Gazdaság

Ismét befutó lett a Sedesa

/ 2010.04.02., péntek 06:46 /
Ismét befutó lett a Sedesa

Újra állami beruházások körül legyeskedik a spanyol Sedesa-csoport, amely meglehetősen szoros kapcsolatokat ápol egyes szocialista politikusokkal. Korábbi projektjei azonban majd minden esetben dugába dőltek.

A spanyol Sedesa Obras y Servicios S.A. építheti meg a Villányt elkerülő 4,4 kilométer hosszú utat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzési pályázat nyerteseként.

A Sedesa hét ajánlattevő közül nyert a nettó 1,7 milliárd forintos ajánlatának köszönhetően (ez egy kilométerre vetítve közel 2,6 millió forintot jelent). A Villányt délről és keletről elkerülő út a város belterületén áthaladó 5701. jelű önkormányzati utat váltja majd ki. Ezzel a város mentesül az áthaladó teherforgalomtól. A munka része 2 darab, egyenként 70 méter szabadnyílású vasbeton híd építése is. Az új út 2x1 sávos lesz.

A Sedesa nem először nyert NIF-tendert. Legutóbb az M43-as autópálya egyik szakaszán is a spanyol cég lett a befutó. A 33,6 kilométeres sztrádarészből 8,7 kilométeres szakasz és egy 660 méteres Tisza-híd is neki jutott. Erre ugyanis 26,8 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be. (Ez egy kilométerre vetítve mintegy 2,9 millió forintot jelent.)

A Szegedet Makóval és az országhatárral összekötő M43-as építése körül azonban áll a bál. Egyrészt azért, mert az eredetileg tervezett 61,6 milliárd forint helyett előreláthatóan 85,1 milliárd forintba fog az adófizető állampolgároknak kerülni a teljes autópálya-szakasz, másrészt pedig azért, mert az Európai Bizottság tízmilliárd forintos támogatást akar visszavonni az M43-as autópálya-építéshez adott uniós forrásokból. A magyar hatóságok ugyanis az áfát is az elszámolható költségek közé sorolták, holott ez az Európai Bizottság szerint ellentétes az uniós szabályokkal.

Az itthon korábban alig ismert spanyol Sedesa befektetői csoport egyébként először a kormányzati negyed kapcsán került a figyelem középpontjába a beruházás lehetséges nyerteseként, ám a presztízsprojekt végül a dugába dőlt. Majd ezt követően számos, állami és szocialista vezetésű önkormányzat projektjeiben tűnt fel a Sedesa.

Országosan ötezer szociális bérlakás megépítését ígérte, ebből azonban semmi sem valósult meg. Igen élénken érdeklődött a taszári reptér hasznosítására kiírt pályázat iránt is, de a sávolyi Balatonring motorpálya megépítésére is bejelentkezett a kormánynál. (Mint ismeretes, a Bajnai-kormány nagy botrányok közepette végül kihátrált a Sedesa-Grupo Milton projektje mögül, ami 35 milliárd forintot emésztett volna fel az állami költségvetésből.)

A Sedesa mindenesetre igen jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik. A magyarországi leányvállalat vezérigazgatójának, Szabó Flórának a lánya ugyanis az MSZP-frakció gazdasági igazgatójának, Goldfárth Józsefnek az élettársa. Goldfárth József pedig néhány éve még együtt ült Újhelyi Istvánnal a szocialista Táncsics Mihály Alapítvány felügyelőbizottságában.

A szegedi érdekeltségű Újhelyi az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként pedig a kezdetek óta lelkes mentora mind az M43-as autópálya-, mind pedig a sávolyi motorpálya-beruházásnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.