valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Ez az eddigi legnyomosabb érv az internetadó ellen

/ 2014.10.30., csütörtök 18:30 /
Ez az eddigi legnyomosabb érv az internetadó ellen

Az internet-szolgáltatásoknál nincs „Kelet-Európa-felár”; szélessávú internetet olcsóbban vásárolhatunk multinacionális cégektől, mint több nyugati országban. Szemben a telefonadóval itt tehát nem lehet indok a túlárazás. Részletes elemzésünk a friss Heti Válaszban.

Inkább egyfajta modernizációs adóként tekinthetünk a netadóra egy olyan területen, amelyen amúgy is tekintélyes a lemaradásunk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint eleve csak a lakosság 59 százalékának van valamilyen számítógépe (asztali, laptop, tábla), a szélessávú fix internetkapcsolattal rendelkező háztartásokat tekintve (amely egy ország fejlettségének egyik legfontosabb mutatója) a legfejlettebb országokat tömörítő OECD-tagállamok adatait összegző legfrissebb listán 34 ország közül csak a 25. helyen állunk. Ezer háztartásra mindössze 196 fix szélessávú internet előfizetés jut, és ez is szélsőséges megoszlásban – a Bécs–Budapest tengelyre felfűzhető megyék helyzete sokkal kedvezőbb, mint a leszakadó térségeké, emiatt az internet fontos kiegyenlítő hatása nem érvényesül nálunk.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Hír Tv-nek nyilatkozva utalt arra, hogy a cégek a piaci verseny miatt nem tudják majd áthárítani a netadót. S a Fidesz politikusa beszélt arról is, hogy a befolyó összeget majd annak az ötszáz településnek a fejlesztésére fordítják, ahol elérhetetlen jelenleg a nagysebességű széles sávú korlátlan internet előfizetés. Csakhogy nem pusztán ötszáz település tekinthető fehér foltnak; ilyen a nagyvárosokban és Budapesten is jócskán található. Például a főváros II. és XIV. kerületében is elutasítják a szolgáltatók az ügyfél kérését. Az ország számos pontján csak a régi telefonvonalon érkező „csiganetet” lehet vásárolni, még ahol optikai kábel fut az utcában, ott is a tulajdonosok harmadának szándéknyilatkozata szükséges ahhoz, hogy bevezessék a netet. Márpedig milyen verseny az, ahol az ügyfélnek kell aláírásokat beszereznie?

További részletek a UPC és a T-csoport európai árairól Heti Válasz október 30-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.