Gazdaság

Inflációs kockázatok

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

A lassuló világgazdasági fellendülés ellenére Magyarországon az idén tovább folytatódik a gazdasági növekedés - olvasható a Kopint-Datorg Rt. legfrissebb konjunktúrajelentésében. A gazdaságkutatók 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számolnak erre az évre, a növekedést elsősorban a belföldi kereslet élénkülése támasztja alá. Mind a háztartások fogyasztásának bővülése (4,4 százalék), mind a beruházásoké (8 százalék) gyorsabb lesz a tavalyinál. A nettó reálkeresetek 4,3 százalékkal, míg a kiskereskedelmi forgalom mintegy 4,5 százalékkal bővül az előző évihez képest.

Veszélyforrás lehet viszont az infláció. Ütemét a Kopint-Datorg - módosítva korábbi előrejelzéseit - 9 százalékra becsüli 2001-re. A magyar infláció az uniós csatlakozásra váró közép-európai országok közül az egyik legmagasabb, holott az árnövekedés leküzdése az Európai Unióban is elsőséget élvez. A szakértők szerint ezért számítani kell arra, hogy a gazdaság teljesítményét külföldön negatívan ítélhetik meg emiatt. Az infláció leszorítása egyébként Lengyelországban sem járt teljes sikerrel: az áremelkedés visszafogása ugyanis magas kamatokkal, tartós munkanélküliséggel, valamint a gazdasági növekedés lassulásával járt együtt.

2001-ben az ipari termelés valószínűleg 12 százalékkal emelkedik majd. Az áruk és szolgáltatások exportjának 13 százalékos bővülését az importé valamelyest meg fogja haladni, szemben a 2000. évvel, amikor a kivitel nőtt gyorsabban. A külkereskedelmi áruforgalomban a Kopint-Datorg 4,6 milliárd euró körüli hiányra számít. Az áruforgalomban keletkező deficit következtében a folyó fizetési mérleg hiánya 2,6 milliárd euróra (a GDP 4,7 százalékára) nőhet, ezt azonban a korábbinál nehezebben lehet külföldi működő tőke révén finanszírozni. A tőkebeáramlás 2001-ben 1,8 milliárd euró körül, vagyis a tavalyi szinten alakulhat. Az államháztartási deficitet a GDP 3,4 százalékára becsülik.

A Kopint-Datorg számításai szerint a foglalkoztatottak száma tovább nőhet, a minimálbér felemelése nem járt együtt a munkanélküliség jelentős növekedésével. A várható munkanélküliség - az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet)-módszer alapján - 5,5 százalékos lesz az aktív népesség körében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.