Gazdaság

Ezért léptek vissza a szocialisták az LMP javára?

/ 2010.04.17., szombat 17:03 /
Ezért léptek vissza a szocialisták az LMP javára?

A médiában belviszályokról suttognak, a szocialista vezetőség viszont rezzenéstelen arccal bizonygatja, hogy ilyesmiről szó sincs. Az MSZP-n belül viszont nyilvánvalóan feszült a hangulat, erről tanúskodik az LMP javára történő visszalépésekkel szembeni ellenszenv, és a Gyurcsány-Mesterházy páros körüli stratégiai játék is.

Számos találgatás látott napvilágot az MSZP jövőjéről. 

A legkomorabb vízió a már régóta tartó, Gyurcsány-Mesterházy páros által meghatározott törésvonal mentén vázolja a szocialisták jövőjét: eszerint Gyurcsány győz, ha nem is személyesen, de a hozzá közel álló emberek által a volt kormányfő megőrizheti a baloldalon belüli befolyását.

Lendvai Ildikó keddi bejelentése, mely szerint négy fővárosi szocialista képviselő visszalép az LMP javára, valamint Nyakó István tegnapi, LMP-hez intézett, visszalépésre történő felszólítása sok szocialistánál kiverte a biztosítékot: sajtóhírek szerint Hiller István, Molnár Csaba megyei elnök, Ficsor Ádám volt titokminiszer és Újhelyi István elnökségi tag is ellenezte a döntést, és a visszalépésekről szóló javaslat sem kapott nagyarányú többséget a párt elnökségi ülésén.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója és szakmai vezetője úgy véli, nem az LMP iránti gesztus vezérelhette a döntéshozókat, hanem az a játszma, melynek tétje, hogy ki a döntéshozó, ki az „erős ember". Ennek keretében a stratégia irányítójának személye fontosabb, mint maga a stratégia. Az elemző szerint egyelőre bizonytalan a párt helyzete, kérdéses, ki kerekedik felül: Mesterházy Attila vagy Gyurcsány.

Gyurcsány és Mesterházy: egy pártban, két csónakban?

Az elemző szerint a vereségtudat és a párton belüli megosztottság mellett a szocialisták helyzetét az 1990-94-es MSZP-vel való összehasonlítás is súlyosbítja - ez a frakció sokkal kisebb volt, és összetétele a maga módján a párt megújulását jelezte. Noha biztosat még nem lehet mondani, Mráz szerint előre láthatóan a mostani MSZP-frakcióban az elmúlt nyolc év meghatározói személyei ülnek majd - a választás estéjén az Új Baloldal jelszót harsogó Mesterházy mögé felsorakozó emberek legalábbis biztosan nem lesznek képviselők, noha akár garantálhatnák is a párt megújulását.

Gyurcsány köre mellett Szili Katalin és az MSZP-n belül a Gyurcsány-féle vonaltól már régóta elszakadni próbáló baloldali tábora lehetne a harmadik új erő, ám Mesterházy „ifjaihoz" hasonlóan e körből is kevesen kerülnek a Parlamentbe, tehát meglehetősen kicsi az esélye, hogy Szili Katalin vezető pozícióhoz jusson.

Az országgyűlési választásokon Pécsett súlyos vereséget szenvedő volt házelnök közvetlenül a választások után fakadt ki a Klubrádióban: szerinte a mostani nagy vereséget megúszhatta volna az MSZP, ha hallgatnak rá, ahelyett, hogy „kibeszélőnek" nevezik. A volt házelnök úgy vélekedett, hogy az irányváltásra többször is lett volna mód, legutóbb az uniós választás után.

Noha a választás második fordulója előtt nagy a csönd a szocialista képviselőjelöltek körében, az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei pártelnöke, Iváncsik Imre a helyi médiának keserűen így nyilatkozott: „nagy vereséget szenvedtünk, és a vereséget kizárólag önmagunknak köszönhetjük. Hibát hibára halmoztunk az elmúlt négy év kormányzása alatt".

A Hír TV információi szerint más platformon is hallhatóak ellenszenves felhangok: a Táncsics Alapítvány tulajdonában lévő Kapcsolat.hu internetes portálon az MSZP vezetését teszik felelőssé a súlyos választási vereségért, és Gyurcsány Ferenc visszahívását követelik.

A volt kormányfő kommunikációs főtanácsadója pedig arról értekezik mai blogbejegyzésében, hogy Gyurcsány Ferenc idején tíz százalékkal nagyobb volt az MSZP támogatottsága, mint amennyit a Mesterházyval fölálló csapat az országgyűlési voksoláson összehozott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.