valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

http://valasz.hu/uzlet/van-e-ertelme-betiltani-a-muanyagszatyrot-es-a-szivoszalat-129146

Gazdaság

Globális vagyonadót a gazdagokra?- Szétkapkodták a sikerművet

/ 2015.05.08., péntek 16:49 /
Globális vagyonadót a gazdagokra?- Szétkapkodták a sikerművet

Bestseller járja be Európát és a világot: Marxra hajazó címével Thomas Piketty sztárközgazdász azt mutatja ki, miként lesznek a gazdagok még gazdagabbak, s a szegények egyre szegényebbek. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.

A kapitalizmus kortárs kritikája szerint a neoliberalizmusban nem a munka, hanem az öröklött vagyon lehet az érvényesülés záloga. Kemény munkával pénzt keresni vagy az öröklött vagyonban dúskálni: napjainkra visszatér a XIX. századi dilemma a 44 éves francia közgazdász, Thomas Piketty szerint. Két éve tartja izgalomban a világ közvéleményét A tőke a 21. században című könyve, amely nemrég a Kossuth Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. Az elemzés központi gondolata: ha a szegényeknek a jóléti újraelosztásból nem teszik lehetővé a társadalmi mobilitást, akkor a társadalmi különbségek nőnek, a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, és nem alakul ki stabil, összetartó középosztály – foglalja össze a Heti Válasz kérésére a lényeget Pogátsa Zoltán közgazdász.

Ezt eddig is sejtette mindenki, de Piketty minden korábbinál pontosabb képet rajzol a vagyonok felhalmozódásáról. Könyvét sokan az évtized egyik legfontosabb gazdasági tárgyú kötetének tartják, melynek sikerült telibe találnia a közhangulatot. Elég csak a 2011-ben indult, az egyszázaléknyi szupergazdag elitnek hadat üzenő civil Occupy mozgalom sikerére gondolni, de a növekvő egyenlőtlenségek ellen többször felemelte a szavát Ferenc pápa – a gazdasággal kapcsolatos gondolatairól épp a napokban jelent meg magyarul elemzés Ez a gazdaság öl! címmel – és Barack Obama amerikai elnök is.

Részletes háttér a május 7-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.