Gazdaság

Házi munka

A nyugodtabb körülmények miatt választják legtöbben a távmunkát

/ 2009.10.29., csütörtök 15:54 /

Mindössze néhány iroda jelenti a kétszázötven munkatársat foglalkoztató, call center szolgáltatásokat nyújtó Comforce Kft. fő hadiszállását. A Magyarország legnagyobb távmunkás bázisát működtető vállalkozás ügyvezető társtulajdonosával, Papp László Dáviddal beszélgettünk.

Nem hiányzik a munkatársaknak a munkahely, ahová bejárhatnak?


Gyakran az élethelyzetükből adódóan, de egyre inkább a megtakarítható útiköltség és a nyugodtabb körülmények miatt választják a munkavállalók a távmunkát. Az a munkahelyi közeg, amit egy iroda jelent, nálunk a világhálóra költözött. A netes kommunikációs technológiák segítségével a feladatok sokszor hatékonyabban kezelhetők, mint egy hagyományos munkahelyen. Hiszen nincsenek körülményes egyeztetések, hosszú kávé- és cigarettaszünetek. Van viszont nyolc vidéki telephelyünk, ahová bejárhatnak a munkatársak, nagy részük azonban inkább otthonról dolgozik.

Milyen munkákat lehet otthonról elvégezni?

Bármit, ami telefonon, széles sávú internetkapcsolat és számítógép segítségével elvégezhető. Idetartozik a telefonos értékesítés, a telemarketing, a piackutatás vagy a követeléskezelés, információs vonalak vagy akár komplex ügyfélszolgálatok üzemeltetése.

Megvan a bizalom a magyar cégekben ahhoz, hogy az olyan kényes területeket, mint az ügyfélszolgálat vagy a reklamációk kezelése, külsős vállalkozóra bízzák?

Bőven van hová fejlődni, még kevés a bizalom az ügyfélkezelési feladatok kiszervezéséhez. Helyette több tízmilliós beruházással saját központot hoznak létre, amely az egyenetlen kihasználtság miatt hosszú távon sokszor nyeli a pénzt. A környező országokban a vállalatok fele külső szakértőre bízza ezeket a tevékenységeket, nálunk ez az arány mindössze 17 százalék. Pedig a válságban költséghatékonyabb a tudást és kapacitást bérbe venni.Miért távmunkásokkal dolgoznak?

Kezdetben klasszikus call centerben gondolkodtunk, amit csak kiegészített volna a távmunkás munkaerő. De a gyorsan érkező megrendelések teljesítésével nem lehetett addig várni, amíg mindez kiépül, ezért a netes technológiákat hívtuk segítségül. Így is közel egy évbe telt, mire tökéletesítettük a háttérfolyamatokat és minőségbiztosítást. Közben kiderült, sokkal eredményesebbek a távmunkások, s hogy az eredeti elképzelésünk szerinti modell nem is működne.

Túl nagy befektetést igényelt volna?

Ez a modell más vállalatirányítási filozófiát kíván. Ha a távmunkások csak kiegészítik az alapstruktúrát, akkor kevesebb figyelmet kapnak, és könnyebben elveszíthetjük őket. Nálunk az ügyintéző van az első helyen: meghatározhatja a munkarendjét, honnan dolgozik, de azt is, hogy melyik munkába szeretne bekapcsolódni. Esetükben a teljesítményt inkább támogatási, mint irányítási szemlélettel lehet növelniHatártalan növekedés?

Mérete alapján a felső-középkategóriába sorolta Papp László Dávid a hazai call center piacon a Comforce-t. A munkatársak jellemzően vidékről dolgoznak, de vannak határon túli ügyintézőik is. A cég negyven hazai nagyvállalatnak nyújt többek között call center szolgáltatást a távközlési, a pénzügyi és a kiadói szektorban. Az alig másfél éve alakult vállalkozás négy magyar magánszemély tulajdonában van, de további befektetőket keres a nemzetközi terjeszkedéshez. A tavaly elért 25 millió forintos árbevételt már az első három negyedévben megháromszorozták, év végére 120-140 millió forintos bevétellel számolnak a Comforce-nál.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Irodaszerekkel a gyermekek felzárkózásáért

A 100%-ban magyar tulajdonú I-COM Irodaellátás Kft. jótékonysági csomagjában szereplő Kapaszkodó Irodaszerek megvásárlásával szeptember közepétől úgy lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy közben a termékek ára nem változott.

Őszi zenei programcsemegék Pécsett – Középpontban a karmester

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon! A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.