Gazdaság

Fürödni tilos?

/ 2007.07.05., csütörtök 16:22 /

Az uniós országok többsége úgy védekezik a fürdésre alkalmas természetes vizek minőségének romlása ellen, hogy lezárja egyes partszakaszait a fürdőzők előtt. A hosszú távú megoldás inkább a szennyezettség visszaszorítása lenne.Az Európai Bizottság (EB) március végén hozta nyilvánosságra a természetes fürdőhelyek 2006-os vízminőségéről szóló felmérését. (Az EU a mesterséges strandok vízminőségét nem ellenőrzi, csak a szabadstrandokét.) Az adatok első ránézésre is túl szépnek tűnnek: 2006-ban a tengerpartszakaszok 96 százaléka felelt meg az EU higiéniai követelményeinek, a tavaknak és folyóknak pedig a 89 százaléka. A hangsúly azonban a túl szép szavakon van: mivel a tagállamok szabadon dönthetnek arról, mely vizeiket vonják be az ellenőrzésbe, így egyszerűen leveszik a listáról azokat a tavakat, folyókat és tengerpartokat, amelyek szennyezettségük miatt nem teljesítenék a víztisztasági követelményeket. Az EU két éve még 14 645 tengerparti fürdőhelyet ellenőrzött, tavaly 88-cal kevesebbet, a megvizsgált édesvízi üdülőhelyek száma pedig 6749-ről 6633-ra csökkent.

A probléma persze nem új keletű. A spanyolok már 1994 és 2004 között is édesvizeik 65 százalékáról tiltották ki a fürdőzőket. Olaszországban 2002-ben az édesvizek 14,8 százalékán volt kint a "Fürödni tilos" tábla, egy évvel később ez a szám 27 százalékra nőtt. Három éve Portugália és Görögország még élen járt mind a jó minőséget, mind a jó hozzáállást tekintve. Tavaly már ezen országok is átvették az "éllovas" Németország vagy Litvánia azon rossz szokását, hogy a szennyezettebb tengeri fürdőhelyeket eleve leveszik a listáról. A finnek 2003-ban záratták le a partvidéki vizek 12, az édesvizek 4 százalékát.

Az uniós jelentés alapján annyi megállapítható, hogy az európai folyók és tavak vízminősége romlik, miközben a tengerpartoké megfelelőnek mondható. A helyzet rosszabbodásáért elsősorban az új tagállamok a felelősek.

2015-re az unió minden természetes fürdőhely minőségén javítani szeretne, ezért 2009-ig a tagállamoknak vízgyűjtő-gazdálkodási tervet kell kidolgozniuk. 2013-tól pedig szigorúbb kritériumrendszer alapján sorolják be a fürdővizeket, s ez az unió minden természetes fürdőhelyére vonatkozik majd.Országos vízhelyzetjelentés

A magyarországi folyók vízminősége nem alkalmas fürdésre, ennek ellenére meleg nyári napokon tömegek strandolnak a Tiszán vagy a Körösökben. A magyar vízminőség-szabályozás valamivel szigorúbb az uniós előírásoknál, ugyanis az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) 1997 óta egy speciális mikrobiológiai komponenst is vizsgál - tájékoztatta lapunkat Kádár Mihály, az OKI vízhigiénés főosztályának vezetője. Kutatásuk szerint a magyar fürdőhelyek minősítése a kiváló és a megfelelő szint között mozog, csupán a Tolna megyei Domboriban lévő Holt-Duna I. strand kapott nem megfelelő jelzést. Újszerű azonban az uniós fogalom a hazai jogállást tekintve, az EU ugyanis nemcsak az önkormányzatok vagy más üzemeltetők által kijelölt helyeket, hanem minden, a lakosság által hagyományosan és jelentős számban fürdés céljára használt vizes területet fürdőhelynek minősít.

Hazánk tavaly óta részt vesz egy európai felmérésben, amely során az ÁNTSZ emberei a szabadstrandok fürdőközönségével készítenek elégedettséget mérő interjúkat. Idén júliusban Csongrádon, augusztusban pedig Tiszakécskén folytatják az adatgyűjtést. A kutatás eredménye 2008 tavaszára várható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.