Gazdaság

Házi munka

A nyugodtabb körülmények miatt választják legtöbben a távmunkát

/ 2009.10.29., csütörtök 15:54 /

Mindössze néhány iroda jelenti a kétszázötven munkatársat foglalkoztató, call center szolgáltatásokat nyújtó Comforce Kft. fő hadiszállását. A Magyarország legnagyobb távmunkás bázisát működtető vállalkozás ügyvezető társtulajdonosával, Papp László Dáviddal beszélgettünk.

Nem hiányzik a munkatársaknak a munkahely, ahová bejárhatnak?


Gyakran az élethelyzetükből adódóan, de egyre inkább a megtakarítható útiköltség és a nyugodtabb körülmények miatt választják a munkavállalók a távmunkát. Az a munkahelyi közeg, amit egy iroda jelent, nálunk a világhálóra költözött. A netes kommunikációs technológiák segítségével a feladatok sokszor hatékonyabban kezelhetők, mint egy hagyományos munkahelyen. Hiszen nincsenek körülményes egyeztetések, hosszú kávé- és cigarettaszünetek. Van viszont nyolc vidéki telephelyünk, ahová bejárhatnak a munkatársak, nagy részük azonban inkább otthonról dolgozik.

Milyen munkákat lehet otthonról elvégezni?

Bármit, ami telefonon, széles sávú internetkapcsolat és számítógép segítségével elvégezhető. Idetartozik a telefonos értékesítés, a telemarketing, a piackutatás vagy a követeléskezelés, információs vonalak vagy akár komplex ügyfélszolgálatok üzemeltetése.

Megvan a bizalom a magyar cégekben ahhoz, hogy az olyan kényes területeket, mint az ügyfélszolgálat vagy a reklamációk kezelése, külsős vállalkozóra bízzák?

Bőven van hová fejlődni, még kevés a bizalom az ügyfélkezelési feladatok kiszervezéséhez. Helyette több tízmilliós beruházással saját központot hoznak létre, amely az egyenetlen kihasználtság miatt hosszú távon sokszor nyeli a pénzt. A környező országokban a vállalatok fele külső szakértőre bízza ezeket a tevékenységeket, nálunk ez az arány mindössze 17 százalék. Pedig a válságban költséghatékonyabb a tudást és kapacitást bérbe venni.Miért távmunkásokkal dolgoznak?

Kezdetben klasszikus call centerben gondolkodtunk, amit csak kiegészített volna a távmunkás munkaerő. De a gyorsan érkező megrendelések teljesítésével nem lehetett addig várni, amíg mindez kiépül, ezért a netes technológiákat hívtuk segítségül. Így is közel egy évbe telt, mire tökéletesítettük a háttérfolyamatokat és minőségbiztosítást. Közben kiderült, sokkal eredményesebbek a távmunkások, s hogy az eredeti elképzelésünk szerinti modell nem is működne.

Túl nagy befektetést igényelt volna?

Ez a modell más vállalatirányítási filozófiát kíván. Ha a távmunkások csak kiegészítik az alapstruktúrát, akkor kevesebb figyelmet kapnak, és könnyebben elveszíthetjük őket. Nálunk az ügyintéző van az első helyen: meghatározhatja a munkarendjét, honnan dolgozik, de azt is, hogy melyik munkába szeretne bekapcsolódni. Esetükben a teljesítményt inkább támogatási, mint irányítási szemlélettel lehet növelniHatártalan növekedés?

Mérete alapján a felső-középkategóriába sorolta Papp László Dávid a hazai call center piacon a Comforce-t. A munkatársak jellemzően vidékről dolgoznak, de vannak határon túli ügyintézőik is. A cég negyven hazai nagyvállalatnak nyújt többek között call center szolgáltatást a távközlési, a pénzügyi és a kiadói szektorban. Az alig másfél éve alakult vállalkozás négy magyar magánszemély tulajdonában van, de további befektetőket keres a nemzetközi terjeszkedéshez. A tavaly elért 25 millió forintos árbevételt már az első három negyedévben megháromszorozták, év végére 120-140 millió forintos bevétellel számolnak a Comforce-nál.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.