Gazdaság

Így forintosítaná a devizás autóhiteleket a jegybank

/ 2015.05.06., szerda 18:22 /
Így forintosítaná a devizás autóhiteleket a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank a devizatartalék felhasználásával segítene a devizás autóhiteleseken – jelenti be a Heti Válaszban Windisch László. Nagyinterjú a jegybank alelnökével a csütörtöki lapszámban.

Windisch László szerint a pénzügyi stabilitás szempontjából a devizaalapú gépjárműhitelesek esetében is veszélyt jelent az árfolyamkockázat, ami a bankoknak is probléma. Ezért indokoltnak tartja a devizaalapú gépjárműhitelek központi forintosítását. A jegybank pedig nem zárkózik el attól, hogy – a devizaalapú jelzáloghitelesek esetében adott támogatáshoz hasonlóan – segítséget nyújtson az autóhiteleseknek is. „Ha a Monetáris Tanács is jónak látja, a jegybank a devizatartalék terhére biztosítaná a bankrendszernek a szükséges mennyiségű eurót devizaforrásaik visszafizetéséhez” – jelenti be a csütörtöki Heti Válaszban Windisch László.

Az MNB alelnöke a brókerbotrányok legújabb fejleményeiről is beszélt lapunknak. Szavaiból kiderül, hogy „a jegybank 2016. január 1-jétől lehetővé teszi, hogy az ügyfelek az MNB honlapján keresztül havonta lekérdezhessék majd a befektetési szolgáltatójuknál meglévő ügyfélegyenlegüket. Ettől kezdve a befektetési szolgáltatók kénytelenek lesznek a tényleges ügyféladatokat elküldeni a jegybanknak, hiszen az lesz majd az egyenlegegyeztetés alapja is”. A jegybank ezzel kívánja elejét venni a csalássorozat megismétlődésének, a brókercégek ugyanis az adat-nyilvántartási rendszer manipulálásával, „fantomügyfelek” beiktatásával, vagy épp az ügyfélszámlák egy részének kockás füzetben való vezetésével követték a csalásokat, s vezették félre hatóságokat.

Windisch László azt is elárulja, szerinte milyen kamatok esetén érdemes gyanút fogni, s hogy melyik szolgáltatónál ajánlatos elhelyezni a megtakarításinkat. További részletek a Heti Válasz május 7-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.