valasz.hu/uzlet/a-politikanak-beken-kell-hagynia-a-mediat-50042

http://valasz.hu/uzlet/a-politikanak-beken-kell-hagynia-a-mediat-50042

Gazdaság

Nyugdíjért gyermek – csődbe megy a tb, ha nem születnek elegen

/ 2012.06.21., csütörtök 08:36 /
Nyugdíjért gyermek – csődbe megy a tb, ha nem születnek elegen

Járványszerűen terjed a gyermektelenség és az egygyermekes családmodell. Két közgazdász azt javasolja, vegyék el a gyermektelenek majdani induló nyugdíjának 40 százalékát. Érvek mellette és ellene, megmutatjuk, miért az utóbbiak az erősebbek.

A követ Szalai Piroska, a női foglalkoztatásért felelős miniszteri biztos dobta be az állóvízbe azzal, hogy a középosztály bébiboomjáról szóló munkaanyagába bevette a Botos-házaspár javaslatát. Botos Katalin, az Antall-kormány tárca nélküli minisztere és férje, Botos József, a rendszerváltás utáni első társadalombiztosítási főigazgató szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a nyugdíjat csak a munkában töltött évek száma és az egykori kereset határozza meg. Ez a számítási mód hazug, mert úgy tesz, mintha a járulékot a saját nyugdíjunkra fizetnénk. Pedig amit ma levonnak tőlünk, azt holnap már utalják is a szüleinknek, nagyszüleinknek. Egy fillér sem marad belőle, nemhogy a mi öregkorunkra, de a következő hónapra sem – állítják.

A nekünk járó nyugdíjat a gyerekeink állják majd, s összegét gyakorlatilag az határozza meg, hány utódot nevelünk. Nem személy szerint, hanem nemzeti szinten. Botosék véleménye mindjárt nem tűnik huhogásnak, ha rápillantunk a most 30 évesek termékenységi adataira. A 75 ezer 1980-ban született nő közül 36 ezer volt gyermektelen, és mindössze 18 ezernek volt legalább két gyermeke a negyedik X-be lépve. 

A Heti Válasz „forintosította” (s kicsit kerekítette) bonyolult számításaikat, s úgy találta, a kétgyermekesek számára semmilyen változást nem hozna a javaslatuk. Ám a velük azonos ideig dolgozó és ugyanannyit kereső négygyermekesek (férfiak és nők egyaránt) 25 százalékkal többet kapnának, a háromgyermekesek pedig 15 százalék nyugdíjbónuszhoz jutnának. Ám még jelentősebbek a „büntetések”: az egygyermekesek nyugdíját 25 százalékkal vennék vissza, a gyermektelenek pedig közel 40 százalékkal kisebb időskori ellátást kapnának, mint a kétgyermekesek.

A mai harmincéveseknek viszont több mint háromnegyede a „büntetőzónában” tartózkodik: közel felük egyáltalán nem szült még (ez 40 százalékos nyugdíj-csökkentésbe kerülhetne), további 28 százaléknak pedig csak egy gyermeke van (-25 százalék nyugdíj). A demográfusok előrejelzése szerint az 1975-ösök (ma 37 évesek) 18 százaléka, az 1980-asok (32 évesek) 29 százaléka nem gondoskodna élete során utódról.

Legalábbis akkor, ha a magyar nők nem kezdik követni a nyugati trendet. Ám azt, hogyan döntött 13 ország 20 éves születési csúcsot, és milyen változtatásokra készül a témában a magyar kormány, megtudhatják a Heti Válasz június 21-i számából, amely csütörtöktől digitális formában elolvasható a digitalstand.hu oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.

A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica? Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Gluténmentes termékeket fejleszt a SPAR

Hosszú távra tervezi az együttműködését a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) és a SPAR: hazai előállítású, megbízható és ellenőrzött gluténmentes termékekkel bővül a SPAR saját márkás kínálata.

Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Szalóki Ági: „Beálltam pékinasnak”

Néha elvonul pékinasnak, közéleti akciókat szervez, és mindenkit boldogember-nézőbe küld Magyarszovátra. Szalóki Ági abban hisz, hogy a társadalmi szintű változást az apró, hétköznapi helyzetek megoldása hozhatja el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyílászárópiaci innováció 80 éve

Összesen félmilliárd bukó/nyíló vasalat-garnitúrát értékesített 80 évvel ezelőtti megalakulása óta a németországi székhelyű Roto csoport, ezzel 55 országban ők érték el a legmagasabb eladási számot. A német Wirtschafts Woche magazin idén tavasszal a „2018. évi világpiaci vezető” címmel jutalmazta a céget.