Gazdaság

Fordulat: a devizás autóhiteleket is forintosítaná a jegybank

/ 2015.04.16., csütörtök 08:00 /
Fordulat: a devizás autóhiteleket is forintosítaná a jegybank

A bajban lévő devizás lakáshitelesek esetében a részleges adósságelengedés lehetőségét is tanulmányozza a Magyar Nemzeti Bank – jelenti be a csütörtöki Heti Válaszban Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója.

Akár 70 százalékkal is megugrottak volna a devizakölcsönök törlesztőrészletei, ha tavaly nem indult volna el a forintosítás – mondja Nagy Márton a Heti Válasznak adott interjúban. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint ugyanis „ez esetben olyannyira sérülékeny maradt volna az ország, hogy a forint árfolyama az euróhoz képest is jelentősen elmozdult volna. A forintosításnak köszönhetően viszont a januári nagy svájci frankos felfordulás ellenére is stabil maradt a fizetőeszközük árfolyama”.

A szakember szerint érdemes lenne a devizaalapú gépjárműhitelek jelentette árfolyamkockázattól is megszabadítani a pénzügyi rendszert, ezért „a jegybank szerint ezeket is forintosítani kellene”. A bankok korábban úgy kalkuláltak, hogy az elszámoltatás révén javulni fog a gépjárműhitel-portfoliójuk, s a kevesebb céltartalékolás miatt 15-20 milliárd forintjuk szabadulhat fel rendszerszinten. Számításukat azonban keresztülhúzták a svájci frankkal kapcsolatos fejlemények, így ők ma már támogatnák a devizaalapú gépjárműhitelek forintosítását.

Ma a jelzálogalapú devizahitelesek közül 193 ezren nem tudják rendben törleszteni a kölcsönöket. Az elszámolás utáni kisebb törlesztőrészletek miatt viszont csak pár ezren válhatnak ismét jól teljesítő ügyfelekké, a többiek esetére ezért más megoldást kell találni. A Nemzeti Eszközkezelő és a hamarosan induló magáncsőd intézménye ugyanis szintén csak néhány tízezer adósnak nyújt segítséget, akik pedig minden lehetőségből kiesnek, nekik – a hitelük átstrukturálásával – a részleges adósságelengedés jelenthetne kiutat a szorult helyzetből, ezért a jegybank most az ezekkel kapcsolatos külföldi példákat és tapasztalatokat tanulmányozza.

 

Mindez részletesebben az április 16-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.