezt botorság újabb titkos egységesítéssel gátolni, mert még nagyobb lesz a veszteség. Gazdasági lemaradás, sok pénzügyi mentőcsomag, társadalmi robbanás, instabil politika jön, ha a nagy európai államok tovább erőltetik a központosítást. Sőt, Európa globális versenyképességét is aláaknázza a nemzetállamok belső versenyének korlátozása, mert az alap a kreativitás, amit a szabadság táplál: ha ez elapad, odavész minden.

Jobb gazdag és boldog európainak lenni, mint szegénynek és boldogtalannak: ezért kell győznünk a szabadságharcban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.