Gazdaság

Viccpárt aratna Szegeden

B. B. / 2010.08.08., vasárnap 16:05 /
Viccpárt aratna Szegeden

A Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) eddig sem volt tétlen, ami az utcai akciókat illeti, ám most minden erejével az őszi önkormányzati választásokra koncentrál, mivel mind Budapesten, mind Szegeden polgármestert szeretnének jelölni.

Az MKKP szimpatizánsai eddig leginkább csak Budapestre fókuszáltak figyelemfelkeltő plakátjaikkal, programjaikkal, most azonban Szegedre helyeződik át a hangsúly. „Az mkkp hiteles és nem veszélyes" - írta a párt Facebook lapján egy szimpatizáns. Ezt a két jelzőt egészíthetjük ki bátran az MKKP által is elfogadott "vicces" kifejezéssel.

A Mandiner oldalán megjelent interjúban a párt alapítója, Kovács Gergely a kezdeményezéshez méltó vicces interjút adott, melyben azért az kiderül, hogy Szegeden ő indul a párt polgármester-jelöltjeként. Megválasztása esetén pedig a következőket ígéri:

"Azonnal nekilátunk megvalósítani a programunkat, elsőként bevezetjük az örök életet, hogy a késedelem miatt senkinek se kelljen meghalnia. De kitaláltunk már vicces válaszokat is erre a kérdésre. Roppant elegáns volna például, ha lemondanék az árvízkárosultak javára. És mérhetetlenül demokratikus, ha felosztanánk a szegediek közt a 4 évnyi polgármesterséget, így mindenkinek jutna pár perc, hogy kiélje hatalmi ambícióit."

A kampány plakátjain örök életet, ingyen sört és adócsökkentést ígérő párt arra apellál, hogyha a szegedi kicsivel több, mint 130 ezer választásra jogosult mellé, még több ezer szimpatizánst megmozgatnak az országban - akik vagy bulinak tartják az átszavazást, vagy úgy gondolják, hogy szavazatuk elveszne a saját körzetükben - akkor esélyük lehetne egy vidéki nagyvárosban (jelen esetben Szegeden) valamit is megváltoztatni.

Szegedi programjában a nagyváros mellett hatalmas (és olcsó) hegyet, sok metrót, és űrállomást ígér. Koncepciójukat arra alapozzák, hogy az idei izlandi választásokon is indult egy viccpárt, akik lehetetlen ígéreteket tettek, végül mégis megszerezték a szavazók bizalmát. Bár meg kell jegyezni, hogy az izlandi  Legjobb Párt (Besti Flokkurinn) alapítója nem más, mint egy népszerű televíziós komikus, Jón Gnarr.

A humorista egyebek között ingyenes törülközőket ígért az összes fürdőben, egy jegesmedvét a reykjavíki állatkertnek, továbbá Disneylandet a főváros Vatnsmyri repülőterén.

Igaz, azt is elmondta a választási kampányban, hogy más pártoknál többet ígérhet, mivel egyetlen választási ígéretét sem fogja betartani, mindemellett a kampányban nyíltan hirdették megvesztegethetőségüket. A pártban ismert művészek és más közismert izlandi személyiségek is dolgoznak.

Ebből következne - már a honi szervezet képviselői szerint -, hogyha valaki az MKKP-ra szavaz, akkor esélyt láthat arra, hogy a sok idétlen ígéret mellett, talán valami normális  dolog is megvalósul. Fogalmazhatunk akár úgy is: akik úgy gondolják, hogy minden politikus hazudik, akkor legalább a Kétfarkú Kutya Párt nyíltan teszi ezt, tehát akár még jó dolog is születhet a kezdeményezésükből.

Vicces párt ide, vicces párt oda, kétfarkúéknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen Szegedet immár két ciklus óta az MSZP-s Botka László vezeti. A szocialista politikus 1991-ben lépett be az MSZP-be, 2000-től pedig a szocialisták Csongrád megyei elnöke.

1998 és 2010 kivételével minden szavazáson a 3. számú szegedi választókerületben szerzett mandátumot. 2002-ben az MSZP-SZDSZ-MSZDP-Centrum Párt jelöltjeként, míg 2006-ban az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeként indult, és nyert mandátumot. A 2010 áprilisi  országgyűlési választások alkalmával Bohács Zsolt fideszes jelölttel szemben ugyan alulmaradt, ám az önkormányzati voksoláson nem csak a pártszimpátia számít.  

A Kétfarkú Kutya Pártnak tehát "kapaszkodnia kell", ezért kampányuk sikeres és vicces lebonyolításához a szervezők önkéntesek segítségét kérik, miután nem tűnik egyszerű feladatnak a megfelelő mennyiségű kopogtató cédula összegyűjtése.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.