Gazdaság

Hatalmas csalódás: csak ennyit fizetnek a nyugdíjpénztárak

/ 2011.01.12., szerda 13:44 /
Hatalmas csalódás: csak ennyit fizetnek a nyugdíjpénztárak

Mennyi az annyi? Ez foglalkoztatja most a legtöbb érintettet: lapunk megpróbálta kiszámolni.

Verhetik a fejüket a falba azok a magánnyugdíj-pénztári tagok, akik az elmúlt 12 évben nem fordítottak gondot arra, hogy melyik pénztárnál tartják a pénzüket.

Ha keresetük az átlagbér körül volt, most azt kérdezhetik: négyszázezer forintot vagy egy fillért sem kapnak a magánpénztári rendszer felszámolásakor? Az idei évig ugyanis mindenkinek lehetősége volt megválasztani, melyik magánnyugdíjpénztárnál nyit számlát.

 

Miután a kormány január elsejétől megszüntette a kötelező magánpénztárakat, csak azok maradnak tagok, akik vállalják: a jövőben csupán a tízszázalékos egyéni járulék után kapnak nyugdíjat, a munkáltatójuk által fizetett hozzájárulásért ezután járó tb-nyugdíjtól viszont elesnek.

Nekik január végéig kell felkeresniük a társadalombiztosítási nyugdíjat folyósító intézetet, és nyilatkozniuk kell maradási szándékukról. A többiek két dolgot tehetnek: semmit sem csinálnak, és akkor május elejéig postai címükre utalják a számlájukon addig felhalmozódott reálhozamot. Vagy felkeresik a magánpénztárukat, és jelzik, milyen számlaszámra kérik az egyébként adómentes összeget.

Feltéve, hogy lesz mit kérni. A magánnyugdíjpénztáraknál az elmúlt 12 évben összegyűlt pénz 32 százalékát ugyanis olyan számlákon helyezték el, amelyeken akkor is csak ötezer forint vagy még kisebb reálhozam képződött, ha az illető átlagbérnek megfelelő összeget keresett. A tagok egy része viszont 400 ezer forintnál is többet vehet fel. Igaz, ők kevesen vannak: mindössze minden tízezredik magánpénztártag.

Hányan lehetnek a nyertesek, és hányan a vesztesek? Ezt nem könnyű megmondani. A pénztárak ugyanis háromféle portfóliót működtettek, ám a Pénzügyi Szolgáltatók Állami Felügyeletének arról nincsenek adatai, hogy melyik befektetési csomagban hány tag vagyonát kezelték. Ezért azt néztük meg, az összvagyon mekkora százalékát kezelte egy-egy pénztár adott portfóliója, a hozamot pedig nyugdíjszakértőnk úgy számolta ki, mintha valaki végig a mindenkori átlagbérnek megfelelő összeg után fizetett volna tagdíjat. (Az is lehet, hogy ilyen tag egy sem volt, ám a modellszámítás akkor is segíthet átlátni a pénztárak teljesítményét.)

Kimutatásunkon jól látszik, milyen kevesen választották a ranglistavezető pénztárakat, pedig azok remekül fektették be tagságuk vagyonát. Másik táblázatunkban ezért azt vizsgáltuk, melyek a legnagyobb összeggel gazdálkodó portfóliók, mert azt feltételeztük, hogy ezekhez nagyszámú tagság is társul. Így már érthetővé válik, miért fekszik a pénztártagok vagyonának csaknem harmada olyan számlákon, amelyeken még átlagfizetés melletti befizetés esetén is csak ötezer forintos vagy az alatti reálhozam várható. Az öt legnagyobb pénztár közül kettő is igen alacsony hozamot produkált. A tagok másik harmada viszont 130-150 ezer forint közötti reálhozamra számíthat, persze csak akkor, ha végig átlagbér körül volt a keresetük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.