valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

Ikreket vár? Jó hír, januártól három évig jár a gyed

/ 2013.12.12., csütörtök 18:12 /

Az utolsó pillanatban módosult az új családtámogatási rendszer: ha valakinek 2014-ben (vagy később) ikrei születnek, nem két évig, hanem három évig élvezheti a jövedelemarányos gyedet.

„Itt megbicsaklik a rendszer" - ezt írtuk a Heti Válaszban, az extra gyed elfogadása előtti héten készült összeállításunkban. A januártól induló új rendszer lényege ugyanis, hogy a kistestvér születésekor a család nem veszíti el a nagyobbacska után járó gyest vagy gyedet. Párhuzamosan egymás mellett is folyósítják ezt, így ösztönözve a gyermekvállalást. Kivéve az ikreket, akik a jövedelemarányos családtámogatások szempontjából olyanok, mintha nem is ketten (hárman, négyen) lennének.

Az új szabály alapján, ha valaki másfél éves gyermeke mellé egy újszülöttet vállal, átlagbér esetén havi nettó 102 ezer forinttal, (idei) minimálbér esetén 51 ezer forinttal kap havonta többet. (Ha ő érvényesíti a családi adókedvezményt, akkor még jobban jár.)

Az ikrekre azonban nem vonatkozott volna ez a szabály, ők voltak az egyedüli három év alattiak, akiknél nem járt volna a dupla ellátás. Egészen a zárószavazás előtti módosító indítványokig, amikor Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt javasolta, ikergyermekek esetén további egy évig járjon a gyed, tehát a gyermekek kétéves kora helyett 3 éves korig. Ha valaki 2014. január 1. utánra ikergyermekeket vár, akkor duplán örülhet (vagy triplán, nézőpont kérdése).

A módosítás indoka, hogy az ikreket nem érinti az a lehetőség, ami jövőre a többi gyermeket megilleti - egyszerre két gyedet is kaphatnak a két gyermek után. Igaz, a gyes többszörösen, a gyermekszámnak megfelelően jár az ikreknél, és a szüléskor az egyszeri anyasági támogatás is magasabb. Ám a jól kereső, korábban munkaviszonyban álló anyákra (vagy apákra) nézve hátrányos, hogy az első két évben, a szülés után fél évig járó terhességi gyermekágyi segély („tgyás”) és a két évig folyósított gyed időszakában csak egyetlen ellátást kapnak az összes ikergyermek után. Így tehát megdől az a szabály, hogy a gyed a gyermek két éves koráig igényelhető, ha valakinek új ikrei születnek, három évig utalják nekik az összeget.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.