Gazdaság

Kína készül az amerikai megszorításokra

/ 2012.12.05., szerda 15:20 /

Az Egyesült Államok Kína második legnagyobb kereskedelmi partnere, így az ottani import esetleges drasztikus visszaesése érzékenyen érintené a hatalmas ázsiai gazdaságot – állítja Tálas Barna Kína-szakértő. Az MTA kutatója nem számít arra, hogy a hetekkel ezelőtti politikai vezetőváltás éles fordulatot hozna a kínai gazdaságpolitikában.

Rövid átmeneti időszak után a kínai vezetés újra napirendre fogja tűzni az ország számára legfontosabb törekvéseket - állítja Tálas Barna Kína-szakértő.

Ugyanakkor az valószínű, hogy a jövőben a gazdaságpolitika - az eddig erőltetett exportorientáltsággal szemben - nagyobb hangsúlyt fektet majd a belső piac élénkítésére, a fogyasztás ösztönzésére.

Kína is készül az amerikai fiscal cliff, vagyis a drámai mértékű amerikai államháztartási megszorító program elvileg januárban esedékes életbelépésének lehetséges hatásaira. Kína óriási valutatartalékokkal rendelkezik, tartalékainak egyharmadát amerikai államkötvényekbe fektette. Az USA jelenleg Kína második legfontosabb kereskedelmi partnere és nem sokkal marad el az Európai Uniótól. Ha Amerikában jelentősebb importkorlátozást léptetnének életbe a kínai árukkal szemben, akkor az érintené a kínai export 10-15 százalékát, s jelenleg a kínai vezetés már igyekszik is felkészülni erre a helyzetre - jelentette ki Tálas Barna.

Mindezek mellett még egy tényező befolyásolhatja jelentősen a kínai export alakulását. A kínai munkaerő - az életszínvonal általános emelkedésével - egyre drágul, vagyis manapság már a kínai ipar is arra kényszerül, hogy olcsóbb előállítási környezetet keresve Délkelet-Ázsiába helyezze ki termelését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.