Gazdaság

Egymillióval csökkent Lengyelország népessége az elvándorlás miatt

/ 2011.07.22., péntek 17:37 /
Egymillióval csökkent Lengyelország népessége az elvándorlás miatt

Hathatós intézkedésekre lenne szükség a folyamat visszafordítására, mivel ha semmi nem változik, az további terheket fog róni az aktív dolgozókra.

Europai Unio


Hivatalos statisztikai adatok szerint 2009-ben 1,9 millió lengyel tartózkodott tartósan külföldön, de a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai alábecsülik a valóságos számot, amit alátámasztanak a brit és az ír statisztikák is. Valószínűbb, hogy jelenleg mintegy 2,4 millió lengyel él külföldön, és ezeknek a fele már nem is szándékozik hazatérni - mondta a lapnak Krystyna Iglicka, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának (CSM) munkatársa. A tartósan külföldön tartózkodó lengyelek 75 százaléka a GUS adatai szerint is már több mint egy éve választott hazájában él.

Az ENSZ álláspontja szerint az ilyen tartósan külföldön élő személyeket a tartózkodási ország népességéhez kell számítani. Ily módon Lengyelország lakossága nem a hivatalosan megadott 38,2 millió, hanem csak 36,8 millió vagy még ennél is kevesebb - mondta Iglicka.

A külföldön élő lengyelek közül sokan nagyszerűen boldogulnak, cégeket alapítanak, továbbképzik magukat, tanulnak. Lengyelországban nem látnak olyan változásokat, amelyek miatt érdemes lenne visszatérniük. 47 százalékuk ráadásul fiatal, 20-34 éves, sokan közülük most alapítanak családot, születnek gyerekeik. És külföldön jóval bőkezűbb a családtámogatási rendszer, mint Lengyelországban, nem beszélve a fizetések közötti jókora különbségről. Egyre többen végleg letelepednek új hazájukban, ingatlant vásárolnak.

A gazdasági válság sem késztette hazatérésre a lengyeleket. A GUS adatai szerint csupán 340 ezren jöttek vissza Lengyelországba. Hazatérés helyett inkább más külföldi országokba költöznek, amelyeket kevésbé érint a válság, például Norvégiába, Svédországba, Hollandiába.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy hathatós intézkedésekre lenne szükség a lengyel fiatalok otthon tartására. Minél többen távoznak ugyanis, annál több idős korú jut egy aktív dolgozóra. Ezért a következő nemzedékekre nagyobb adóteher nehezedik majd a nyugdíjasok növekvő száma miatt. Ez pedig a fiatalokat még inkább emigrációra késztetheti, és az ország fokozódó elnéptelenedéséhez vezet.

De pozitív hozadéka is van az emigrációnak: az elvándorlás az elmúlt években tehermentesítette a lengyel munkaerőpiacot. Ennek köszönhetően nem öltött gigantikus méreteket a munkanélküliség, amely 3,5 millió helyett jelenleg 1,9 millió embert érint. Az emigránsok ráadásul nagy mennyiségű készpénzt utaltak haza - 2004 óta 110 milliárd zlotyt (1 zloty kb. 70 forint) -, ami kedvező hatással járt a lengyel gazdaság fejlődésére. Nem beszélve az értékes tapasztalatok megszerzéséről, idegen nyelvek és az üzleti világban való érvényesülés módjainak elsajátításáról - írta a Dziennik Gazeta Prawna.

Magyarországon sem rózsás a helyzet. Lapunk korábbi cikke szerint a hatóságoknak itthon nincs pontos információjuk arról, hogy uniós csatlakozásunk óta hányan hagyták el az országot. Amit biztosan tudni, hogy 2004 és 2010 között 73 ezren jegyeztették be magukat munkavállalóként az Egyesült Királyságban, valamint Írországban. Ezen felül hatvanezernél is több magyar jelezte a német hatóságoknál, hogy kint szeretne maradni.

A kiemelt figyelmet kapó szakterületeken kívül - mint például az egészségügyet érintő migráció - egyre több pincér, vagy akár hentes is külföldön próbál boldogulni. De kimondottan népszerű a kivándorlás a műszaki értelmiség körében is: a kétezres évek közepén minden negyedik friss diplomásra jutott egy kivándorló.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.