Gazdaság

Hazafias kötelességünk volna az Iszlám Állam elleni küzdelem?

/ 2015.03.11., szerda 15:34 /

Van egy szempont, amelyről senki nem beszél az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalás kapcsán. Az állami résztulajdonú Mol valóságos hídfőállást épített ki Kurdisztánban, azaz a „mi” olajunk is ott van a térségben.

A tegnapi hír úgy szólt, hogy a kormánypártok és a Magyar Liberális Párt – melynek Fodor Gábor az egyetlen parlamenti képviselője – támogatják a kurdisztáni részvételt, a Jobbik és az LMP nem, a baloldali ellenzéki pártok pedig nem mentek el a külügyi tárca által kezdeményezett egyeztetésre.

Április közepére jutunk majd oda, hogy dönthet az Országgyűlés: hozzájárul-e a magyar szerepvállaláshoz az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, majd május végén indulhatnak a katonák Észak-Irak kurdisztáni régiójába. A részvétel mellett általában az a fő érv, hogy az Iszlám Állam a nyugati értékközösséget támadja, ezért be kell szállni – legalább őrzés-védelmi feladatok teljesítése erejéig – a harcba.

A Mol fúrótornya az iraki Kurdisztán tartományban fekvő Akri közelében

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Van azonban egy praktikusabb szempont is. A Magyarország és Kurdisztán közötti szövetség nem elméleti, nem reménybeli, nem ideológiai lehetőség, hanem nagyon is gyakorlati valóság. A Mol-csoport olajat termel Kurdisztánban; a magyar multinak jelenleg ez az egyik legfontosabb külföldi kutatási-bányászati érdekeltsége. Bevallottan a Molt hivatott segíteni az Erbílben a minap megnyitott magyar főkonzulátus is. S noha a kurdisztáni Mol-aktivitást egyelőre nem veszélyezteti az Iszlám Állam nyomulása, ráadásul a helyi hadsereg lényegében teljes biztonságot nyújt a vállalatnak, ugyan kinek érdemes gesztust tenni egy nemzetközi koalíció tagjaként, ha nem egy efféle magyar érdekű régiónak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.