Gazdaság

Ezt is megértük: sorra nyílnak a magyar közértek Oroszországban

/ 2013.08.15., csütörtök 11:30 /
Ezt is megértük: sorra nyílnak a magyar közértek Oroszországban

Bár a magyar CBA azt tervezte, hogy Hungarikum delikát üzleteket nyit Brüsszelben, Párizsban és Londonban, ez egyelőre lekerült a napirendről. A friss Heti Válaszból kiderül: a magyar-orosz tulajdonban lévő Paprika-lánc viszont sorra nyitja az üzleteit Oroszországban.


Az első Hungarikum delikát üzletnek az eredeti menetrend szerint már a múlt év első felében meg kellett volna nyílnia Berlinben. Az ötlet még 2011 februárjában, a Párizsban nagy sikerrel megrendezett nemzetközi mezőgazdasági kiállításon született meg, ahol a CBA az Agrármarketing Centrummal közösen mutatta be a magyar élelmiszereket és az azokból készített ételeket. „A nyugati piacra lépést azonban bizonytalan ideig elhalasztotta a CBA, mert az eddig megvásárolt 48 Match és Profi üzletek átvétele komoly invesztíciót igényelt, s a CBA számára egyértelműen a belföldi piac kiszolgálása az első" - mondja a Heti Válasznak Fodor Attila kommunikációs igazgató.

A hazai bolthálózatok közül eddig a CBA-nak voltak az országhatárokon kívüli érdekeltségei, de miközben a nyugati boltnyitás elmaradt, addig a magyar-orosz tulajdonban lévő Paprika-lánc sorra nyitja az üzleteit Oroszországban. A moszkvai két kereskedelmi egység után a Paprika szeptember végén Szentpéterváron nyit újabb boltot, s hosszú kihagyás után ismét lesz magyar étterem Moszkvában.

Kiss Szilárd tulajdonos   Fotó: Ajpek Orsi

A Paprika cégcsoportot hivatalosan a múlt év decemberében jegyezték be az orosz cégbíróságok. Az orosz és a magyar tulajdonosai pedig azt tervezik, hogy 2014 végére minden egymilliónál nagyobb lélekszámú orosz városban lesz egy-egy magyar termékeket forgalmazó Paprika-bolt. Kiss Szilárd, Magyarország mezőgazdasági attaséja, aki egyben a cégcsoport magyar tulajdonosa, két orosz üzletembert is megnyert a tervének: az egyik a CentroCredit Bank tulajdonosa, a másik pedig a vezetője. Ezek után nem meglepő, hogy az induláshoz az 1989-ben alapított magánbank adta a hitelt.

A Paprika üzletlánc (fotók az üzletről itt) két, háttérben dolgozó cégre támaszkodhat: a magyarországi importot a Paprika OOO szervezi, a magyar árucikkek oroszországi nagykereskedelmét (hiszen szállítanak más bolthálózatoknak is) a Paprika Opt végzi. Kiss Szilárdnak azonban két saját cége is van: a Vengerszkoje Vino magyar borok, a Vengerszkije Produkti magyar élelmiszerek importjával foglalkozik, s ezen kívül ugyancsak hozzá köthető a Monte Tokaj Kft., amely tokaji és egyéb magyar borokat exportál több mint 4 ezer orosz üzletbe.

Exkluzív részletek a Heti Válasz augusztus 15-i számában, amely digitálisan a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.