Gazdaság

Hódít az e-sport: videójáték-csapatot índított a Schalke és a PSG

/ 2016.10.27., csütörtök 10:30 /
Hódít az e-sport: videójáték-csapatot índított a Schalke és a PSG

A világ egyik leggyorsabban fejlődő szórakozása a versenyszerű videojáték, azaz az e-sport – már a Schalkénak és a PSG-nek is van ilyen szakosztálya. Most, a Telenornak hála, magyar cég törhet be a versenyszervezők piacára.

Másfél perc. Ennyi időre volt szükség, hogy elkeljen a világbajnoki döntő 17 ezer belépője a berlini Mercedes-Benz Arenába. Jegy nélkül maradt szurkolók tízezrei bosszankodnak, hogy ilyen szűkös helyszínen rendezik a 2015-ös finálét – egy évvel korábban, a szöuli nemzeti futballstadionban negyvenezren szurkolhattak kedvenceiknek. A tét nagy. A győztes csapat egymillió dollárt vihet haza, az összdíjazás kétmillió. Világszerte 36 millió ember kapcsolódik be a finálé élő internetes közvetítésébe, és lesz tanúja, ahogy az SK Telecom csapata 3–1-re megveri szintén koreai vetélytársát, a ROX Tigerst.

Legendák ligája

Ideje elárulni, melyik sportágról van szó: a League of Legendsről. Nem hallott róla? Pedig az egyik legnépszerűbb online számítógépes játék, amellyel közel 70 millióan játszanak havonta legalább egyszer. Ötfős csapatok mérik benne össze az erejüket, mind az öt játékos egy-egy hőst irányít, a cél bevenni az ellenfél bázisát. Több mint 130 hőst lehet vezetni, és mindnek öt egyedi képessége van. A győzelemhez valamennyi kombinációt ismerni kell, emellett elengedhetetlen a társakkal való olajozott együttműködés, akárcsak bármely csapatsportban. Ez az egyik legnépszerűbb a versenyszerűen űzött videojátékok, azaz „e-sportok” között. A jó reflexek, a reakcióidő, a gyors problémamegoldó képesség és a többórás meccsekhez szükséges állóképesség a többi hasonló játékban is fontos.

A játékok szerelmesei már a 80-as és 90-es években is összemérték olykor az erejüket, de az egymás elleni videojáték ekkor még inkább baráti társaságok szórakozása volt. Mindez az előző évezred alkonyán változott meg az e-sport szülőhazájában. Az 1997-es ázsiai gazdasági válság után fiatal dél-koreai férfiak tömegeinek lett sok szabadideje, miközben rohamtempóban terjedt a széles sávú internet, és megjelent a StarCraft című stratégiai játék. Ebből az együttállásból született az e-sport. A 2000-es években a StarCraft nemzeti sporttá vált Koreában: profi csapatok alakultak, a legjobb játékosok vagyonokat kereső, tinilányok által körülrajongott hírességek lettek, két tévécsatorna napi 24 órában e-sportot közvetített.

Az őrület Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában is elterjedt, újabb játékműfajok jelentek meg. Az utóbbi években a League of Legendshez hasonló csapatjátékok (DOTA, Hearthstone, Heroes of the Storm) váltak uralkodóvá, de Európában és Brazíliában népszerű a FIFA-fociszimulátor is. A FIFA (mármint a szövetség) 2004 óta interaktív vb-t is kiír, melyet olyan sztárok népszerűsítettek, mint Ronaldo és Frank Lampard. Az utóbbi években amerikai egyetemek és európai sportegyesületek is alakítottak e-sport-csapatot: már van ilyen szakosztálya a Schalke 04-nek és a Paris Saint-Germainnek is.

Ezer dollár percenként

Az e-sport legalább annyi rokonságot mutat a hagyományossal, mint amennyiben eltér tőle. Elvárt például a fair play: nem sportszerűen viselkedik, aki vereség után nem írja be a chatbe a „gg” (good game, azaz jó játék volt) szót. Bár a játékosok nem a hazájukat képviselik, sokan büszkén lobogtatják nemzeti lobogójukat a viadalokon, de az is szép példája a hazafias érzületnek, ahogy a magyar League of Legends-közösség egy emberként támogatja legkiemelkedőbb játékosát, a német profi csapatban játszó Vizicsacsit, alias Kiss Tamást.

Az e-sportfogadási piac nagyságát 2,3 milliárd dollárra becsülik, így a bundabotrányok sem ismeretlenek a fiatal sportágban. Két éve négy amerikai játékost tiltottak el, mert tízezer dollárért elcsalták meccseiket. A doppingolás napjainkban kerül napirendre, mivel a játékosok tekintélyes része rutinszerűen használ olyan szellemi teljesítménynövelő gyógyszereket, mint az Adderall és a Ritalin, a versenyeken gyakran szponzorként feltűnő energiaital-gyártók termékeiről nem is beszélve, ellenőrzés azonban még a nagyobb viadalok zömén sincs.

Mint minden nagy érdeklődésre számot tartó versengés, az e-sport is hatalmas üzlet. Mintegy 300 millió körül van azon játékosok száma, akik hetente legalább egyszer leülnek játszani e-sportorientált videojátékokkal. Még többen vannak, akik nézőként kísérik figyelemmel a küzdelmeket, igaz, ennek fóruma nem a hagyományos tévé, hanem az internetes közvetítés. A neves játékosok saját csatornájukon streamelik mecscseiket, és itt lehetőség van a rajongóknak anyagilag is támogatni kedvencüket. A legjobbak perceként több ezer dolláros adományokat is elkönyvelhetnek. A nézők 60 százaléka 18 és 34 év közötti, és 70 százaléka férfi. A női rajongók száma az utóbbi időben megduplázódott, a játékosok között azonban még elenyésző a hölgyek aránya, de már vannak kizárólagos női csapatok és tornák is.

Magyar iskolások a piacon

Tavaly öt játékos is volt, aki egymillió dollár fölött keresett csak pénzdíjakból, a teljes piac nagyságát pedig 750 millió dollárra becsülik. Fiatal, gyorsan alakuló piac ez, rengeteg réssel – az egyik ilyet most egy magyar induló vállalkozás szeretné betömni. A hagyományosan nagy szereplők, mint a 11 millió, zömmel európai játékost tömörítő Electronic Sports League vagy az amerikai Major League Gaming főleg a profikat célozza meg, elsősorban nekik ír ki sok nézőt vonzó versenyeket. A magyar eSports Horizon ellenben az alapoktól építkezne, és a kezdő, amatőr játékosoknak nyújtana tanulási, edzési és versenyzési lehetőséget.

A céget három balatonfenyvesi osztálytárs, Árkosi Adrián, Nemes Alex és Molnár Gergely a lapította, ők üzemeltették a Klánok.hu-t, Magyarország legnagyobb TeamSpeak szerverét. (Ez a Skype-hoz hasonló szolgáltatás, a csapattagok itt tartják a kapcsolatot játék közben.) Itt találkoztak Borbély Bálinttal, aki a legkomolyabban űzte az e-sportot közülük, és barátjával, Kerék Lászlóval. Olyan rendszer kiépítésén dolgoznak, amelyben a kezdő játékosok profi „edzők” személyre szabott óráin sajátíthatják el egy-egy e-sport csínját-bínját, s a tandíj egy része a cégnél marad. Ezután próbára tehetik tudásukat egymás elleni gyakorlómeccseken, vagy nevezhetnek 8–64 fős tornákra, ahol a nevezési díj képezi a nyereményalapot.

Az alapítók zöme még egyetemi hallgató, de tanulmányaik mellett egyre több időt fordítanak a cégépítésre. Tavasszal az eSports Horizon megnyerte a Microsoft Imagine Cup diákstartupverseny innovációs kategóriáját, és bejutott az európai döntőbe. Most újabb nagy lehetőséghez jutottak: egyike lettek annak az öt induló vállalkozásnak, mely bekerült a Telenor Accelerate mentorprogramba. A cég a Centrál Médiacsoport vezetője, Varga Zoltán személyében olyan mentort kapott maga mellé, aki befektetőként sok startuppal dolgozott már együtt. A Telenor emellett üzleti és technológiai segítséget is nyújt, hogy a vállalkozás ne csak segítse a magyar e-sport-színtér fejlődését, de jövedelmező is legyen. A tesztüzemmód decemberben indul, egyelőre itthon, és a tapasztalatok fényében nyitnak majd a többi európai piac felé.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.