valasz.hu/uzlet/a-kozvetitorendszer-mindig-tukrozi-es-kifejezi-az-allam-helyzetet-58826

http://valasz.hu/uzlet/a-kozvetitorendszer-mindig-tukrozi-es-kifejezi-az-allam-helyzetet-58826

Gazdaság

Ő volt Portik Tamás élete párja!

/ 2013.07.03., szerda 11:20 /
Ő volt Portik Tamás élete párja!

Hamarosan bezárják a józsefvárosi piacot - jelentette be Kocsis Máté polgármester. Sokan pezsgőt bontottak, mások tiltakoztak, attól félve, hogy a jövőben nem tudnak olcsó ruhákhoz jutni. A holnap utcára kerülő Heti Válaszból kiderül: egyiküknek sincs igazuk.

A józsefvárosi piac  Fotó: Ajpek Orsi

A józsefvárosi piacot sokan a bűn melegágyának tartják, de vannak, akik úgy vélik: a piac fontos közfeladatot lát el, mondván, a legszegényebbek csak itt tudnak ruhát, játékot, műanyag izéket venni. Ha terepszemlét tartunk, kiderül, hogy a bezárással kapcsolatban mind a remények, mind a félelmek alaptalanok: a távol-keleti gagyi Mekkájának tartott területnek csak egy részén jelennek meg hamarosan a buldózerek.

Az, amit a köznyelv „józsefvárosi piacnak" nevez, két részből áll. A Kőbányai út és a vasúti vágányok közti sávban, négy hektáron működik maga a - Négy Tigrisnek nevezett - piac. Az itteni rothadó sátorváros helyére kerülnek a tervek szerint a foci-, streetball- és strandröplabdapályák, mászófalak, kültéri fitneszgépek, később szociális bérlakások. Az út másik oldalán azonban ott van az egykori Ganz-MÁVAG ipartelepe, melynek jelentős részét mára szintén birtokba vették a távol-keleti kereskedők. E terület háromszor nagyobb a II. kerületi Ganz-telkeknél, amelyekre ráfért a Mammut bevásárlóközpont, valamint a Millenáris Park - van tehát hely a kiköltöztetett 400-500 árusnak. E rész felszámolása fel sem merült, már csak azért sem, mert bármiféle változtatás gyakorlatilag lehetetlen: a terület több mint 150 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában áll, akiknek háromnegyede külföldi.

Látványterv: Ezt építenék a piac egy részére

Amikor a 2000-es évek elejétől felmerült a „kínai" piac bezárása, mindig akadt politikus, aki tiltakozott. Mondván: a szegényebbek innen szerzik be fogyasztási cikkeiket, s ha plázákba kényszerítenék őket, ellehetetlenülnek. A várható elégedetlenség miatt Kocsis Máté is bejelentette, hogy a kitelepített árusoknak az önkormányzat máshol kedvezményes feltételekkel biztosít üzlethelyiséget. Az aggodalmak azonban jórészt feleslegesek, mert arra a tévhitre épülnek, hogy a józsefvárosi alapvetően kiskereskedelmi jellegű. A Kőbányai út azonban különleges hely: itt alapvetően nagykereskedelem folyik. A bódék, pavilonok, asztalok arra szolgálnak, hogy a vevők - például belvárosi butikok árubeszerzői - a mintadarabok alapján kiválasszák a megrendelendő árut. Megmondják, hogy ebből a fajta pólóból száz, abból kétszáz, amabból ötven kell, és megalkusznak az árban.

A Négy Tigris tulajdonosi köre mindig is kapcsolatban állt nehézfiúkkal. A néhai Szetlik Ferenc Komondor Kft.-je által birtokolt piac őrző-védő feladatait anno - a később maffiavádakkal elítélt - Tasnádi Péter, illetve Láposi Lőrinc nyugalmazott nyomozó cége végezte. A Komondor Kft.-t Szetlik halála óta özvegye, Pápa Marianne - utóbb a néhai Kovács József operetténekes élettársa -, Magyarország egyik leggazdagabb üzletasszonya irányítja.

Több médium szerint szoros kapcsolat állt fenn Pápa Marianne és Portik Tamás, a nemrég őrizetbe vett egykori Energol-vezető között. Kocsis Máté - aki a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaként is jól informált lehet - így nyilatkozott a Figyelőnek: „Azt is tudom, hogy [Pápa] Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök."

További exkluzív részletek a Heti Válasz július 4-i számában, mely - digitális formában - a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.