Gazdaság

Nyugdíjért gyermek – csődbe megy a tb, ha nem születnek elegen

/ 2012.06.21., csütörtök 08:36 /
Nyugdíjért gyermek – csődbe megy a tb, ha nem születnek elegen

Járványszerűen terjed a gyermektelenség és az egygyermekes családmodell. Két közgazdász azt javasolja, vegyék el a gyermektelenek majdani induló nyugdíjának 40 százalékát. Érvek mellette és ellene, megmutatjuk, miért az utóbbiak az erősebbek.

A követ Szalai Piroska, a női foglalkoztatásért felelős miniszteri biztos dobta be az állóvízbe azzal, hogy a középosztály bébiboomjáról szóló munkaanyagába bevette a Botos-házaspár javaslatát. Botos Katalin, az Antall-kormány tárca nélküli minisztere és férje, Botos József, a rendszerváltás utáni első társadalombiztosítási főigazgató szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a nyugdíjat csak a munkában töltött évek száma és az egykori kereset határozza meg. Ez a számítási mód hazug, mert úgy tesz, mintha a járulékot a saját nyugdíjunkra fizetnénk. Pedig amit ma levonnak tőlünk, azt holnap már utalják is a szüleinknek, nagyszüleinknek. Egy fillér sem marad belőle, nemhogy a mi öregkorunkra, de a következő hónapra sem – állítják.

A nekünk járó nyugdíjat a gyerekeink állják majd, s összegét gyakorlatilag az határozza meg, hány utódot nevelünk. Nem személy szerint, hanem nemzeti szinten. Botosék véleménye mindjárt nem tűnik huhogásnak, ha rápillantunk a most 30 évesek termékenységi adataira. A 75 ezer 1980-ban született nő közül 36 ezer volt gyermektelen, és mindössze 18 ezernek volt legalább két gyermeke a negyedik X-be lépve. 

A Heti Válasz „forintosította” (s kicsit kerekítette) bonyolult számításaikat, s úgy találta, a kétgyermekesek számára semmilyen változást nem hozna a javaslatuk. Ám a velük azonos ideig dolgozó és ugyanannyit kereső négygyermekesek (férfiak és nők egyaránt) 25 százalékkal többet kapnának, a háromgyermekesek pedig 15 százalék nyugdíjbónuszhoz jutnának. Ám még jelentősebbek a „büntetések”: az egygyermekesek nyugdíját 25 százalékkal vennék vissza, a gyermektelenek pedig közel 40 százalékkal kisebb időskori ellátást kapnának, mint a kétgyermekesek.

A mai harmincéveseknek viszont több mint háromnegyede a „büntetőzónában” tartózkodik: közel felük egyáltalán nem szült még (ez 40 százalékos nyugdíj-csökkentésbe kerülhetne), további 28 százaléknak pedig csak egy gyermeke van (-25 százalék nyugdíj). A demográfusok előrejelzése szerint az 1975-ösök (ma 37 évesek) 18 százaléka, az 1980-asok (32 évesek) 29 százaléka nem gondoskodna élete során utódról.

Legalábbis akkor, ha a magyar nők nem kezdik követni a nyugati trendet. Ám azt, hogyan döntött 13 ország 20 éves születési csúcsot, és milyen változtatásokra készül a témában a magyar kormány, megtudhatják a Heti Válasz június 21-i számából, amely csütörtöktől digitális formában elolvasható a digitalstand.hu oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.