Gazdaság

Hatalom és dicsőség

/ 2011.05.31., kedd 11:25 /
Hatalom és dicsőség

Húsz éve sokan destruktív szektának tartották, ma a történelmi egyházi státusz várományosaként emlegetik őket; mindkettőt indokolatlanul. Bal- és szélsőjobboldali vádak szerint - a tulajdonukban álló ATV-t is érintő - paktumot kötöttek a Fidesszel. Pillantás a Hit Gyülekezete politikai vegykonyhájába.


Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt a Hit Gyülekezetéhez kötődő Vidám Szimfonikusok koncertjének fővédnöke; Kósa Lajos, Debrecen jobboldali vezetője nyitja meg az egyház helyi iskoláját; a kormánypárti Lázár János irányította Hódmezővásárhely ingyen ad ingatlant Németh Sándoréknak. Három példa a közelmúltból arra, mennyit változott a világ a kilencvenes évek óta, amikor a jobboldalon még közveszélyes szektának tekintették az 1979-ben megalakult Hit Gyülekezetét.

Elvtelen pálfordulás?

Ezek az ügyek persze egyedi esetek, és nem feltétlenül jeleznek elvtelen pálfordulást a politika konzervatív fertályán. Arra viszont elegendőnek bizonyultak, hogy a Jobbik paktumot emlegessen, és a Fidesz házi szektájának kiáltsa ki a "cionista bizniszgyülekezetet". Erre a fenti gesztusok mellett az adott alapot, hogy felmerült: az egyházi törvény módosítása következtében a "hitgyüli" a történelmi felekezet rangjára emelkedhet. Szászfalvi László egyházügyi államtitkár márciusi jogszabálytervezete szerint ugyanis 100 éves múlt vagy 25 ezer fős tagság kellene e kategória megcsípéséhez; utóbbi feltételnek pedig a társulat könnyedén megfelelne. Legutóbb 19 ezren ajánlották fel nekik adójuk egy százalékát, s ezzel ők a negyedik legtámogatottabb hazai egyház. Önbevallásuk szerint "kemény magjuk" 30-40 ezer, a tágabb kör 70 ezer főt tesz ki, s amint - munkatársán keresztül - a vezető lelkész lapunk értésére adja, nekik az 50 ezer fős határ sem okozna gondot.

Az elmúlt hónapokban az ellenoldalról is támadás érte Némethéket. Nem akárki, mint a Hit Gyülekezete belügyeit 1999-ben botránykönyvben megörökítő Bartus László - ma az Amerikai Magyar Népszava főszerkesztője - sejdített összeesküvést. Elmélete szerint a Fidesz már tavaly mefisztói alkut kötött az egyházzal. Ennek első elemeként Németh Sándorék a 2010-es választások előtt kihátráltak a 2009-es európai parlamenti voksoláson még pártolt MDF mögül. Mivel így Dávid Ibolya alakulata kiesett az Országgyűlésből, a Fidesz megszabadult jobboldali vetélytársától; Bartus szerint Orbán Viktor cserébe történelmi státuszt ígért a gyülekezetnek. Az egyezség további eleme az volna, hogy a - 74 százalékban az egyházhoz kötődő cégek tulajdonában álló - masszívan baloldali ATV-t pacifikálják, és "őfelsége ellenzékeként" működtetik.

Németh Sándor két hete a Magyar Narancsban nyilatkozott politikai kapcsolataikról. Ekkor elismerte, amit 2009 áprilisában a gyülekezet szóvivője az MTI-nek letagadott: vagyis hogy az SZDSZ-szel kialakított korábbi szövetséget az MDF-fel kötött szervezett együttműködés váltotta fel. Ennek megfelelően a legutóbbi európai parlamenti választáson "tagságunk jelentős része az MDF listájára szavazott" - árulta el a lelkész, majd gondoskodott arról, hogy mindegyik további pártot a gyülekezettel való kokettálás gyanújába keverje. Magyarázata szerint 2010-ben azért nem álltak Dávid Ibolyáék mellé, mert az SZDSZ ezt kérte tőlük, illetve "az MSZP és a Fidesz vezetői is ellenérdekeltek voltak az MDF sikerében, mindkét oldal ezt ismertette velünk". (Végül azért szakítottak a fórummal, mert nem találták eléggé hatékonynak - állítja.)

Nem tudni, hogy a Fidesznek, az ATVnek vagy a gyülekezetnek lenne-e kínosabb, ha Bartus teóriája beigazolódna. A tévé képernyőjén ugyanakkor - legalábbis egyelőre - semmi sem utal paktumra. "A markánsan baloldali szereplőkkel működő Újságíróklubot például eszünk ágában sincs megszüntetni, és kijelenthetem: az ATV ellenzéki csatorna marad" - mondja lapunknak Németh Szilárd hírigazgató (civilben a vezető lelkész fia). Mindössze annyi látszik, hogy az adó profiltisztításon esett át, és az eddiginél több néző- és hirdetésvonzó, szórakoztató műsort sugároznak.

"Mi értelme volna beállni sokadik kormánypárti tévének, amikor legnépszerűbb műsorunk, az Egyenes beszéd 2009-ről 2010-re megduplázta nézettségét, így alkalmanként közel félmillió főt szögez a képernyő elé? Mivel pedig közönségünk alapvetően baloldali, üzleti okokból is öngyilkosság volna áthangolni a tévét" - teszi hozzá Németh. Ez annál is érthetőbb, mert tudomásunk szerint a televízió nem termel nyereséget. Jelenlegi költségvetése nullszaldóra jön ki, és ebben már benne van az a kétmilliárd forint is, amit az előző kormány jóvoltából 2010-re és 2011-re kaptak a Nemzeti Üdülési Alapítványtól a hazai pihenést népszerűsítő műsorokra.

A csatorna az országszerte kétszáz közösséggel rendelkező szervezet "médiabirodalmának" zászlóshajója. Hetek című közéleti hetilapjukat 1997-ben indították, Vidám vasárnap címmel pedig 2001-től sugározzák istentiszteletüket az ATV-n. Kezdetben műsoridőt vásároltak, majd 2003-ban cégeiken keresztül megvették a televízió részvényeinek először felét, majd háromnegyedét. (A tévében közvetett tulajdonos Új Spirit Kft. ügyvezetője nem más, mint Németh Sándor lánya, Kauzál Alexandra.) "Erre azért volt szükség, hogy a támadásokra válaszul saját csatornánkon juttathassuk el üzeneteinket a nyilvánosságnak" - eleveníti fel a múltat lapunknak az ATV és a Hetek szerkesztője, Hazafi Zsolt.

Gera Zoltán szerepe

Ma már a csatorna jóval többre: politikai és gazdasági befolyásszerzésre alkalmas. Az ATV 24 százalékos tulajdonosa pedig - vállalkozásain keresztül - Elek István. A hazánk monacói tiszteletbeli konzuljaként tevékenykedő baloldali üzletember nem köthető sem Gyurcsány Ferenchez, sem Mesterházy Attilához; leginkább a szocialista párt veteránja, Kovács László bizalmasaként ismerik. Ez a tény magyarázhatja azt a paradoxont, hogy miközben az ATV-t "szoci házitévéként" emlegetik, a csatorna a saját belátása, illetve érdekei alapján közelíthet az MSZP belügyeihez. Ennek megfelelően a Gyurcsány-Mesterházy-vetélkedésben nem foglalnak állást; amint Németh Szilárd mondja, nézőik között mindkét oldalnak vannak hívei, és nem akarják elveszíteni egyik tábort sem.

Ezt a megosztottságot tetten lehet érni Bartus László vádjainak hátterében is. "Ha valaki ismeri Lacit, tudja, hogy neki mindig istenítenie kell valakit. Ez a személy korábban Németh Sándor volt - amíg aztán ellene nem fordult. Rajongásának tárgya jelenleg Gyurcsány Ferenc; és ha az ATV nem áll kizárólagosan az exkormányfő mellé, akkor azzal csakis az úgymond fideszes diktatúra szálláscsinálója lehet" - mondja Hazafi Zsolt.

Ha Bartus vádja egy az egyben nem helytálló is, szembeötlő a Fidesz és a gyülekezet viszonyának változása. A korábbi szembenállást a békés egymás mellett élés, sőt helyenként az együttműködés váltotta fel. "Sok városban mi vagyunk a második legnagyobb felekezet, így megkerülhetetlenek lettünk a helyi közéletben" - magyarázza lapunknak Morvay Péter, a Vidám vasárnap szerkesztője.


A szavazatmaximálás szempontja mellett a Fideszben mára gyökeret verhetett az a belátás is, hogy minden egzaltáltsága ellenére a "hitgyüliben" kétségbevonhatatlanul vallási tevékenység folyik. "És ha Gera Zoltánt sem a katolikus, sem a református egyház nem tudta kiragadni a drogfüggőségből, ám nekik sikerült, akkor ez elismerésre méltó" - példálózik a labdarúgóval a történelmi felekezetekben "hivatalból" jártas kormányzati forrásunk. "Németh Sándorék ugyanakkor cserébe másfajta - a közösségtől, a vezető lelkész kisugárzásától való - függést kínálnak. Ilyen értelemben rájuk némileg igaz a mondás, hogy a vallás a népek "ópiuma"; ám ez még mindig jobb, mint a kemény drog" - teszi hozzá.

Gera személye, azon túl, hogy a sportoló a gyülekezet legjobb arcát mutatja a nyilvánosság felé, "jószolgálati nagykövetként" is értelmezhető az egyház és a Fidesz között. A focista ugyanis bensőséges barátságot ápol Orbán Viktorral; fontosabb meccseire jegyet küld neki, a miniszterelnök pedig tavaly személyesen járt közbe, hogy a csatár ismét szerepeljen a válogatottban. Orbán emellett beszélő viszonyt tart fenn az ATV elnökével is. Sőt értesüléseink szerint a politikus és az ugyancsak 1963-as születésű Rózsa István több mint két évtizede - ám nem a politikából - ismeri egymást, így kapcsolatukat már csak nemzedéki okokból is kulturált párbeszéd jellemzi.

Akárkivel beszélünk az egyházban, mindenki azt állítja, hogy a társadalmi elfogadottság növekedésével együtt politikai értelemben a gyülekezet is sokszínűbb lett. "Ma már nincs Fidesz-ellenesség a köreinkben, sőt pártállás tekintetében az egyház tagjai lefedik a társadalmat. A kormánnyal pedig több világnézeti kérdésben - magzatvédelem, az azonos neműek házasságának elítélése, a családok erősítése - egy hullámhosszon vagyunk" - mondja Morvay Péter. És ez vajon akár középtávon el fog-e vezetni odáig, hogy egy választás előtt a gyülekezet a Fidesz melletti szavazásra buzdít? - kérdezzük a gyülekezet egyik prominens személyiségétől. "Ha odáig fajul a helyzet, hogy a választás a Fidesz és a Jobbik közé szűkül, akkor az előbbi mellé kell állnunk. Úgy gondolom, ekkor Németh Sándor nyíltan oda fogja tenni magát" - lep meg a válasszal az illető.

Megnemtámadási szerződés

A Fidesszel kötött paktumot pedig leginkább az tudná cáfolni, ha a gyülekezet nem kapná meg a történelmi státuszt. Nos, úgy tudjuk, pontosan ez fog történni, ugyanis a kormánypártokban ilyen tartalmú új törvényjavaslat körvonalazódik. Ennek fő oka, hogy a 25 ezres limit olyan nagy múltú, ám hazánkban kicsiny egyházakat rekesztene ki a történelmi kategóriából, mint az ortodoxok, unitáriusok vagy metodisták - és persze a katolikus püspökök sem lelkesednek azért, hogy egy kalap alá kerüljenek nemszeretem gyülekezetekkel. Lukács Tamás és Vejkey Imre KDNP-s parlamenti képviselők így olyan feltételeket terveznek meghatározni, melyek alapján a Hit Gyülekezetét elismerik egyháznak, de - már ha lesz olyan - a történelmi jelzőt nem kapják meg.

Vannak, akik arra figyelmeztetnek: a felekezetet azért sem érdemes túlzott elismerésben részesíteni, mert lehet, hogy egygenerációs egyházként idővel lelépnek a történelem színpadáról. Ma még nem tudni, hogy az alapító nemzedék távozása után a gyülekezet szétesik-e, avagy a maga joviális stílusával csudálatos módon értelmiségieket és egyszerű embereket egyként megszólítani képes Németh Sándor spirituális tekintélye - bírálói szerint: személyi kultusza - átörökíthető-e másra.

A gyülekezet értékén kezelésére több elképzelés létezik. Az egyik szerint a történelmi kategóriába nem a taglétszám, hanem csak a százéves múlt alapján lehetne bekerülni. A másik javaslat szerint nem hoznának létre külön csoportot a történelmi egyházaknak, hanem az új feltételek - például húszéves múlt és ezerfős tagság - teljesítése alapján elismert felekezeteken belül a kormány kivel történelmi jogon, kivel csak intézményfenntartói alapon kötne megállapodást. Akárhogy lesz is, kormányzati informátorunk szerint nem kell tartani attól, hogy a kabinet elvtelen alkut köt a Hit Gyülekezetével. "A törvényt legfeljebb kölcsönös megnemtámadási szerződésként lehet értelmezni. Ugyanakkor erre az esetre is és mindkét fél szempontjából igaz a bibliai mondás: aki nincs ellenünk, az velünk van" - összegez forrásunk.Pápábbak a pápánál

A pünkösdista-karizmatikus irányzathoz tartozó Hit Gyülekezete teológiája alig különbözik a hagyományos protestáns egyházakétól, erkölcsi felfogásuk pedig "vasárnapi keresztényeket" megszégyenítően szigorú. Gyermekholokausztnak nevezik a magzatgyilkosságot, elítélik a pornográfiát, a válást, a kábítószer-használatot. Házasságtörés esetén felszólítják a vétkes felet, hogy térjen vissza a társához, vagy hagyja ott a gyülekezetet. "A feleség a férj segítőtársa, aki alárendeli magát a férj vezetésének. Feladata, hogy gyermekeket szüljön, gondoskodjon háza népéről és szeresse férjét" - olvassuk tanításukban.

Mindezek ellenére a balliberális értelmiség nem ókonzervatív alakok gyülekezetének tekinti őket, hanem szalonképes, sőt egyre "menőbb" szövetségesnek a jobboldal elleni küzdelemben. Nem úgy az Egyesült Államokban: ott az efféle egyházak a jobboldal meghatározó támogatói. Annak idején kis túlzással ők nyerték meg George W. Bushnak az elnökválasztást, de a világ legnépesebb katolikus országában, Brazíliában sem lehet már valaki elnök a szavazataik nélkül.

A Hit Gyülekezete a cionista jelzőt azzal érdemelte ki, hogy teológiai alapon - és kritikátlanul - támogatja a zsidó államot: eszerint Jézus második eljövetelének feltétele a bibliai Izrael helyreállítása. "Ekkor a zsidóság el fogja ismerni Jézus Krisztust mint Messiást" - folytatódik tanításuk, ám erre a sokatmondó kitételre (szélső)jobboldali bírálóik és balliberális pártfogóik egyaránt süketek maradnak.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.