Gazdaság

Fordulat? A világsajtó hősként ünnepli Orbánt

/ 2015.01.21., szerda 10:20 /
Fordulat? A világsajtó hősként ünnepli Orbánt

Míg sok helyütt húsba vág a svájci jegybank nagy vihart kiváltó döntése, Magyarországon a devizahitelesek jó része megmenekült a katasztrófától. A kormány és a jegybank ugyanis már tavaly elindította a hitelek forintosítását, ezért Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt sok helyen most hősként ünnepli a világ. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„A svájci frank globálisan nem annyira meghatározó, mint a dollár vagy az euró, rétegvalutaként inkább a gazdagoknak fontos az alpesi országban elhelyezett megtakarításaik miatt. Ezért korántsem mindegy, milyen az árfolyama. A Svájci Nemzeti Bank pedig a január 15-i döntésénél is főleg a svájci gazdaság érdekeit nézte: a 330 bankból álló svájci pénzügyi rendszer ugyanis az ország GDP-jének közel 10 százalékát adja” – tárja fel a Heti Válasznak az SNB nagy vihart kiváltó lépésének hátterét Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint részben ez a magyarázat arra, miért törölte el az SNB 3,5 év után az euró/frank 1,20-as átváltási küszöbét, amivel éveken át védte sikerrel a frank árfolyamát a felértékelődés ellen.

„Mint egy akciófilmben: ahogy kiugrik a főhős a kocsiból, a levegőbe repül az autó” – a jegybankban így kommentálták a Heti Válasznak, hogy a mostani frankerősödés azért nem érinti a jelzálogfedezetű devizahiteleket, mert az Orbán-kormány és a Matolcsy György vezette jegybank még tavaly elindította a forintosításukat. Bár egyesek szerint csak a szerencsének köszönheti Magyarország, hogy Romániával, Lengyel- vagy Horvátországgal ellentétben devizaadósai most megmenekülnek a tőketartozásuk és törlesztőrészleteik durva megugrásától, ennél többről van szó. A Nemzetgazdasági Minisztériuban – ahol most lengyel és horvát kollégák érdeklődnek a magyar kormány devizahitelek kivezetésével kapcsolatban meghozott intézkedéseiről – már egy szeptemberi háttérbeszélgetésen is a nemzetgazdasági kockázatot jelentő frank/euró viszony várható alakulására hívták fel a figyelmet. A forintosítás katalizátora azonban végig a jegybank volt.

 

De hogyan sikerült Magyarországnak megúsznia a devizapánikot, s miként értékeli a kormány devizahitelek kivezetésére tett erőfeszítéseit a politikai és a pénzügyi világ? Részletes háttér a január 22-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.