valasz.hu/uzlet/a-szokatlanul-meleg-ido-a-kartevok-elszaporodasanak-kedvez-71851

http://valasz.hu/uzlet/a-szokatlanul-meleg-ido-a-kartevok-elszaporodasanak-kedvez-71851

Gazdaság

Fides(z) Limited

/ 2017.09.27., szerda 16:55 /
Fides(z) Limited

Bár a Fidesz hadat üzent az offshore-nak, a párt holdudvara rákapott a tulajdonosrejtegetésre. Nemrég olyan cég jelent meg például a TV2 pénzei körül, amely szerepel a Panama-aktákban. Neve is van: Fides Limited.

Az offshore szó eredetileg parttól távolit jelent; az offshore cég pedig olyan vállalkozás, amely a székhelye szerinti országban nem folytat tevékenységet. A fogadó állam ennek ellenére teljes vagy részleges adómentességet ad az odamenekített pénz gazdájának (némi jutalékért), s persze azt, hogy a máltai irodasarokban, panamai levélszekrényben „működő” társaság végső haszonhúzója többé-kevésbé inkognitóban maradhat.

A 2010-es parlamenti választás előtt a Fidesz sajtótájékoztatókon karaktergyilkolgatta az addigi hatalom úgynevezett offshore-lovagjait: a ciprusi vállalatalapításban jártas Simor András jegybankelnököt, a Wallis-vezérigazgatóként szintén egzotikus cégekkel operáló Bajnai Gordon kormányfőt, vagy a nemzetközi „adótervezőből” pénzügyminiszterré lett Oszkó Pétert. Egy kormányra készülő párt már csak ilyen: hadat üzen a titkolózásnak, a korrupciónak és a pénzmosogatásnak, s tenni akar a gazdasági átláthatóságért. Politikusok és választók tömegei tanulták meg ekkor az offshore kifejezést, igaz, némileg pontatlanul: nemcsak a „parttól távoli”, hanem minden tulajdonosrejtegető társasági formára ráhúzták e jelzőt. Kívánjuk persze, hogy ennél nagyobb hibát soha ne kövessen el egy társadalom!

A korábbi Fidesz tehát erősen fogadta, hogy az állam közvetlen és közvetett közeléből is eltakarítja a nem transzparens vállalatokat, sőt Orbán Viktor a Panama-papírok (a Mossack Fonseca nemzetközi offshore-közvetítő iroda exkluzív ügyféllistája) 2016-os kiszivárgásakor újra szigorú hatósági fellépést ígért a magyar cégzsonglőrökkel szemben. Ennek ellenére a politikaközeli óriásbizniszekben jelenleg is rendületlenül rejtegetik a tényleges haszonhúzókat. Táblázatunkban négy ilyen módszert azonosítunk: 1. alacsonyabb státusú strómanok bevetése (kis túlzással ez a trükk a szövés-fonásnál is ősibb), 2. klasszikus offshore-ozás (luxemburgi, liechtensteini vagy máltai társaságokkal), 3. profitelterelés a cégiratokban jelentéktelennek feltüntetett (vagy a dokumentumokból „kifelejtett”) részvényesek felé, 4. zárt tulajdonosi körű magántőkealapok indítása.

A Válasz.hu-n például múlt héten egy olyan ügylet részleteit teregettük ki, amelyben a fenti négy módszer közül hármat is alkalmaztak az érintettek. Hírünk szerint – Andy Vajna mellett – Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó stábja egyaránt vehet ki pénzt az állami reklámokkal hizlalt TV2-ből. Nyár óta ugyanis immár mindhárom tényező felsejlik a csatorna kvázi monopolbeszállítója, -műsorgyártója, az IKO Holding mögött. A filmipari kormánybiztos egy olyan cég (AV Investments Kft.) takarásában lett a holding résztulajdonosa, amely profitja 99 százalékát amerikai kasszákba téríti el, a Mészáros-klub egy dohánykereskedésben dolgozó domoszlói nőt használ strómannak (H-SK Reklám Kft.), s ugyancsak IKO-tag lett egy máltai offshore-érdekeltség (International Air Brokerage Limited), amely leginkább Habony környezetével rokonítható. Utóbbinak helyi anyavállalata is van, méghozzá a Panama-papírokban szereplő, különös csengésű Fides Fiduciary Limited. Vélhetően nem egy Fidesz-nagyágyú alapított Fides néven adóoptimalizáló társaságot, inkább figyelmetlenség történhetett: a máltai offshore-közvetítő által készen kínált cégstruktúrában a megrendelő nem vette észre a kínos Panama-kötődést (és talán a Fides elnevezést sem).

A strómantartásra, az offshore-ozásra és a profitelterelésre egyéb példákat is sorolunk táblázatunkban. Utóbbi technika azért is figyelemre méltó, mert a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható összes luxusingatlan-kereskedő és szállodás zrt.-nél (BDPST, Pannon Tessera, Longoria) ezt a modellt alkalmazzák. E társaságok alapszabályában kizárólag a vállalatot formálisan létrehozó magánszemélyek szerepelnek névvel, a tulajdonosi körbe utóbb bekerült, a profit 90-99 százalékát maguk felé térítő úgynevezett osztalékelsőbbségi részvényesek rejtve maradnak. Noha a cégbírósági nyilvántartás „tankönyvi” kijátszása, ha egy zrt. nem a friss tulajdonosi szerkezetét jeleníti meg a létesítő okiratában, a hatóságoknak nincs eszközük arra, hogy rendre összefésültessék az alapszabályt a vezérigazgatók páncélszekrényében őrzött részvénykönyvvel.

Még efféle ügyeskedésekre sincs szükség a tulajdonosbújtatás legkifinomultabb módszere, a magántőkealap-indítás esetében. Elsőként lapunk vette észre, hogy ezt a vállalatfelvásárlást segítő pénzügyi formát üzemszerűen használja stratégiai iparágak megszerzésére a Mészáros Lőrinc körüli felvilág (Heti Válasz, 2016. december 15.). Arról ugyan, hogy egy-egy magántőkealap befektetési jegyeit ki jegyzi, értesíteni kell a jegybankot, és tud róla a tőkepiaci tranzakciókat bonyolító Keler Központi Értéktár Zrt. is, ám ez az információ nem publikus. A befektetők személye egészen addig titokban maradhat, amíg ők maguk nem döntenek úgy, hogy a nyilvánosság elé állnak. Mármost egyelőre nem döntöttek úgy…

* * *

A tulajdonosrejtegetés módszerei – így bújik egy-egy cég mögé az új „nemzeti burzsoázia”

I. Stróman bevetése

TV2-BIZNISZ: H-SK REKLÁM KFT.

A Mészáros Lőrinc-kör ezen a cégen keresztül szerzett tulajdonrészt a TV2 műsorgyártójaként jegyzett IKO-csoportban. A tévés bizniszbe beszálló kft. Sipos Tímea domoszlói lakosé. A hölgy – Facebook-adatlapja szerint – abban a Bélkő Tabak dohánykereskedésben dolgozik, melynek urával, Kovács Imrével a felcsúti polgármester közösen fejleszti a szilvásváradi ménesgazdaságot. Sipos strómanságához kétség sem fér, hiszen az IKO-val kapcsolatos döntéshozatalt írásban átruházta Mészáros Lőrinc egyik jobbkezére, Antal Kadosára.

UDVARI KIVITELEZÉS: ZERON BEFEKTETŐ ZRT.

A részvénytársaság az elmúlt három hónapban két gigaközbeszerzésen is a nyertes ajánlattevők között volt. Egyfelől részese annak a csapatnak, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. számára végez majd kivitelezési munkákat 40 milliárd forintos keretösszeg erejéig, továbbá az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. 200 milliárdos építési büdzséjéből is szakíthat. Hogy kié ez a Zeron? A vállalatot 2011-ben az az Épkar Zrt. alapította, melyet a Tiborcz Istvánnal közismerten jó kapcsolatban álló Szeivolt család birtokol. Az Épkar mára eladta a Zeront, de alighanem csak papíron; utóbbi cég többségi üzletrésze ugyanis egy olyan reklámgrafikusé, Szegő Mikósé lett, aki szakmányban dolgozik a Szeivolt családnak. Szegő strómani mivoltát az is igazolja, hogy a Zeron központi telefonja máig Szeivoltéknál csörög.

II. Klasszikus offshore-ozás

MÉLYGARÁZSMUTYI: KAPITALANLAGEGESELLSCHAFT FÜR MITTELEUROPA (KAGEMI) A.G.

Részben ez a luxemburgi cég nyelte el a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázs állami felvásárlása révén „keletkezett” kétmilliárd forintos hasznot. A Kagemi szorosan kötődik Tiborcz István többszörös üzleti partneréhez, a West Hungária Bau-csoportot jegyző Paár Attilához.

LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY: VOLDAN LTD.

Az oroszok magyarországi bevándorlását segítő liechtensteini társaság mögül a Princess pékséglánc grúz-izraeli üzemeltetői sejlenek elő. A letelepedési biznisz haszonélvezői közül őket fűzi a legszorosabb baráti kapcsolat Habony Árpádhoz.

BELVÁROSI INGATLANÜGY: EASTCASTLE LTD.

Ez a máltai vállalkozás szintén Habony Árpád grúz-izraeli csapatához tartozik. Az EastCastle segítségével szerezték meg az államtól – áron alul – a Four Seasons mögötti irodaépületet.

TV2-BIZNISZ: INTERNATIONAL AIR BROKERAGE LTD.

A minap ez a Fides Ltd.-tulajdonú máltai cég is beszállt a TV2-t „csapoló” IKO Holdingba. Lássunk csodát: az International Air Brokerage alapításkori székhelye megegyezik az előző pontban szereplő EastCastle bázisával. E „máltaiak” felügyelőbizottsági tagot is küldtek az IKO-ba – a Habony Árpád régi kádereként ismert Halkó Gabriella személyében.

III. Profitelterelés az „ismeretlenbe”

KASZINÓ- ÉS MÉDIAIPAR: AV INVESTMENTS KFT.

Andy Vajna magánszemélyként birtokolja a monogramját viselő központi befektetési cég 90 százalékát, ám a társasági szerződés rögzíti: évi kétmillió dollárig a kisebbségi tulajdonos Cinergi Pictures Entertainment felé kell eltéríteni a nyereség 99 százalékát. Az egykor az Evita című filmet is gyártó amerikai vállalatnak az offshore-közvetítők által adóparadicsomként számon tartott Nevada államban van a központja. Az AV Investments Kft. szintén tag az IKO Holdingban.

LUXUSINGATLAN-KERESKEDELEM: BDPST ZRT.

A cég eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe, s legalább öt ingatlan (a turai kastély, a belpesti Mahart-ház, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek és egy Andrássy úti palotarész) ma is a BDPST portfóliójába tartozik. A részvénytársaság bejegyzésekor fizetett illetéket Tiborcz István magánbankszámlájáról utalták el, a cég végső haszonhúzója azonban homályban tartja magát. A vállalat alapdokumentumaiban csak a törzsrészvény-tulajdonost szerepeltetik, noha az eredmény 95 százaléka az ismeretlen osztalékelsőbbségi részvényesé.

SZÁLLODAIPAR: PANNON TESSERA HOSPITALIS, ILLETVE LONGORIA HOLDING ZRT.

Előbbi társaság (melynek székhelye a Tiborcz-féle BDPST Mahart-házában van) a keszthelyi Hullám és Helikon szállókat birtokolja, utóbbi – egy projektcégen keresztül – a visegrád-lepencei strand fölé eredetileg tervezett ötcsillagos Hilton félkész épületét. Mindkét vállalkozás nevében a Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez bekötött Somlyai Zoltán tárgyalt. A Pannon Tessera alapszabálya nem fedi fel a profit 90 százalékára jogosult osztalékelsőbbségi részvényes kilétét (csak Somlyaiét). A Longoria papírjaiban pedig mindössze egy ügyvédet tüntetnek fel az eredmény 99 százalékát bezsebelő elsőbbségi (de ismeretlen) részvénytulajdonosok közös képviselőjeként.

EGYÉB INGATLANPROJEKTEK: LEXAN HOLDING ZRT.

A cégnek ma 17 másik vállalkozásban van meghatározó tulajdonrésze – például a XIII. kerületi Duna-parton a Danubio lakóparkot fejlesztő Zahara Park Kft.-ben, illetve több olyan érdekeltségben, melyben az MNV-vezér Szivek Norbert is üzlettárs. A Lexan Holding-részvények nagyobb hányadát „valakik” szintén közösen birtokolják; kilétük ismeretlen, az alapszabályban csak a maguk elé tolt ügyvéd neve szerepel.

IV. Magántőkealap-indítás

SAJTÓ-, SZÁLLODA- ÉS IRODAHÁZ-FELVÁSÁRLÁS: KONZUM PE MAGÁNTŐKEALAP

Mészáros Lőrinc valamennyi tőzsdén jegyzett cége ezen a talapzaton áll. Az Opus Global Nyrt. mezőgazdasági és iparvállalatokat fog össze, s idetartoznak a Mediaworks megyei és sportújságjai, magazinjai is. A Konzum Nyrt. ellenőrzi a Hunguest Hotelst és a Balatontouristot, az Appeninn Nyrt. pedig rózsadombi, belbudai és pesti luxusirodaházakat tudhat magáénak.

BANKVÉTEL: METIS ÉS METIS 2 MAGÁNTŐKEALAP

Az MKB Bankban meghatározó tulajdonrészt szerző alapokat ugyancsak Mészáros Lőrinc cége, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. irányítja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.