Gazdaság

Hernádi Zsolt: senkinek sem kívánom azt a félórát!

/ 2014.06.02., hétfő 14:12 /
Hernádi Zsolt: senkinek sem kívánom azt a félórát!

Május 26-án a Fővárosi Törvényszék megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben hétfőn első fokon, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette. A fejleményekről az érintett egyedül a Heti Válasznak adott interjút.

Idén nyáron már a horvát tengerparton fog nyaralni? A mostani magyarországi elsőfokú bírósági ítélet révén hamarosan visszavonhatják a horvát hatóságok által ön ellen kezdeményezett nemzetközi elfogatóparancsot.

Megfogadtam magamnak és családomnak: bármi lesz az elfogatóparancs sorsa, idén itthon fogok nyaralni. Azt még nem tudni, mikor vonják vissza, de egy biztos: ugyanabban az ügyben ugyanazon tényállás alapján nem lehet egyszer elítélni valakit, majd egy másik ítéletben felmenteni. Horvátországban külön eljárás lesz a magyar jogerős ítélet elfogadtatására.

Kérdés, hogyan dönt másodfokon a hazai bíróság. A feljelentő, a korábbi Mol-jogtanácsos Bánhegyi Ilona ügyvédje bejelentette: fellebbeznek az ítélet ellen.

Kíváncsian várom, milyen új bizonyítékokat és érveket fog felhozni a vád arra nézve, hogy mégis bekövetkezett az a bűncselekmény, amely alól most felmentett a törvényszék, mondván: a bűncselekmény tényét a rendelkezésre álló iratokból és tanúvallomásokból nem lehet megállapítani.

A vád szerint ön megvesztegette Ivo Sanader horvát miniszterelnököt, hogy a Mol megkapja az irányítási jogot a horvát INA felett.

Ez előre kitalált sztori volt, aminek lassan mindegyik eleméről bebizonyosodik, hogy hazugság. A koncepciós eljárás célja pedig az volt, hogy az INA-t megpróbálják kicsavarni a Mol kezéből. A történet nem is rólam, hanem a Mol-ról szól. Bárki lenne a cég első számú vezetője, ő állna a célkeresztben.

Ügyvédje védőbeszédében úgy fogalmazott: nem lehet megállapítani, hogy ön honorálta volna a horvát miniszterelnöknek a Mol irányába tett gesztusait. De ha ez így van, miért nem vállalta a horvátországi meghallgatásokat is?

Ebben az ügyben jogszerűen soha nem idéztek be se tanúként, se gyanúsítottként Horvátországban. Magyarországra a horvátoktól érkezett jogsegélykérelem, melyben azt kérték, hogy az itteni ügyészség gyanúsítottként hallgasson ki. Ezt az ügyészség a kiadatási kérelemmel együtt visszautasította, mert az átadott bizonyítékok alapján nem látta személyemet érintettnek az ügyben. Ugyanakkor az ügy tisztázása érdekében ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Több hónapig vizsgálódott, iratokat foglalt le, házkutatást tartott, tanúkat hallgatott ki, s ez alapján kimondta: ez a történet nem igaz. A bíróság ítélete most az ügyészség álláspontját erősítette meg.

Állítólag Bánhegyi Ilonát is ön mozgatja, csak hogy felmentést kapjon a horvátok vádjai alól, és a fellebbezés is csak a „játék” része.

Senkinek sem kívánom azt a félórát, amit az ítélethirdetésre várakozva töltöttem. Ki tenné a sorsát egy bíró kezébe ilyen bizonytalan, s politikailag is motivált ügyben? Ennek a történetnek én csak a járulékos áldozata vagyok, de a horvát politikai közvélemény is a foglyává vált. Az INA sorsára megoldást kell találni: mi készek vagyunk értéket teremteni Horvátországban, de ehhez szükség van a horvát kormányra is. Ha nem látunk együttműködési készséget, felkészülünk arra, hogy más megoldás után nézzünk.

Hernádi Zsolt
1960-ban született Tarjánban. Esztergomban végezte középiskolai tanulmányait. 1986-ban szerzett diplomát a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1999-től a Mol Nyrt. igazgatóságának tagja, majd 2000-től az elnöke. 2001-től a Mol elnök-vezérigazgatója.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.