Gazdaság

Globális árrobbanás

Vége Amerikának?

/ 2009.09.19., szombat 07:24 /

Kevin Phillips - 14 nagy hatású könyv szerzője, aki évek óta mondja, hogy nagy baj lesz - eddigi legprovokatívabb könyvével, mely a New York Times sikerlistája élére ugrott, borús képet fest Amerika jövőjéről.

A mostani válság 25 év hibás gazdaságpolitikájának következménye, mert a 80-as évek elejétől az amerikaiak egyre jobban eladósodtak, egyre kevesebbet takarítottak meg, egyre csökkent az ipar és nőtt a pénzügyi szektor részesedése: Amerika a korábbi hanyatló birodalmakat követi a bukás felé.

A birodalmak akkor léptek hanyatló szakaszukba, amikor a pénzgazdaság megelőzte a termelő szektort, és ez történt Amerikában az elmúlt negyedszázad során. 1980-ban még Amerika gazdasági teljesítményének 11 százaléka jött a pénzügyi szektorból, a válság előestéjén 22, miközben a teljes vállalati profit 44 százaléka már a pénzügyi cégeké volt, és csak 10 százalékot kaptak az iparban működő vállalatok. A spanyolok, a hollandok, majd a britek a birodalom lehanyatlása előtt 40-60 évvel már figyelmeztetést kaptak, hogy vége lesz a birodalomnak: ezt pénzügyi válságok jelezték. Amerikában most szólalt meg a vészcsengő.

Az új feljövő hatalmak Ázsia három dinamikusan fejlődő térségében találhatók: Közel-Kelet, India és Kína. Ezekben az országokban a termelő szektorok erősebbek, mint a pénzgazdaság; megtakarítanak, nem adósodnak el, sőt jelentős valutatartalékokat halmoznak fel, aranyat vásárolnak, és nem követik az angolszász szabadpiaci modellt. Ázsiában, de az egész világban egyre erősödik az állam, a gazdasági nacionalizmus és az új merkantilizmus.

Átmeneti szakaszban vagyunk: már vége a korábbi globális szabadpiacnak, de még nincs itt az erős gazdasági nacionalizmus világa, amely majd a nemzetállamok kezébe adja és hatalmi érdekeknek rendeli alá a természeti erőforrásokat. Ázsia erősödése hatalmas új középosztályt hoz, nő a fogyasztás, ezért új árforradalom söpör végig a globális gazdaságon. Már ezt láttuk 2000 és 2008 között, amikor robbant az energia, a nyersanyagok és az élelmiszerek ára; a mostani válság csak szünet, még jön a nagy világinfláció.

Századunk következő 50-70 évében az ismétlődik majd Ázsiában, ami már egyszer végbement Európában: elszabadulnak az árak. Európában 1500 és 1620 között 4-500 százalékos árrobbanás történt az Újvilágból beáramló ezüst és arany, a nagy háborúk és a reneszánsz technikai-művészeti vívmányai miatt. Most jön a második nagy árrobbanás, de ez már Ázsiából indul, az olajárrobbanásokhoz hasonlóan. Szintén a beáramló új pénz (a fejlett exportpiacokon eladott áruk ellenértéke), az ázsiai háborúk (most is folyik kettő) és a várható innovációk következménye lesz, mint korábban.

Az energia, az élelmiszerek és a víz árának elszabadulása innovációkat, új találmányokat, technikákat hoz, ezek azonban feltételezik a magas árakat: az erőforrások árrobbanása és az innovációk kéz a kézben járnak. A kőolaj árrobbanása teszi gazdaságossá a napenergia, a geotermikus energia, a szél, a biomassza és a többi megújuló energiaforrás használatát, de az innováció költsége beépül az árakba: az árak egymást tolják fölfelé.Az 1400-as évek végétől az 1600-as évek elejéig tartó hosszú európai "árrobbanás" közben és után kiszorították Európából Ázsiát - a mórokat a spanyolok, a törököket az osztrákok vezette katolikus szövetség, miközben az oroszok behatoltak a tatárok "ázsiai" térségébe. Most Ázsia szoríthatja ki Amerikát és Európát saját gazdasági övezeteiből: ez a gazdasági nacionalizmus győzelme a globális szabadpiac felett.

Az amerikaiak kedvelik a végleteket: hol közel a vég, hol örök a birodalom. Az igazság középen lehet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.