Gazdaság

Adókedvezmény lakásvásárláskor

/ 2010.08.19., csütörtök 16:23 /
Adókedvezmény lakásvásárláskor

Több százezer forintot is megspórolhatnának a lakásvásárlók, ha a vagyonszerzési illetéket le lehetne vonni a személyi jövedelemadóból, amint ezt az ingatlan.com javasolja.

Hogyan lehetne fellendíteni a magyar gazdaság egyik kulcsfontosságú szegmensét, az építőipart és az ingatlanpiacot? - erre keresett megoldást az ingatlan.com vezető ingatlanhirdetési portál szakmai műhelye.

A napokban elkészült javaslatukat már el is juttatták a Nemzetgazdasági Minisztériumba. Lényege: egy előre meghatározott időszakban - például jövőre - legyen levonható az szja-ból az ingatlan adásvétellel kapcsolatban kiszabott és megfizetett visszterhes vagyonszerzési illeték összege.

Ez minden szempontból kedvezően érintené a nemzetközi válság által rendkívül érzékenyen érintett ingatlanpiaci szektort. Nálunk a krízis miatt az eladók egy része kivonult a piacról, a beruházók pedig profit realizálása helyett kénytelenek voltak veszteségeiket minimalizálni és tervezett beruházásaikat elhalasztani.

A kínálat mellett érzékelhető visszaesés volt tapasztalható a keresleti oldalon is. A lakáscélú hitelek folyósításának csökkenő üteme is erről tanúskodik: 2009-ben 541,45 milliárd forinttal kevesebb pénz áramlott az ingatlanpiacra, mint 2008-ban. A visszaesést az APEH statisztikái is igazolják: a kiszabott visszterhes vagyonátruházási illetékek - melyek zöme az ingatlanszerzéshez kapcsolódik - ügyében 146 milliárd forint értékű fizetési meghagyást szabott ki az adóhatóság 2008-ban, míg tavaly már csak 132, 5 milliárd volt ez az összeg. Ez azt jelenti, hogy az állami bevételek is közel 9 százalékkal csökkentek.

Az ingatlanpiaci forgalom változása az államháztartás egyenlegére más módon is hat: a MALOSZ (Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége) és a TLE (Társaság a Lakásépítésért) számításai alapján tízezer új lakás felépítése mintegy 40 ezer embernek ad munkát. A foglalkoztatásból származó szja- és tb-bevételek, valamint a szociális ellátórendszeren elért megtakarítások évente mintegy hatmilliárd forinttal javítják a költségvetés egyenlegét.

Ráadásul a beruházó az értékesített ingatlanok után különféle adók formájában nyereségének közel hét százalékár fizeti be a költségvetésbe. Egy bruttó 20 millió forint értékű új ingatlan értékesítése esetén tehát az állami költségvetés egyenlege több mint 7 millió forinttal - az ingatlan árának 35 százalékával - javul. Ez az arány persze csak az új építésű lakásoknál érvényes, a használtaknál jóval kisebb. Mindent összevetve az ajánlás arra jut, hogy a teljes ingatlanpiaci forgalom 11,61 százaléka közvetlenül javítja a költségvetés egyenlegét.

 

Ahhoz, hogy az ingatlanpiacra a jelenleginél nagyobb számban térjenek vissza a vevők és az eladók, a kereslet ösztönzésére van szükség. Ezt azonban nem szabad mesterséges felpumpálással előidézni, mivel ingatlanpiaci buborékot idézhet elő.

Az ingatlan.com közgazdásza, Balogh László által kidolgozott adómódosítási javaslat azzal az előnnyel jár, hogy érzékelhetően javítja minden vevő pozícióját, így kellően ösztönöz az ingatlanpiacra való belépésre. Nehéz visszaélni vele, mert az illetékfizetési kötelezettséget az összevont személyi adójövedelemmel szemben kell elszámolni. Kellően célzott, mert az ösztönző intézkedés elsősorban a bérből és fizetésből élőket, és nem a tőkejövedelmekből élő ingatlan spekulánsokat támogatja.

Finanszírozási szempontból az adott évben nem rontja az államháztartás egyensúlyát, mivel a vevőknek teljesíteni kell illetékfizetési kötelezettségüket, és csak az azt következő évben tudják visszaigényelni szja-bevallásukban.

Persze az államnak akkor jelentős illetékbevételről kell lemondania, de számítások szerint néhány tízmilliárd forintnyi bevétel feláldozásával több mint 700 milliárd forint pótlólagos forgalmat lehet generálni az ingatlanpiacon. E forgalom tíz százaléka korábban nem tervezett GDP-növekményként számolható el, és az ebből származó állami adóbevételek mintegy 4 milliárd forintos többletet mutatnak a ráfordítással szemben.

 A javaslat gazdaságpolitikai szempontból is összhangban van a kormány által június elején bemutatott 29 pontos akcióterv szellemével - olvasható az ajánlásban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.