Gazdaság

Figyelmeztetés: nekik ne adja az 1%-ot!

/ 2014.05.08., csütörtök 08:11 /
Figyelmeztetés: nekik ne adja az 1%-ot!

Összeomlik, vagy éppen most újul meg az egyszázalékos felajánlások rendszere? Az elmúlt évek három leggazdagabb alapítványa közül kettő ellen nyomozás folyik; a friss Heti Válaszban megmutatjuk a lenyúlási praktikákat és azt, hogyan érhet a pénzünk valóban a beteg gyerekhez.

Fotó: Szabó Balázs

„Elegünk van abból, hogy kuncsorognunk kell azért, amit nekünk ajánlottak fel” – mondja lapunknak Kriván Gergely, a fővárosi Szent László kórház osztályvezetője, a magyarországi Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. A rákbeteg gyermekeket gyógyító helyek csak morzsáihoz jutnak hozzá az évenkénti egymilliárd forintos adófelajánlásoknak.

Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azután kezdett el vizsgálódni, hogy a Heti Válasz 2012-ben címlapján hozta A nagy rákbiznisz, Hogyan szerezzünk százmilliókat daganatos gyermekekkel címmel az alapítványok történetét, s kormányülésen is téma volt a súlyos beteg gyermekeknek felajánlott összegen zsírosodó alapítványok ügye. Ma három alapítvány ellen is rendőrségi nyomozás folyik.

A Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány nagy értékű orvosi berendezéseket adományozott a kórházaknak, ám a piaci árnál jóval drágábban szerezték be őket, majd a „felár” útra kelt, a rendőrség most azt vizsgálja, vajon az így kifolyatott összegekből visszacsorgattak-e az alapítványok vezetőinek. Miközben a rákbeteg gyermekek családja legfeljebb 170 ezer forintot kaphatott, addig két és félmillió forintot meghaladó összeg jutott például az egyik kuratóriumi elnök gyermeke nagymamájának.

Az idei egyszázalékos kampányban mégis valamennyi érintett alapítvány gyűjthet pénzt. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat viszont kampányba kezdett, hogy „áttétek nélkül”, a Gyermekgyógyítókhoz (adószám:18137587-2-43), a beteg gyermekeket gyógyító központokhoz kerülhessenek a támogatások.

 

Lapunk május 8-i számából az is kiderül, miért hízik több mint hatszázmillió forint nyolc éve a Gyermekrák Alapítvány számláján, és miért költözik ki a Heti Válasz egy üvegirodába május 15-én a fővárosi Városháza térre. A lap csütörtöktől digitálisan is megvásárolható Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.