Gazdaság

Hitelt a postáról?

/ 2015.04.08., szerda 15:20 /

Hamarosan személyi kölcsönt is igényelhetünk a postahivatalokban – ígéri az FHB kereskedelmi bankjának új vezérigazgatója. Oláh Márton szerint a Magyar Posta az FHB-val való együttműködés révén korszerű pénzügyi szolgáltatásokat tud majd nyújtani olyan kistelepülésen is, ahol bankfiókot nem érné meg üzemeltetni.

– „Ha valakit ma lebrókereznek, az felér egy anyázással vagy egy rabló-gazemberezéssel” – fogalmazott korábban, a Kulcsár-ügyről a Heti Válasznak. A mostani brókerbotrányokhoz mit szól?

– Gyakorlatilag ugyanott tartunk, ahol 12 éve. Volt egy nyugodt időszak, amelyben jelentősebb pénzpiaci botrányok nélkül teltek el évek, de az elmúlt hetek történései miatt ismét pejoratívabb a bróker szó értelme. Meggyőződésem, hogy a brókerek többsége tisztességes, akik mögött óriási apparátus dolgozik. Ezért érthetetlen, miként mehettek végbe a törvénytelenségek.

– A csalás állítólag másfél évtizede vette kezdetét a brókercégeknél az orosz gazdasági válság után. Épp abban az időszakban, amikor önt az év brókerének választották 2000-ben. Akkor a CA-IB Értékpapír részvénykereskedelmi igazgatójaként mit érzékelt a piaci szereplők viselkedéséből?

– Ha valaki olyan szinten élte át az orosz válságot, mint mi a CA-IB-nél, tudja, miként eshet a tizedére egy részvény árfolyama néhány hét alatt minden különösebb ok nélkül. Mindig vannak olyan piaci események, amelyekre lehetetlen felkészülni, mert kilógnak a normális üzletmenetből. Ilyen volt az orosz válság, amely akkor brókercégek tucatjait küldte padlóra, de idén a svájci jegybank januári döntése is, amivel szabaddá tette a frank árfolyamát. A menekülővalutának számító frank piacáról emiatt eltűnt a likviditás, s olyan üzletek születtek ebben a zűrzavaros állapotban, amelyek később elszámolóárak alapjait képezve óriási veszteségeket vittek a rendszerbe. A frank brutális felerősödésére senki se volt felkészülve, az ügyfelek pedig már csak az óriási mínusszal szembesülhettek. A tőzsdéken az ilyen esetek kivédésére szokták felfüggeszteni a kereskedést. Egy nagybefektető ugyanis egyetlen jelentősebb tranzakcióval képes szélsőséges kilengéseket okozni az adott részvény árfolyamában, a felfüggesztés viszont lehetőséget ad a piacnak a felkészülésre, a likviditás helyreállítására. A Buda-Cash-ügy kipattanásának is az lehetett az egyik oka, hogy a spekulatív pozíciók mögött lévő letétek mennyisége nem volt elegendő, a számlákon megjelenő veszteségeket az ügyfelek pedig vagy nem ismerték el, vagy nem akarták állni. Esetleg a rendszer hibájából adódóan most nem tudják, kinek is kellene ezt kifizetni.

– A brókerügyek miatt az elmúlt hetekben megnövekedett az érdeklődés a Magyar Posta hálózatában értékesített megtakarítási lehetőségek iránt. Mit profitálhat ebből az FHB Bank, melynek 49 százalékban a Posta a tulajdonosa?

– Öröm az ürömben, hogy nemcsak a postahivatalokban, hanem a bankfiókokban is megnőtt az értékpapírszámla-nyitások száma. Az ügyfelek az állampapírok mellett a garantált hozamú és mérsékelt kockázatú megtakarítási termékeket, így a befektetési alapokat és a banki betéteket keresik a leginkább.

– A postának miért érdeke, hogy betérő ügyfeleinek az FHB megtakarítási formáit ajánlja a magyar állampapírok helyett, melyek értékesítése után jutalékot kap az államtól?

– A postákon széles a választék, az állampapírokkal is versenyezni kell a többi szolgáltatónak. A hálózatában az egyes pénzügyi termékek értékesítését az FHB és a posta tulajdonosi érdekeltségébe tartozó Magyar Posta Befektetési Zrt. végzi. Fő profilja a lakossági értékpapírok forgalmazása, túlnyomórészt magyar állampapírokat, továbbá az Allianz és a Diófa Alapkezelő Zrt. mérsékelt kockázatú befektetési alapjait forgalmazza. A postán kapható egyéb termékek vagy biztosítások értékesítése a Magyar Posta hatáskörébe tartozik.

– A befektetési zrt. több mint félmilliárd forintos veszteséget termelt tavaly, könyvvizsgálója pedig ugyanaz a Nagy József, aki a Buda-Cash-csoporthoz tartozó, csődbe ment Dél-dunántúli Takarékbanké is volt.

– Az FHB-csoport könyvvizsgálatát a Deloitte végzi, de nemcsak a befektetők számára fontos, hogy megmutassuk, ki vizsgálja a működésünket, hanem a magunk megnyugtatására is. Olyan szakemberek a könyvvizsgálóink, akik elismertek a szakmájukban, s ha hibát észlelnek a rendszerünkben, azt képesek kijavítani. A könyvvizsgálók mellett független vagyonellenőrünk is van: a PricewaterhouseCoopers bármikor betekinthet a bank könyveibe és irataiba, melyek a feladatai ellátásához szükséges adatokat tartalmazzák. A befektetési szolgáltató sajátszámlás, spekulatív pozíciókat nem vesz fel; nem köt devizaügyleteket sem ügyfeleknek, sem saját számlára. Ezért nem is szenvedhet veszteséget. A 2013 őszétől működő vállalatunknál a kezdeti időszak fejlesztésekkel járó beruházásai adják a negatív eredményt. Ez előre tervezett volt, a tulajdonosok az üzleti tervek szerint biztosítják az ehhez szükséges tőkét.

– Az állami tulajdonban lévő posta és a magántulajdonban lévő FHB együttműködésével melyik fél jár a legjobban?

– Mindkét fél egyformán hasznot húz belőle. Az összefonódás pedig intézményi szinten is megvalósult. A Posta tagokat delegált az igazgatóságunkba és a felügyelőbizottságunkba, akik álláspontjukkal és szavazatukkal érdemben befolyásolják a bank tevékenységét. Ez várhatóan hosszú távú és gyümölcsöző kapcsolat lesz az FHB és a Posta között. Az FHB számára a posta értékesítési hálózatként fontos, hiszen a pénzintézet termékeit és a bankcsoportba tartozó, 350 milliárd forintos vagyont kezelő Diófa Alapkezelő szolgáltatásait is továbbítja az ügyfelek felé. A Posta az együttműködés révén korszerű pénzügyi szolgáltatásokat tud biztosítani olyan kistelepüléseken is, ahol bankfiókot nem érné meg üzemeltetni.

– Az FHB a 43 fiókja mellett hány postahivatalban van még jelen szolgáltatásaival?

– A bankcsoport egyszerűbb termékei közel 2000 postahivatalban, a bonyolultabb informatikai hátterűek 380 postán érhetőek el. Célunk az, hogy elővigyázatos és alapos kiválasztás után a lehető legtöbb helyen lehessen bankszámlával, bankkártyával és betétekkel, illetőleg értékpapír-számlavezetéssel kapcsolatos ügyeket intézni. Közel 240 ezer lakossági számlavezetőnk közül 35 ezer ügyfelünk már a postán nyitott bankszámlát. A nagyobb, informatikai szempontból jobban felszerelt postákon hamarosan a lakosság hiteligényeit is ki tudjuk majd elégíteni: a folyószámlahitelek után néhány hónapon belül a személyi kölcsönökkel is megjelenünk a postahivatalokban.

– Jelzálogalapú FHB-s hitelt is lehet majd igényelni a postán?

– A jelzálogalapú kölcsönökkel kapcsolatos eljárások ma több időt vesznek igénybe annál, hogy ezt teljes egészében el lehessen intézni egy postán. Egy jelzáloghitel futamideje gyakran még húsz évnél is hosszabb; olyan, mint egy házasság. Márpedig házasságkötésről sem három perc alatt szokás dönteni. A bankkal is tartós vagyoni-gazdasági kapcsolat jön létre, hiszen a fizetésünk egy részét minden hónapban át kell utalnunk a hitelintézetnek. Ha a hitelezési folyamatokat sikerülne annyira leegyszerűsíteni, esetleg megoldani, hogy a postahivatalokban külön munkatárs külön ablakban csak a jelzálogkölcsönökkel foglalkozzon, akkor középtávon ez akár lehetségessé is válhat. Rövid távon azonban ezt nem tervezzük.

– Így hogy fogják meglovagolni az elszámolás és a forintosítás utáni hitelkiváltási hullámot?

– Erőteljes stratégiával készülünk: a kampány csak most indul, mivel a napokban kapják kézhez az elszámolásról és forintosításról szóló értesítést az ügyfelek. A levél kézhezvétele után az adós 30 napig dönthet arról, hogy elfogadja-e a forintosítást, majd 60 napig van lehetősége a hitelek díjmentes felmondására. Ezután még 90 nap áll rendelkezésükre az új, kiváltó hitel megkötésére. Mindegyik bank érdeke, hogy a jó adósait megtartsa. Az eddig kevésbé jó fizetési morált mutató ügyfeleknek szerényebb kedvezményeket tudnak felkínálni. Ezért kisebbnek érzem az ügyfelek elvándorlási hajlandóságát annál, mint amilyenről néhányan beszélnek. Sokan már csak azért sem váltanak bankot, mert lakóhelyük közelében nincs másik, vagy a banki referensüket régóta ismerik, s elégedettek a kiszolgálással. Néhány száz vagy ezer forintos havi törlesztőrészlet-csökkenésért egyébként sem biztos, hogy megéri bankot váltani. Szerintem ötezer forintos különbségnél már elgondolkodnak ezen az ügyfelek.

– A bankcsoport jelentése szerint az FHB banknak 11 milliárd forintjába kerül a forintosítás és az elszámolás. Mennyit kerestek korábban a devizahiteleken?

– Nem készült ilyen számítás, de ehhez legalább két korszakkal is vissza kell tekerni az idő kerekét: először 2001-ig, az FHB Jelzálogbankban a jelzálogalapú lakáshitelezés megkezdéséig, majd 2006-ig, az FHB kereskedelmi bankjának az elindulásáig. Ez két külön entitás, ráadásul a bankcsoport 2010-ben megvette az Allianz Bankot. A megvásárolt hitelintézet devizahiteleit is megörököltük ugyan, ám úgy adódott, hogy a forintosításukkal és elszámolásukkal kapcsolatos terheket már nekünk kell elszenvednünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.