Gazdaság

Ez Magyarország! - Jogdíj a családi fotókra is

/ 2009.03.13., péntek 05:59 /

Áprilistól a CD-k, DVD-k után a pendrive-okra is jogdíjat kell fizetnünk. Azoknak is, akik nem mp3 tárolására, hanem mondjuk családi fotókat, vagy saját készítésű Excel táblázatokat tárolunk rajtuk. Az adathordozók árába akár 2400 forint is beépülhet jogdíj gyanánt.

Az Artisjus Magyar szerzői Jogvédő Egyesület a Pendrive-ok után 1 GB-ig 100, 2 GB-ig 200, 32 GB-ig már 2400 forint jogdíjat szed majd be. Úgy tűnik, hogy a technológia fejlődésével egyenes arányban növekednek az árak is. Míg egy audiokazetta ára maximálisan 34 forint jogdíjat tartalmaz és egy videokazetta pedig 98 forintot, addig egy 4,7 GB-os DVD-re már 110 forintot rónak ki. A magas árak miatt az emberek persze a feketepiacon vásárolják meg az adathordozókat a hivatalosan forgalomba hozottak helyett.

Polcz Péter, a burn.hu nevű, optikai adattárolással foglalkozó szakmai weboldal alapítója azt írja blogjában, hogy ha alacsonyabb jogdíjakat állapítanának meg, akkor a kisebb összeg több lemez után folyna be és így nagyobb bevételre tehetne szert a Jogvédő Iroda is.

Az internetes fórumozók körében nagy felháborodást váltott ki az intézkedés. Többen tették fel a jogos kérdést, hogy miért fizessen az, aki nem is tárol zenét a pendrive-ján. Úgy vélik, a törvény eleve mindenkit úgy kezel, hogy illegális tartalom tárolására használja adathordozóját: „Nem érdekel a hülye felvetés, hogy biztos teszek rá mp3-at!"-írja egyikük.

Az úgynevezett üres kazetta díj az üres adathordozókra kivetett szerzői jogi átalánydíj már a CD-k, DVD-k megjelenése előtt is jelen volt beleépítve a VHS- és magnókazetták árába. A magyar szerzői jogi törvényről Polcz egyébként elmondja, hogy az alapjában véve „nagyon jóindulatú, a felhasználókra nézve igen megengedő".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.